Startsida / Inlägg

Ketchupeffekt och Daniel Viksten

av Jonas Gustavsson

Egentligen är det ett under att Mora bara levererat 15 mål på åtta matcher med tanke på vilken anfallsarsenal man förfogar över.

Ifjol hade laget hela fem forwards som sköt 15 mål eller fler vilket tyder på en vass anfallsbredd, och samtliga dessa fem spelare finns kvar i truppen i år. 

Men de har inte sett lika vassa ut i år.

Men idag, i ketchupmatchen mot Almtuna, fick äntligen en av de viktigaste spjutspetsarna spräcka sin målnolla. Jag snackar givetvis om fjolårets 17-målsskytt Daniel Viksten som äntligen hittade rätt.

Den intensive och skottglade 21-åringen har skjutit 29 skott… han måste upp på en skottprocent kring 10-15% för att det ska bli godkänt. Nu står han på 3%. 

Jag tror det var hyperviktigt för Mora att få igång Viksten. Och ja, nu tror jag att Mora börjar klättra. Defensiven har satt sig… och nu verkar offensiven – som ska vara lagets styrka – börja blomstra också.

Nu väntar vi bara på att det ska lossna på allvar för Mikael Zettergren också. 23 mål ifjol, bara ett mål i år, och inget mot Almtuna idag. 

***

Micke Zettergren förresten – kommer ni ihåg hans story? Säsongen 2007/08 inledde han säsongen i AIK – klubben han kom till under våren 2007 efter ett äventyr i Nordamerika – med att få spela med parhästarna Christian Sandberg och Daniel Bång

Det resulterade i sex mål på säsongens åtta första matcher. Snacka om målsuccé.

Men sedan degraderades han snabbt till fjärdekedjan där han fick tillbringa resten av säsongen. Konstigt nog.

Säsongen därpå skrev han på för nykomlingen Mariestad där han genast fick en nyckelroll. Facit blev strålande 25 mål på 45 matcher i bottenlaget som inte hade något att hämta i serien. Zettergren visade att AIK gjorde fel som inte satsade på honom – och efter säsongen i Västergötland hade han också en radda anbud att välja på (sades det i alla fall) och han valde Mora. 

Där motsvarade han förväntningarna med att skjuta 23 mål ifjol.

Om han kommer igång i år? Jovisst gör han det. Rätt som det är kommer en ketchupeffekt, det är jag ganska övertygad om. 

***

I övrigt idag onsdag?

Ja, vi kan ju inte undgå Oskarshamn, som vanligt. Den där segermaskinen går inte att stoppa just nu, vilket spelet och vändningen mot Tingsryd verkligen visar. Johan Ryno var tydligen stekhet som brukligt. Nu fick Taif i alla fall lite målmässigt utdelning vilket varit en bristvara innan, och det återstår att se om David Fredriksson kan lösa knutarna ytterligare

Och äntligen fick Borås ordning på försvarsspelet – om än mot ett tafatt Bofors, men ändå. Och Markus Persson fanns inte med i värmlänningarnas trupp. ”Sjuk” är den officiella förklaringen, men är det sanningen? Han har nog gjort sitt i klubben. 

Malmö vann borta mot Örebro. Överraskande? Lite kanske, men inte överdrivet mycket. Skoj att Lucas Sandtröm imponerade, gillar honom som spelare.

***

Missa förresten inte S24:s nya Facebook-sida… tanken är att det ska bli en mötesplats och diskussionsplattform för HockeyAllsvenskan. Joina direkt!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB