Startsida / Inlägg

Omvänd styrkedemonstration

av Jonas Gustavsson

Inför säsongen var de flesta tyckarna ganska överens: 

Malmö är seriefavoriter. Motivering? Kontinuitet i truppen och adderande av den rutin – läs: Jesper Mattsson, Mikael Wahlberg – som man saknade ifjol

Leksand är inte favoriter, men kommer nog vara i toppen. Motivering? Laget hade tappat massor av rutin – läs: Pelle Prestberg, Thomas Rhodin – och unga stjärnor – läs: Oliver Ekman-Larsson, Joacim Eriksson – och satsade på egna juniorer.

I stormötet i Tegera Arena mellan Leksand och Malmö hade dalalaget visserligen fördelen av hemmaplan, men visst var man en klass bättre än skåningarna. 

Ungdomarna levererade verkligen. Kolla på en kämpe som Jon Knuts, som inte visade några juniornerver, trots att det var större tryck på läktaren än det varit i någon match under serien så här långt (… eller?). Idag var det Leksands ungdomliga entusiasm som överglänste Malmös tunga meriter. 

En del var tveksamma till Leksands satsning inför säsongen. Det känns som att de flesta tveksamheterna borde ha suddats ut ikväll.

***

Calle Söderbergs felpass var det som tog udden ur Malmös slutforcering. En sådan chanspassning får man helt enkelt inte slå på offensiv blålinje. Och om den ska slås måste den vara maskerad, inte utpekad på en karta flera sekunder innan den slås. 

Men det är små marginaler; Jesper Ollas chansade med att ligga kvar högt i banan. Hade Söderberg valt att hålla in passningen och ta ett kliv ner i banan så hade Malmö haft ett kanonläge. 

Men om finns ju alltid.

Till Söderbergs försvar ska sägas att han ändå ser mer engagerad och vassare ut än ifjol. Och hans passning till 1-2-målet var trots allt grym.

***

Så, alla ni som följer HockeyAllsvenskan… vem är seriens bäste norrman de senaste sex åren (så länge som serien varit en riksserie)? 

Jag har inte slagit i rullorna, men det kan inte vara många som klassas som bättre än elegante Ken Andre Olimb. Jag har sett honom i några matcher nu och jag gillar honom starkt. 

Det bäste norrmannen, innan Olimbs tid, som jag kan komma på är Knut Henrik Spets som var hyfsad, men inte mer, på sin tid i Arboga och Nyköping. Eller har jag glömt någon… ?

Jag var skeptisk till Olimb innan säsongen, men han är verkligen bra. 

***

Sundsvall har två saker som måste fungera den här säsongen: lagmoralen och målvakten. 

Både och fungerade mot Rögle, och då vann man också

Det man kan konstatera är att Sundsvall ”kör hela vägen in i kaklet”.

Laget kvitterade till 2-2 med 14 sekunder kvar mot Bofors. Man avgjorde matchen mot Västerås med 29 sekunder kvar. Och nu avgjorde man med 2:19 kvar. Det går aldrig att räkna ut Sundsvall.

Tim Sandberg är också ett fynd. Fy fanken var bra han är. Nästan för bra. Nu vet jag inte hur avtalet med Djurgården ser ut, men fortsätter han leverera är det ju inte otänkbart att han dyker upp i Elitserien redan den här säsongen. Speciellt med tanke på att Djurgårdens målvaktsspel lämnat en del i övrigt att önska så här långt. 

Rögle då? Kanske hade man redan tankarna på lördag då man ställs mot Malmö. Jag vet inte, bara en tanke. 

***

Ryktet säger att Tomas Wallgren är på väg till Småland, i alla fall enligt MrMadHawk-Johan. Ärligt talat så vet jag inte vad Tingsryd ska med honom till, det känns som att den spelartypen redan finns i laget – då är det mer troligt att han ska stärka upp ett skadedrabbat Troja/Ljungby. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB