Startsida / Inlägg

Positivt och negativt så långt

av Jonas Gustavsson

Okej, nu har vi tickat en bra bit in på serien så nu börjar man kunna se vissa linjer, både i spel och i tabell. 

Jag tänkte plocka ut en positiv och en negativ spelaröverraskning i varje lag (och ja, jag ska hålla mig till en spelare i varje lag och inte babbla på om många som jag har en tendens att göra). Och nu snackar vi överraskningar, personliga sådana. Att Michal Zajkowski är seriens bäste målvakt eller att Calle Söderberg leder poängligan är inte överraskningar för mig, till exempel. 

Nåväl, de positiva och negativa överraskningarna för mig i lagen så långt.

***

Almtuna

Positiv: Det får bli unge centern Tobias Hage som varit ruggigt bra i fjärdekedjan med rivjärnen Rickard Rollin-Carlsson och Johan Berggren. Jag trodde inte att han skulle få spela så mycket och så bra.

Negativ: Nja, irrationella AIK-förvärvet Jonas Westerling har inte levt upp till kraven, varken spel- eller poängmässigt. 

Bofors

Positiv: Backen Johan Larsson är en humörspelare, och visst har jag sett felpassningar, men jag tycker ändå han gått framåt en hel del. 

Negativ: Får ändå bli Markus Persson som inte lyckats övertyga någon i ledarstaben om sin storhet ännu. Har inte fått spela överdrivet mycket och inte matchats i offensiva situationer, men istid är något man förtjänar.

Borås

Positiv: Jag har alltid gillat Rasmus Ericsson och hans allroundstil, men jag trodde inte att han skulle blomstra offensivt som han gjort i början av den här säsongen. 

Negativ: Jag hade förväntat mig en målmässig explosion av Henrik Eriksson. Men nej, det har det inte blivit. Blott två mål på tolv matcher än så länge.

Leksand

Positiv: Fansen hoppades på att Ken Andre Olimb skulle vara bra, men så här bra tror jag ingen trodde att han skulle vara. Jag hade en floppvarning på honom innan säsongen, men den har man ju fått sudda ut ganska rejält. Motor i toppkedjan med Jens Bergenström och Jesper Ollas.

Negativ: Nej, det vill inte lossna helt och hållet för Jussi Pesonen. Jag trodde han skulle må bra av att hamna mer i rampljuset efter Pelle Prestbergs försvinnande, men målen vill ändå inte trilla in så ofta som man kan kräva av finländaren.

Malmö

Positiv: Jag tycker att Robin Weihager mer och mer växer i kostymen som försteback. Förra hösten var han fortfarande valpig, nu är han resolut, och jag är positivt överraskad. Och han skjuter som en häst sparkar.

Negativ: Får ändå säga comebackande Mikael Wahlberg som sett ganska trög ut. ”Sälen” är bra i box play, men har inte fått ut något alls offensivt. Förhoppningsvis ger skadeuppehållet ny energi. 

Mora

Positiv: Power forwarden Henrik Eriksson som ifjol slet och slet utan utdelning, men som i år fått ordning på effektiviteten. Trodde han skulle få harva i fjärdekedjan, men så har det inte blivit.

Negativ: Finns några att välja mellan, men jag säger lagkaptenen Niklas Fogström – ifjol en av seriens bästa playmakers, nu stämmer inte passningsspelet alls på samma sätt. Spelmässigt okej, poängmässigt underkänd. 

Oskarshamn

Positiv: Bara att välja och vraka. Att Johan Ryno skulle få en nytändning av återkomsten till Oskarshamn var väntat, men att han skulle vara SÅ här bra är en stor överraskning. 

Negativ: Jag trodde Tobias Holm skulle kunna visa mer än det han gjorde innan han fick gå. Men visst är han ursäktad på grund av bakgrunden med hjärntumören. 

Rögle

Positiv: Måste ändå säga Christopher Liljewall, som jag inte varit så förtjust i tidigare. Han har tagit sitt spel till en ny nivå med sitt fina slit. 

Negativ: Får ändå bli lagkaptenen Andrée Brendheden som inte varit i närheten av sin kapacitet. Delvis ursäktad på grund av sina fot- och ljumskproblem. Jag trodde på skåningen som skyttekung i år.

Sundsvall

Positiv: Lätt att plocka en målvakt, men jag måste säga Gustaf Thorell. Ganska slät figur i Bofors ifjol, men har en helt annan energi i år och det ser riktigt bra ut, både spel- och poängmässigt.

Negativ: Han har haft det trögt sedan han lämnade Sundsvall, och även om jag sett bra spelmässiga insatser så undrar jag vad som hänt med Niklas Zetterström tidigare så fina målsinne? Bortblåst, uppenbarligen. Ändå spelar Sundsvall den kontringshockey som borde passa honom som handen i handsken.

Tingsryd

Positiv: Simon Stark som visat att han håller i HockeyAllsvenskan. Jobbar kopiöst och har också fått utdelning till skillnad från majoriteten av sina lagkamrater.

Negativ: Jag vet inte hur Henrik Thegel hamnade i onåd hos tränarna, men han har verkligen inte fått speciellt mycket förtroende. Synd, jag trodde Thegel skulle kliva fram som en av de stora målskyttarna hos nykomlingen.

Troja/Ljungby

Positiv: Joel Johansson, den unge backen som satt på bänken ifjol men som slog igenom under försäsongen och som under seriestarten visat att det inte var någon tillfällighet. 

Negativ: Daniel Håkansson var inte bra ifjol, och han är inte bra nu… jag trodde han hade mer att ge. Nåväl, första målet kom senast, nu kan det bara bli bättre. 

Västerås

Positiv: Helt klart Fredrik Johansson, som varit en ganska soft och anonym grovarbetare tidigare men som i och med en förflyttning ut på kanten i Västerås upplever ett uppsving. 

Negativ: Nej, Juha Kiilholma har inte blivit den förstärkning jag trodde att han skulle bli, med tanke på hans fina sejour i Arboga. Fyra i centerhierarkin och noll mål på 13 matcher. 

Växjö

Positiv: Erik Josefsson som bara växer och växer. Vikarierande lagkapten, motor och numera också offensivt effektiv center som lirar power play… det trodde jag inte att han hade i sig. 

Negativ: För två år sedan var Anders Eriksson elitserieaktuell i Borås, nu har han halkat ner som fjärdecenter – om än en bra sådan – i Växjö. Hade förväntat mig mer.

Örebro

Positiv: Med bakgrund av de mindre lyckade importerna ifjol (jo, det fanns ett par undantag) så hade jag inga höga förhoppningar på Ryan Gunderson, men han är verkligen en offensiv back av yppersta klass.

Negativ: Nog var det inte helt oväntat att Jon Palmebjörks målskörd skulle sjunka med ökad konkurrens i Örebro jämfört med Sundsvall, men en fullträff på tolv matcher är alldeles för svagt. 

Då så – vilka är era största positiva och negativa överraskningar i respektive lag? 

***

Och tipset inför morgondagens sex matcher:

Sundsvall – Mora 2
Leksand – Troja/Ljungby 1 (sänds i S24)
Malmö – Borås 1
Rögle – Växjö X (sänds i S24)
Tingsryd – Örebro X
Bofors – Almtuna 1 

Inte helt enkelt. Leksand ska ju vinna hemma och jag tror inte att Malmö slarvar bort en hemmamatch till. Mora är oerhört svåranalyserade, men jag tror ändå att de kan rå på Sundsvall borta. Rögle gjorde en riktigt bra match i två perioder mot Örebro senast utan att få med sig poäng, men de kommer istället hemma mot Växjö som kanske är på väg mot en liten dipp formmässigt. Tingsryd känns lite på gång, och kan nog gneta till sig minst en poäng mot Örebro i Dackehallen där man är starka. 

Och tillagt då (tack Henrik), Bofors mot Almtuna, och där tror jag på värmländsk seger. 

Samtliga fyra matcher under måndagen slutade med uddamålsresultat, vilket är ett tecken på hur jämn serien faktiskt är.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB