Startsida / Inlägg

Så mycket betyder ”proppen ur”

av Jonas Gustavsson

Att Malmö skulle orka ladda om fysiskt efter matchen mot Rögle igår trodde jag (även om Marcus Olsson och Mikael Wahlberg försvann på vägen), men visst kändes det som det fanns en överhängande risk att man inte skulle orka ladda om mentalt.

Det har snackats mycket och länge om skånederbyt, och när Malmö sedan lyckades få ”proppen ur” i den sista perioden inför en nära nog fullsatt Malmö Arena så är det klart att spelarna kände en enorm glädje. Eller kanske framförallt en stor lättnad.

Gårdagens derby var en match som Malmö bara skulle vinna.

Jag är inte förvånad över att Malmö inte orkade nollställa skallarna till dagens ytterst tuffa match mot Växjö. Det har varit en oerhört tuff vecka för skåningarna med träningsmatch mot Columbus, bortamatch mot Leksand, skånederby mot Rögle och sedan då ett hårt arbetande och formstarkt Växjö på bortaplan.

När Växjö fick in 2-1-pucken så var det lite ”proppen ur” för Växjö. Och för Malmö, fast på ett negativt sätt, man orkade inte ställa om och Växjö körde faktiskt över skåningarna under den andra halvan av första perioden. Det var ju faktiskt bud på ännu fler mål än de fem som kom till, om man ska vara ärlig. Det var stundtals propagandahockey. Fyra mål på fyra minuter är inte bara skicklighet utan också tur, men går proppen ur så rinner det ofta på.

Växjö fick det flowet och några extramål idag, samma flow som Malmö fick mot Rögle i den sista perioden igår.

Men en eloge till Malmö som sedan reste sig efter paussnacket efter första, och avslutade matchen på ett ganska bra sätt.

***

Nog om Malmö, Växjö ska givetvis inte förringas i sammanhanget. Växjö visade återigen vilken effektiv maskin man är – ger man Janne Karlssons manskap ett lillfinger så slukar de hela handen i ett nafs.

Ett tecken på lagets styrka är väl inte minst hattrick-skytten Daniel Åhsberg som inledde säsongen i fjärdekedjan (okej, det kanske inte betyder så mycket i Växjö som lirar på fyra formationer) men som sedan avancerat i kedjehierarkin och som är en sniper av hög klass i den här serien.

***

Inför säsongen tappade Växjö Robert Rosén och Josh MacNevin – två stjärnor men framförallt två arkitekter i power play. Plus Anton Hedman som var en terrier framför mål.

Om de saknas?

Inte ett dugg. Växjös power play är dödligt effektivt. Mot Malmö kom ytterligare tre mål i den spelformen och laget har en statistik över 30 %, vilket är anmärkningsvärt bra.

I Roséns och MacNevins frånvaro är det transatlanterna som levererar. David Lundbohms sex power play-mål för att ta ett exempel.

Men Växjö gjorde också mål i numerärt underläge mot Malmö – och nu har man gjort fyra mål i den spelformen vilket är bäst i serien. Glödhete Steve Saviano skapar massor med en man mindre på banan, men Växjö har också en av seriens mest underskattade box play-specialister i vikarierande lagkaptenen Erik Josefsson.

Växjös lag imponerar stort.

***

Conny Strömberg har fått en stark utmanare till poängligatiteln: Jens Bergenström är nämligen fortsatt glödhet och hans formation med Ken Andre Olimb och Jesper Ollas låg också bakom segern mot Tingsryd. Visst satt det långt inne, men av det jag såg så vann Leksand ändå klart rättvist.

Tingsryd har fasliga problem med målskyttet… och i mina ögon borde Henrik Thegel användas mer i offensiva omgivningar. Han är en kille som kan lossa målknutarna.

***

En ledartrio har ryckt i serien nu: Örebro, Växjö och Leksand. Det blir inte lätt för någon att jaga ikapp dem.

Jag menar: tippade topplagen Malmö och Rögle är sju respektive tio poäng efter tredjeplatsen redan.

Visserligen tickar det på snabbt med trepoängssystemet, men gap som skapas redan nu kan bli oerhört jobbiga att äta ikapp. Så har skånelagen ambitioner kvar om att nå en direktplats till Kvalserien börjar det bli dags att röra på sig väldigt snart.

Och de får chansen redan till veckan: på tisdag spelar Rögle mot Leksand och på onsdag tar sig Malmö an Örebro.

***

Imorgon: Sundsvall mot Troja/Ljungby. Det är en oerhört viktig match i botten. Troja kan äta upp Sundsvalls försprång. Eller så kan Sundsvall skapa större andningsutrymme.

Det är ett riktigt ovisst möte, men Sundsvall får gälla som favoriter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB