Startsida / Inlägg

Tändningen som Wessner behövde

av Jonas Gustavsson

Okej, några reflektioner kring dagens tre matcher.

***

En match mot Mora var nog precis vad Bofors återvändare Daniel Wessner behövde för att få en tändning den här säsongen.

28-åringen lämnade ju som bekant Bofors för just Mora för några år sedan då locktonerna från Elitserien blev för stora, men det blev aldrig någon succé i Dalarna, snarare tvärtom. Att Wessner, som inlett säsongen minst sagt svagt (av olika anledningar), skulle tända till mot just Mora, var därför hyfsat logiskt – han ville nog ha lite revansch helt enkelt.

Hans 2-1-mål i power play var läckert och resultatet av en fin kombination. Hans sargarbete vid Fredrik Höggrens 3-1 också effektivt. De två sekvenserna satte Bofors i förarsätet och grundlade segern.

Skoj också att Mikael Lidhammar såg fräsch ut, han har ju annars haft en lika miserabel start på säsongen som Wessner. Två snygga assist mot Mora och överlag bra spel bådar gott. Det var nog vad Wessners självförtroende behövde.

Är Bofors då på väg upp ur bottenträsket?

Kanske. Kommer Wessner och Lidhammar igång på allvar har man ett komplement till ständigt levererande Thermell-kedjan. Att Markus Persson är tillbaka i truppen (sportchefen Stefan Bengtzén förnekade en schism), att Peter Messa är borta från skadelistan och att Andro Michel är en talang som håller på att slå igenom är tre viktiga punkter som kan lyfta gänget från Karlskoga.

***

Tingsryds sportchef Anders Gustavsson motiverade värvningen av power forwarden David Fredriksson med att han skulle bana väg för de målskyttar som redan finns i laget, och han fick delvis rätt mot Rögle. Fredriksson parades ihop med Jari Kauppila och finländaren tackade med att skjuta sitt första mål för säsongen.

Nu räckte ju inte det och jag tycker trots allt, efter det jag såg av matchen, att Rögle ändå vann rättvist, även om Tingsryd skapade en hel del chanser.

Skoj för unge Victor Panelin-Borg att få avgöra. Jag har varit imponerad av hans spel i inledningen av säsongen. Snacka om otippad matchvinnare – men avslutet var kliniskt.

Tingsryd har nu sex raka förluster. Men faktum är att man spelar ganska bra… men man får inte in pucken. Mot Rögle hade man en dansande puck på mållinjen som rensades bort av Christoffer Persson i sista stund – det är liksom talande för Tingsryds målproduktion. Man har inte marginalerna på sin sida.

Det känns som att Rögle håller på att bli stabilare och stabilare.

Förresten – Fredrikssons intåg i Tingsryds trupp betydde uttåg och läktaren för Henrik Thegel. Är han på väg bort? Återvänder han till Sundsvall?

***

Och sedan då Enström-mötet i kvällens toppmatch. Storebror Tommy i Leksand överglänste lillebror Thomas i Örebro i brödraduellen, men lagen emellan var det betydligt jämnare.

Det skapades onekligen chanser åt båda hållen. Jesper Ollas brände ett antal kalaslägen för hemmalaget i den sista perioden, Johan Sjödell-Wiklander gjorde detsamma för gästerna. Det var väl ganska typiskt att en riktig sniper skulle avgöra bataljen, och så blev det ju när Jussi Pesonen och Jens Bergenström sprätte in sina straffar medan Örebro brände sina chanser.

Men varför inte Conny Strömberg som straffskytt?

Leksand ser bra ut, men kanske har svalnat lite ändå. Jens Bergenström glänste inte överdrivet mycket. Och visst saknar man Daniel Hermansson. Fast nu mötte man ett riktigt bra motstånd, vilket inte är att förglömma.

Örebro har förlorat tre av de fyra senaste matcherna – håller man på att tappa? Nej, det tycker jag inte. Mot både Malmö och Leksand har man spelat bra, riktigt bra, men inte haft marginalerna på sin sida som man haft tidigare under säsongen (som mot Oskarshamn borta, till exempel). Örebro är i toppen för att stanna.

Patrick Galbraith var bra i hemmakassen… men vad hände vid 2-2-målet? Pucken studsade över honom och rullade via ryggen ner på mållinjen där Johan Adolfsson kunde trycka in kvitteringen. Kanske borde han hållit den pucken, men det var å andra sidan ett bra skott.

***

Jag nämnde för ett tag sedan att det hade varit få straffavgöranden i serien. Idag och igår avgjordes tre av fem matcher på straffar.

***

Borås mot Sundsvall imorgon. Jag tippar att Borås klättring i tabellen kommer att fortsätta.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB