Startsida / Inlägg

Vad sänder detta för signaler?

av Jonas Gustavsson

Bara ett par korta reflektioner denna spellediga dag då jag ska svika min HockeyAllsvenska nördighet för att se säsongens första live-match i Elitserien, om det nu är något att hänga i julgranen. Nåväl, kvällen ska i alla fall tillbringas i Kinnarps Arena.

***

Det blev en hel del uppmärksamhet när Borås och Frölunda gjorde en  ”trejd”, Linus Fagemo till Frölunda och William Wallén till Borås.

Visserligen är det den relativt nykomponerade ”gubbkedjan” med Fagemo, Jens Karlsson och Mattias Remstam som har fått Borås maskineri att rulla igång, men rent hockeymässigt så känns inte bytet som en nedrustning av lagets slagstyrka. Däremot kan man ifrågasätta idéen med att byta överhuvudtaget.

Ifjol tappade Borås Jens Karlsson till Frölunda i januari, och därmed var också lagets chanser att nå Playoff grusade. Och nu skeppas alltså veteranen Linus Fagemo samma väg (det är väl sagt till 31 oktober i första hand, men kan förlängas), och även om jag inte hört suppportrarnas röst i Borås, så antar jag att de är något fyllda av frusteration. Fagemo är ju trots allt Borås spelare, precis som Jens Karlsson var ifjol, och ändå försvinner han till Frölunda. Borås jakt på topplaceringar och avancemang känns aningens andefattigt och meningslöst när de bästa spelarna ändå bara sticker till Frölunda mitt under säsongen, och det måste ju inte minst vara tradigt för supportrar att veta att ens klubb kan dräneras på spetsspelade bara så där.

Backen Richard Demén-Willaume spelade ju också med Frölunda i början av säsongen, trots att det gick knackigt för Borås. Vad sänder det ut för signaler?

Men så har ju det där förbaskade myntet två sidor också.

Borås samarbete med Frölunda är djupare än att man byter spelare och att Borås förstärks av duktiga juniorer. Jag har förstått det som att Frölunda även investerat pengar i Borås spelartrupp, pengar som bland annat gått till att finansiera Jens Karlsson. Och utan Jens Karlsson är Borås inget playofflag.

Man kan tycka vad man vill om Borås och Frölundas samarbete. Faktum är att Borås idag har ett lag med egna spelare som kan hävda sig i HockeyAllsvenskan – men man har det tack vare Frölundas pengar.

I längden tror jag inte att lösningen som den ser ut nu är hållbar, speciellt inte om Borås vill bygga upp en bas av fans i det där fotbollstokiga området. Tappar laget sina bästa spelare till en samarbetsklubb känns det ganska meningslöst, i alla fall ur min synvinkel. Samarbetet borde innebära att Frölunda kan matcha vissa av sina juniorer, och spelare med skralt med istid, i Borås under vissa perioder, inte att man går in och plockar någon av lagets bästa spelare.

Hur skoj är det att komma till hallen inför match och få höra att stjärnan ska spela i Frölunda i en månad framöver?

***

Mer Elitserien, för nu har jag hört ett par rykten som säger att elitserieklubbar rycker i Johan Ryno.

Jag hoppas verkligen att han stannar i Oskarshamn hela säsongen. Jag tror han är lite bränd av de senaste säsongernas turbulens, och hoppas att han tar ett år i IKO där han får vara den lysande stjärnan, där han får bygga upp självförtroendet. Jag tror han skulle stärkas av det.

Ryno har ju inte gjort någon hemlighet av att han vill tillbaka till Elitserien, och där hör han också hemma… nästa säsong.

Jag gjorde förresten en intervju med Ryno inför säsongen och kunde inte låta bli att säga att jag tror att han vinner poängligan.

– Tror du?, svarade han nästan förvånad över frågan.

– Jag hoppas att laget går riktigt bra och går laget bra samtidigt som jag får spela mycket så kommer jag troligtvis att göra många poäng. Vinna poängligan är inte viktigt för mig, att vi gör en bra säsong med laget är det viktiga.

Det går bra för Oskarshamn och det går bra för Johan Ryno.

Måtte han stanna i serien säsongen ut, just nu är han en av de klarast lysande stjärnorna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB