Startsida / Inlägg

Bästa och sämsta investeringarna

av Jonas Gustavsson

Jaha, det här har jag dragit ut på ett tag, men nu är det dags att syna säsongens nyförvärv.

De bästa och sämsta investeringarna… och det fanns massor att välja mellan, så det blir en del tycke och smak.

***

Noterbart är att bara sju spelare i topp-25 av poängligan är nyförvärv. Och två av dem har spelat i HockeyAllsvenskan innan (Johan Sjödell-Wiklander, Johan Ryno). Bara fem spelare av 25 är alltså helt nya för serien: Josh Soares, Damien Fleury, Dustin Johner, Mark Hurtubise och… Jesper Mattsson.

Ganska häftigt i dagens hockeyvärld där det byts mycket spelare, inte minst spetskompetens. Och ett kvitto på att det inte är så enkelt för nya spelare i HockeyAllsvenskan att bara gå in och dominera poängmässigt.

***

De bästa nyförvärven enligt mig:

1. Michal Zajkowski, Örebro
Ja, seriens bäste målvakt i seriens bästa lag. ”Zacke” var en perfekt investering för Örebro som ville täta upp försvaret.

2. Johan Ryno, Oskarshamn
Vilken höst han haft, Johan Ryno. Få trodde väl att han skulle breaka efter de senaste något bleka framträdandena, men Ryno har verkligen varit en av de viktigaste kuggarna i framgångsrika Oskarshamn.

3. Josh Soares, Växjö
Sen, men ack så viktig värvning av topplaget Växjö. Josh Soares blev pricken över i anfallsmässigt, och hans blick för spelet är troligen bäst i HockeyAllsvenskan.

4. Ryan Gunderson, Örebro
Efter fjolårets floppande importer (nästan alla floppade ju) så har Örebro verkligen hittat rätt i Ryan Gunderson som inte bara är en offensiv dynamo, utan en allroundback av elitseriekvalitet.

5. Damien Fleury, Västerås
En sniper av allra bästa klass. Damien Fleury har en fantastisk speed och teknik vilket gör att han skapar massor av chanser på egen hand – och allt som oftast sitter pucken i nät också.

6. Tim Sandberg, Sundsvall
Måhända ett lån, men ska vara placerad i Sundsvall hela säsongen (även om han fick brandkårsutrycka till Stockholm en tid) och 20-åringen har varit magiskt bra i många matcher, och är ensam en stor anledning till lagets poängskörd.

7. Johan Sjödell-Wiklander, Örebro
Nyckelspelare i Oskarshamn ifjol, men har tagit ett steg till framåt i Örebro. Ingen produkt av Henrik Löwdahl och Conny Strömbergs kemi – utan är en allroundkunnig målskytt av yppersta kvalitet.

8. Ken Andre Olimb, Leksand
Kändes som en chansvärvning, men visade sig vara en perfekt investering. Spelskicklig allroundcenter som hittar öppningarna på isen.

9. Jared Aulin, Leksand
Okej, Jared Aulin har precis anlänt, men hans spel imponerar, både vad gällande de distinkta avsluten och de genomskärande passningarna. Hade han varit i Leksand hela hösten och spelat på samma sätt, hade han varit högre upp här.

10. Jonas Fransson, Rögle
Veteran som varit überstabil i Rögle sedan han tidigt tog över förstaspaden från Joel Gistedt. En av de stora anledningarna till att Rögle vuxit under hösten.

***

Och så de som inte levt upp till förväntningarna:

1. Ossi Pellinen, Troja/Ljungby
Troja hoppades nog på en ny Sami Sandell, men fick istället ett trögt ånglok som uträttade ingenting alls. På väg bort.

2. Juha Kiilholma, Västerås
Fint poängsnitt under sejouren i Arboga, men offensiven lös med sin frånvaro i Västerås och det blev också respass efter blott tretton kamper.

3. Daniel Wessner, Bofors
Tidigare pålitlig poängplockare i Bofors och har öst in poäng i Norge. Skulle vara förstecenter och poängkung i år, är nu ytter i fjärdekedjan. Var tog energin vägen?

4. Henrik Thegel, Tingsryd
Jag kanske ska lägga ner att hajpa Henrik Thegel, men visst borde han allra minst ta en plats i laget (jo, han är tillbaka nu med Kari Rauhanen i båset). Trodde på ett 15-tal mål från Thegel i år, istället får han nöta bänk.

5. Markus Persson, Bofors
Stjärna i Mariestad, undanskuffad i Leksand – det var i år Markus Persson skulle visa sin stjärnglans. Men nej, ”Pajen” blev ingen ny Patrik Lundh utan blev istället utlånad till Skövde.

6. Erik Lindberg, Mora
Okej, jag var skeptisk till Lindberg från början, men att han skulle skickas iväg trodde jag nog inte ändå. Misslyckades helt med att vara mentor i den unga backbesättningen.

7. Jonas Westerling, Almtuna
Jag trodde Westerling skulle knyta näven i fickan och visa AIK att de gjorde fel som inte tog med honom upp i elitserien. Istället: ett mål på 18 matcher och, för att vara underhållaren Westering, tämligen färglöst spel.

8. Joel Gistedt, Rögle
Fick chansen som etta från start — men tog den inte och är nu cementerad på bänken samtidigt som Jonas Fransson stospelar. Visst finns potentialen, men självförtroendet måste vara kört i botten.

9. Brede Csiszar, Mora
Norsk VM-back… men gjorde ingen nytta i Mora och skickades iväg tämligen omgående.

10. Fredrik Abrahamsson, Almtuna
Tidigare pålitlig poängmakare i Almtuna, men inte i år. Nu har det visserligen blivit fyra mål, men förväntningarna är mycket, mycket högre.

Många av de här spelarna är ju bra egentligen (alla vet hur jag brukar vurma för Thegel och ”Pajen” inte minst), men de har onekligen hamnat snett i sin nya klubb.

***

Då så – bäst och sämst enligt er?

Så länge checkar jag ut och är tillbaka lagom till den intensiva lördagen imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB