Startsida / Inlägg

Finsk sisu… eller inte

av Jonas Gustavsson

Skönast idag var ju Johan Sjödell-Wiklanders målgest efter Örebros 2-1-mål mot Leksand då han hoppade upp på sargen och jublade tillsammans med hemmapubliken – den publik som tidigare allt som oftast lyst med sin frånvaro i Behrn Arena. 

Örebro förtjänar en bra publik – och dagens spel och JSW’s målgest tror jag får dem att komma tillbaka. 

Det var en spännande, tät och intensiv kamp, precis som en toppmatch ska vara. Sedan kanske man hade önskat lite fler målchanser, men man kan inte få allt.

Och helskotta vilket löd Fredrik Orrsten har i bössan – respekt.

***

Trevligt med Niklas Wikegård som Viasat-expert då man får lite sköna uttryck, som dagens ”vindrutehockey”, som det var ett tag sedan jag hörde. 

***

Idag blir det lite finsk präglel, vilket passar bra. 

Varför?

Jo, de finska spelarna är omdiskuterade, inte minst en dag som denna. Jussi Pesonen, till exempel, var ju återigen petad i Leksand och Antti Hulkkonen, som uttryckt besvikelse i media, spelade bara ströbyten. Och mellan Tingsryd och Mora så steg både Jari Kauppila och Teemo Elomo fram som målskyttar i den säkra 6-2-vinsten, vilket var en perfekt hemmastart för nye tränaren Kari Rauhanen.

Niklas Fogström tröstmålade ju för Mora också – han har nu gjort mål i tre raka matcher. 

***

Min syn på årets finska spelare i HockeyAllsvenskan:

Bastu-het

Sami Sandell, Troja
Det är inget snack om att Sandell är seriens hetaste lejon – den store, tunge och spelskicklige centern är navet i hela Troja för tillfället. Spelar med största sannolikhet i ett bättre lag nästa säsong med några extra hundralappar på kontot.

Varm

Eetu Qvist, Bofors
Med tanke på att han opererade knäet i våras så var det väntat med en uppstartssträcka, men Qvist har levererat tämligen omgående och fått gott om beröm av Sam Hallam. Och den elegante playmakern kommer bara bli bättre och bättre.

Tero Konttinen, Oskarshamn
Fynd av sportchefen Tommy Salo som hittat en spelskicklig och kreativ back som kan sätta igång spelet på ett bra sätt. Ingen stjärna, men en habil toppback.

Joonas Rönnberg, Oskarshamn
Ytterligare ett fynd av Salo, och ett större fynd än Konttinen, tycker jag. Värvades sent, men har blivit den defensive bjässen som man ville ha in. +12 är bra, åtta poäng en sensation.

Ossi-Petteri Grönholm, Malmö
Tja, ingen stjärna, men det kommer han aldrig att bli. Söker ofta den perfekta tacklingen vilket gör att han hamnar ur position – men visst har OP betytt mycket för Malmö, och visst är han en klassback.

Niklas Fogström, Mora
Elegant playmaker och spelförande center, och även om spelnivån inte varit i paritet med fjolåret så är Fogström en laglojal ledare som alltid försöker. Poängmakandet har lossnat på sistone – målskytt idag igen.

Ljummen

Kimmo Lotvonen, Leksand
Ordentlig uppryckning från ifjol, men ingen dominant spelare som han bör vara. Var petad nyligen och skadad idag, men är, om man får upp honom i den kapacitet som han faktiskt besitter, en defensiv klippa som kan behövas i en tuff kvalserie.

Tom Koivisto, Tingsryd
Skaplig, men inte mer, och inte uppe i den stjärnkapacitet som man väntade sig när han signade för nykomlingen.

Jari Kauppila, Tingsryd
Det fanns höga förväntningar på veteranen inför säsongen och det talades om poängligavinst – det har vi inte sett. Sliter och jobbar men får knaper utdelning… men kanske mår bra av hårdare matchning av nye tränaren och landsmannen Kari Rauhanen.

Teemo Elomo, Tingsryd
Brukar göra sina tio mål per säsong, oavsett om det är spel i Elitserien eller HockeyAllsvenskan, men tre fullträffar efter halva säsongen är… för svagt. Förvisso i toppen av den interna poängligan, men det beror snarare på medspelarnas poängtorka än Elomos poängmakande.

Juha Gustafsson, Tingsryd
Überstabil i defensiven i division ett… -8 i HockeyAllsvenskan vilket är sämst i laget. Helt okej, men absolut inte mer.

Marco Tuokko, Mora
Rivig och jobbig att möta. Jag hade nog förväntat mig betydligt mer av Tuokko, men han är ändå gjort ett okej jobb även om han på intet sätt har glänst när jag bevittnat honom.

Aki Heino, Mora
Briljant start, men har sedan känts mer mänsklig, såväl i det offensiva som det defensiva spelet. Sju poäng är bra, -7 är sämre. Men visst tillför Heino ovärderlig rutin till unga Mora.

Kall

Jussi Pesonen, Leksand
Nä, två mål – varav ett på straff – från den förväntade målkungen är givetvis inte godkänt alls, trots en okej arbetsinsats. Är värvad och betald för att leverera, och det gör han inte. Överglänst av alla unga stjärnskott i Leksand och petad i de två senaste matcherna.

Antti Hulkkonen, Leksand
Har talat ut om sin besvikelse i media och fått spela ganska lite i höst. Statistiskt är +9 givetvis mer än bra, men backen saknar uppenbarligen tränarnas förtroende, och är givetvis en besvikelse – mycket mer än detta förväntades av veteranen med över 500 matcher i SM-Liiga.

Frysbox

Ossi Pellinen, Troja
Började i en offensiv kedja, hamnade sedan i en defensiv kedja, sedan på bänken och är nu helt ute ur laget och han försvinner så fort en köpare dyker upp. Totalflopp, minst sagt, och Sami Sandells kompisvärvning misslyckades kapitalt.

Juha Kiilholma, Västerås
Kom in som ersättare för skadade Pete Tsimikalis men efter att ha ramlat ner i hierarkin och slutat som fjärdecenter fick han lämna klubben mållös efter blott 13 matcher. Okej defensivt, osynlig offensivt.

***

Är Peter Nylander svaret på Almtunas målfabrikationsproblem?

Tillåt mig tvivla. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB