Startsida / Inlägg

Giganternas kamp

av Jonas Gustavsson

Sist i den alfabetiska ordningen, först i den HockeyAllsvenska tabellen.

Det går inte att frångå att HockeyAllsvenskan har två dominanter just nu: Växjö och Örebro.

Växjö är etta på 42 poäng.

Örebro är tvåa på 42 poäng.

Fast då har Växjö i och för sig spelat en match mer än Örebro och två mer än trean Leksand. Men trots att Växjö och Örebro har två respektive en match mer spelad än trean så är man ändå n i o poäng före. Det är riktigt bra så här tidigt på säsongen och jag måste erkänna att jag har svårt att se att de här två lagen ska tappa sina platser i Kvalserien. De känns alldeles för bra.

Och på söndag blir det giganternas kamp i Växjö Ishall… Växjö mot Örebro. Mumsig toppmatch mellan två offensivt skickliga lag. 

***

Jag har varit inne på varför just Växjö och Örebro är så bra tidigare, men vi kör en vända till, denna gång lite utförligare. Och faktum är att båda lagen har få svagheter och är hyfsat lika byggda.

Växjö vs. Örebro:

Målvakter: Fördel Örebro givetvis, som har seriens bäste i Michal Zajkowski. Fast han är å andra sidan ensam, Växjö har två kompetenta burväktare i Christoffer Bengtsberg och Oscar Alsenfelt vilket gör laget mindre skadekänsligt. Målvaktssidan är väl ändå ett av få frågetecken i Växjö – håller Bengan och Alsenfelt i Kvalserien? Zajkowski gör det definitivt.

Backar: Jämnt skägg, egentligen. Båda lagen har ett koppel med enkelt spelande backar som får jobbet gjort utan att glänsa, och har varsin försvarsnestor i Ryan Gunderson, Örebro, respektive Johan Jonsson, Växjö. Styrkan för båda lagen är bredden – få sticker ut, ingen faller ur ramen.

Forwards: Ojoj, det är högoktanigt i båda lagen – både vad gällande spjutspetsar, grovjobbare och rollspelare. Och båda lagen kör på med fyra kedjor och pumpar ner motståndarna. Örebro har killar som Thomas Enström och Marcus Jonasén i fjärdekedjan, Växjö har killar som Erik Josefsson och Christian Magnusson där. Konkurrensen är stenhård.

Sparkapital: Örebros stjärnvärvning Christoffer Norgren hann spela en period (tror jag) innan han blev skadad och veteranforwarden Jonas Almqvist har inte spelat en match ännu. Växjös lagkapten Johan Markusson spelade ett par matcher innan han hamnade på operationsbordet. Alla är sparkapital som kommer lyfta lagen ytterligare vad det lider (om ”Alma” nu kommer tillbaka, har inte hört något på länge). 

Special teams: I power play är Växjö etta och Örebro tvåa, i box play är Örebro etta och Växjö femma. På tal om att man har bredd och alla kompetenser som behövs alltså.

Vilka är bäst? Vet inte, det är två jäkligt bra lag med oerhört breda trupper.

***

Jag vill förresten peka ytterligare på bredden, och då främst vad gällande anfallssidan i de båda lagen. Det är överfullt av kompetens i alla kedjor.

Sedan kan man ju påtala att några unga talanger inte får plats… och det kan man tycka vad man vill om (nej, jag räknar inte Patrik Näslund i Växjö som bara spelat sporadiskt). Både Växjö och Örebro satsar på etablerade spelare på anfallssidan.

Örebro: Man har två offensiva toppcentrar i Henrik Löwdahl och Pär Edblom, skickliga playmakers i Conny Strömberg och Marcus Weinstock, storskyttar i Fredrik Orrsten och Johan Sjödell-Wiklander. Plus pålitlige poängplockaren Jon Palmebjörk. Därtill finns allroundcentrarna Jonas Karlsson och Michal Lukac plus rivjärnen Markus Andersson, Johan Adolfsson, Thomas Enström och Marcus Jonasén som alla är kapabla att både bidra med energi och poäng. Känns inte som det finns någon direkt svag länk.

Växjö: Det är transatlantiskt stuk på offensiven, och Dustin Johner, Josh Soares, David Lundbohm och Steve Saviano är alla offensiva stjärnor och är grunden i anfallsspelet. Lägg till intensive Johan Andersson, målskytten Daniel Åhsberg och allroundcentrarna Anders Eriksson och Erik Josefsson. Plus speedige Christian Magnusson och rivige Gustav Hjalmarsson. Och division ett-fynden Joakim Hillding och David Laudius som visserligen kan ses som talanger, men som redan är färdiga seniorspelare. Nej, ingen direkt svag länk här heller.

Det är imponerande att sportcheferna lyckats pressa in så mycket kompetens i spelarbudgeten.

***

Örebro vann lagens första möte tämligen komfortabelt hemma i Behrn Arena.

Nu är det kamp i Växjö Ishall – och då får vi tippa på Växjöseger.

Men oavsett – Växjö och Örebro är i toppen för att stanna. Det är jag ganska övertygad om.

***

Och så en kort reflektion angående Johan Ryno där elitserierykten visst har tagit ny fart. Jag snackade med honom för ett par dagar sedan och då sade han att han inte visste något om något elitserieintresse, och han har kontrakt med Oskarshamn hela året. Den elitserieklausul han har kan nyttjas EFTER säsongen.

Men det är väl som Salo säger… betalar någon tillräckligt så är alla scenarion möjliga. Men jag har svårt att se att Ryno skulle försvinna. Ishockeyn är glödhet i Oskarshamn, publiken strömmar till… att göra sig av med Ryno vore ett svek.

Fast det har ju hänt innan.

I våras lämnade Jens Karlsson Borås för Frölunda och grusade Borås playoffchanser. Och våren 2008 släppte Bofors bäste backen Mattias Karlsson till Färjestad, vilket förstörde deras Playoffchanser.

Jag hoppas och tror inte att IKO begår samma misstag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB