Startsida / Inlägg

Helgalen lördagsunderhållning

av Jonas Gustavsson

Ja, var ska vi börja egentligen, när vi nu ska försöka summera den här lördagseftermiddagen som varit helt fantastisk ur underhållningssynpunkt. 

Logiskt är väl att börja från början.

***

… och då är vi i Lindab Arena. Visst var hemmastarka Rögle favorit mot ett skadedrabbat Malmö, men att man skulle vinna med 6-0 hade jag inte i mina vildaste fantasier. Nu speglar kanske inte resultatet matchbilden helt och hållet, för Rögle var fantastiskt effektiva samtidigt som Jonas Fransson var genomtät i hemmakassen.

Därmed inte sagt att Rögles seger var orättvis, den var hur rättvis som helst. 

Det har tagit ett tag för Rögle att växa ihop, men nu när man 1) beslutat sig för att köra med Fransson som målvakt, 2) fått igång sitt power play och 3) har fyra kedjor som verkar fungera, så är man ett lag som kommer att klättra i tabellen. 

Det som är mest anmärkningsvärt med bandyklubben är väl att det man får betrakta som fjärdekedjan är den formationen med lagkaptenen och förväntade storskytten Andrée Brendheden samt kanadensiske centern Adam Hobson. Båda har fått en hel del kritik under hösten, men båda har börjat trampa igång, och även om Hobson inte är någon offensiv dynamo som man hoppades, så är han en slitstark center. Ändå: tunga namn att ha en i fjärdekedja.

Malmö var okej, men inte mer. Man hade sina försök, tendenser till okej spel, men lyckades aldrig sätta någon egentlig press på Rögle – mycket tack vare att backarna gav Fransson fri sikt och att han i sin tur inte spred returer. 

Malmö hade massor av skador. Robert Olsson ville inte skylla på det, men visst påverkar det. 

***

Derbyt i Skåne var underhållande, det som utspelades i Tegera Arena något förunderligt

Tingsryd spelade till sig en 4-0-ledning – efter snygga mål, dessutom – och såg ut att trampa iväg mot en jätteskräll. Att Leksand lyckades vända och vinna med 5-4 är en jättebragd, men lika dåligt är det av Tingsryd att inte kunna spela bättre – man gjorde flera misstag, inte minst vid 4-4-målet när Robin Jacobsson blev grundlurad och där Tom Koivisto hamnade på någon konstig mellanhand. 

Tingsryd och nye Kari Rauhanen har mer att jobba med, uppenbarligen. 

Sedan är det ju bara att gratulera Leksand till Ken Andre Olimb. Vilket stjärnskott. Och vilken comeback efter skada. 

Först 2-2-pucken sent mot Örebro, och nu tre mål, inklusive 4-4 och 5-4. 

Inför säsongen kändes Leksands centersida tunn – nu finns där bara utropstecken. Olimb är grymt bra, Jared Aulin likaså, och Victor Rask håller på att blomma ut till något riktigt bra. 

0-4 ska man inte kunna vända – Rögle har gjort det, och nu också Leksand. 

***

Sedan måste vi ju kommentera Tommy Salo igen, eftersom hans Oskarshamn har säckat ihop och idag åkte laget på fjärde raka nederlaget. Visst har cirkus Salo påverkat laget, på ett eller annat sätt. Det verkar ju bli Leksand, vi väntar bara på bekräftelsen, och då är det bara att respektera hans beslut. 

Men han lämnar ett maskineri som hackar, och det tror jag inte att han mår så bra över.

Och frågan är, är det en tillfällighet, eller håller verkligheten på att komma ikapp? Jag vet inte… fast sett till laget man ligger man väl hyfsat rätt till i tabellen, om man ska vara ärlig. Man är inget lag för topp-3 över en hel säsong, utan ett lag som ska kämpa för att ta sig till playoff. Typ som det är nu alltså.

Förlusten mot Mora var dock tung. Nu är både Mora och Bofors blott två pinnar efter Oskarshamn som innehar den sjunde och sista playoffplatsen. Och Borås kommer bakifrån också.

Tuffa streckmatcher väntar för Oskarshamn. 

***

Mest tankar om läget idag – men det hände väldigt mycket.

En ganska underhållande lördag alltså, så här dagen innan första advent. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB