Startsida / Inlägg

Näste minilirare som dominerar

av Jonas Gustavsson

Igår hyllades Steve Saviano, idag riktas blickarna till en annan minilirare. Och han har inte fått så mycket uppmärksamhet här i bloggen heller.

Men som Mike skrev i en kommentar, Västerås franske sniper Damien Fleury är snabb som vinden. Inte Saviano-snabb i min bok, men nästintill. 

Tre fullträffar från Fleury mot Oskarshamn idag och därmed är han också seriens bäste målskytt och den förste att spräcka tiomålsplatån den här säsongen. I ett Västerås där importerna kommit och gått så har Fleury stått kvar och levererat – och han passar perfekt som spets i kedjan med svenska talangerna Dennis Rasmussen och Tobias Forsberg. En ytterst välbalanserad trio som levererar.

Fleury jämfördes ju av naturliga skäl med landsmannen Pierre-Edouard Bellemare, firad målskytt i Leksand och numera gjuten elitseriespelare i Skellefteå, när han värvades och även om Fleury inte har samma rivighet, så finns det elitseriepotential i Fleury också. Han är en spelare som gnistrar och som får saker att hända. 

Och han levererar kontinuerligt. Han har inte gått poänglös i två raka matcher på hela säsongen. Imponerande i ett Västerås som är upp och ner.

***

HockeyAllsvenskan är inne på ”andra rundan” där lagen möter varandra igen, men dagens möte var det första mellan Västerås och Oskarshamn. Det sistnämnda laget kallas ju ”Lilla Västerås” i vissa kretsar.

Ironiskt menat givetvist, men visst finns det ett uns av sanning.

Gamle stormålvakten i Västerås, Tommy Salo, är ju sportchef i Oskarshamn. Och inför den här säsongen gjorde klubben klart med Lasse Ivarsson som inledde fjolåret som tränare i Västerås. Och sedan värvade klubben målvakten Jens Holmström och backen Anton Mylläri som aldrig slog igenom i Västerås, men som blommat ut i Oskarshamn. Och nyligen kom ju också Andreas Valdix tillbaka till Oskarshamn, ifjol spelade han i… just det, Västerås. 

Alla de där hade nog gärna tvålat dit Västerås idag, men så blev det inte.

***

Den ständiga spelarkarusellen i Västerås är omdiskuterad. Senast ut är Juha Killholma, senast in är Modolånet Mathias Trygg.

Men även i Oskarshamn är det ommöbleringar på gång, och då snackar jag inte om någon Peter Forsberg-karusell. Nej, med nyförvärvet Viktor Sjödin oerhört nära en comeback är det överfullt av forwards och Tommy Salo har sagt att nästa vecka ryker en forward.

Vem?

Tja, Anton Persson och Joakim Hagelin fick inte vara med idag. Jag tror Hagelin ligger illa till. Anton Persson har sina skadeproblem under försäsongen emot sig, men är i form en klasspelare. Att göra sig av med honom tycker jag vore ett misstag. Men det står nog mellan de två. Och blir Persson ledig tror jag klubbar står på kö för att knyta upp honom, han är en stabil tredjecenter med spetskompetens i box play.

***

Förresten, finske backen Joonas Rönnberg satt på läktaren mot Västerås, ersatt av HV-lånet Tobias Jonsson i Oskarshamns backbesättning. Skada eller petning? Antagligen skada, eftersom IKO ”bara” hade 19 spelare ombytta.

***

Ratade Mora-backen Mikael Owilli fick inget kontrakt med Almtuna. Tämligen väntat. 

***

Och så tipset inför morgondagen:

Malmö – Almtuna 1
Rögle – Mora 1
Växjö – Troja 1
Bofors – Tingsryd 1

Var det så enkelt? 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB