Startsida / Inlägg

Det är ”pappa” som bestämmer

av Jonas Gustavsson

Vi minns ju det upphaussade första derbyt mellan Växjö och Tingsryd den här säsongen.

Rivaliteten är gammal, men fick massor av nytt vatten på kvarnen efter Växjös värvningar av David Laudius och Joakim Hillding i våras, följt av Tingsryds banderoll på Växjö Ishall och Växjös kontring i media. Växjös budskap var ju att ”pappa bestämmer”.

Nu lägger jag ingen värdering åt ena eller andra hållet i den rivalitet som råder mellan lagen, men i säsongens tredje derby så stämde onekligen devisen ”pappa bestämmer” in bra på Växjös sätt att köra sönder Tingsryd. För jo, siffrorna var klart rättvisa och kanske till och med något i underkant.

Jag hyste viss skepsis till Växjös backbesättning inför den här säsongen, men med tanke på hur man klädde av Tingsryd så totalt i den här matchen, och med tanke på hur bra man spelat i höst, så har jag fått revidera det där ganska ordentligt. Visst var Växjös effektivitet strålande i derbyt, men jag var ändå mest imponerad av försvarsspelet. Växjö ser oförskämt bra ut, faktiskt.

Sedan kan ju inte annat än att bara njuta av det som Steve Saviano stundtals bjuder på. Han är så snabb, så kvick, så teknisk.

***

Nu ska man inte dra för stora växlar på Tingsryds insats i den här matchen, men laget imponerar verkligen inte. Förlusten mot Sundsvall innan jul sved å det gruvligaste och nu gav man just Sundsvall övertag i bottenstriden, där ”De Blå” nu har två matcher mindre spelade, och bara är en pinne efter.

Jag är besviken på ganska många i det där laget och inte minst Matt Davidson som med ett nysytt C på tröjan i Thomas Lundströms frånvaro inte får ut alls mycket. Eller ingenting alls egentligen. Och när han väl fick läge mot Växjö så brände han. Davidson är en spelare som måste gå i bräschen om Tingsryd ska fixa det nya kontrakt som jag tycker att man absolut ska fixa.

Nu är visserligen Davidson ny på HockeyAllsvensk nivå, så det är kanske orättvist att stämpla honom som en besvikelse, men jag hade betydligt högre förväntningar på veteranen än det han åstadkommit.

***

Jag gillade vad junioren Kevin Carlsson i Tingsryd sade till Sveriges Radio efter matchen.

– Man kan inte gräma ner sig för detta för länge. Nu tar vi bussresan hem och imorgon så är det nya tag, sade han och såg redan fram emot den viktiga hemmamatchen mot Västerås på onsdag.

– Dem tar vi, det är ett löfte, sa han.

Klyschor, javisst, men ändå präglade av den här unga naiviteten att det bara är framtiden som betyder något. Han hade redan glömt derbydebaclet, och det är oerhört viktigt att Taif håller fokus och hela tiden blickar framåt istället för analysera sönder misslyckandena… ramlar laget ner i den tidigare djupa negativa trenden man hade tidigare i höst så blir det jäkligt jobbigt.

Taif har förstärkt truppen under resans gång… det har bara hjälpt marginellt.

Kommer sportchefen Anders Gustavsson handla mer innan säsongen är över? På något sätt hoppas jag inte det… kunnandet finns i truppen, det gäller bara att få ut det. Det går inte att värva sig ur alla kriser.

***

Tingsryd lyckades inte behålla Laudius och Hillding i våras. Synd, för dem, för de hade varit något att bygga ett framtida lag kring. Nu producerar de, speciellt i Hillding, i Växjö istället.

***

Tjuvstart idag, fem matcher imorgon:

Sundsvall – Almtuna 1
Känslan säger faktiskt Sundsvall, men jag vet inte varför. De har vittring på Tingsryd i tabellen och det här är en match som de absolut kan vinna.

Malmö – Oskarshamn 1
Malmö har lagt turbulensen bakom sig, banden med Jesper Mattsson är brutna och derbysegern mot Rögle var nog snarare lättnad än glädje. Malmö vinner igen.

Rögle – Borås 1
Rögle har haft svårt för Borås i höst och står också på tre raka förluster, men skåningarna känns helt klart hetare ändå. Borås avslutade starkt innan jul, men nu är Djurgårdskeepern Mark Owuya borta.

Örebro – Troja/Ljungby 1
Tja, inget talar väl egentligen för Troja mer än att alla förväntar sig att Örebro ska vinna. Bör bli en tämligen enkel hemmaseger.

Västerås – Bofors X
Svårtippad och oerhört viktig match för playoffstriden. Vinner Bofors har lagen samma poäng, vinner Västerås så skapas ett glapp på sex poäng ner till strecket. Kryssvarning.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB