Startsida / Inlägg

Här är de bästa…

av Jonas Gustavsson

… offensiva backarna i HockeyAllsvenskan som jag ser det. 

1. Ryan Gunderson, Örebro
Inget snack egentligen. Poängbäst, skridskostark, teknisk och riktigt bra på att få igenom sina skott. Vågar hålla i pucken den där extra sekunden, vilket gör att han hittar luckor för sitt skott. Örebro kan vara glada att man redan förlängt kontraktet med transatlanten. 

2. Tim Heed, Växjö
Sensationellt bra offensivt med sin förmåga att läsa spelet, hitta öppnande passningar och mod att hålla i pucken. Med tanke på åldern så imponerar också tålamodet. Det finns mycket smartness hos den här killen. Dock förvånande att han gallrades bort så tidigt i JVM-diskussionen.

3. Johan Larsson, Bofors
Vi får väl säga att det definitiva genombrottet kommit den här säsongen. Bra slägga från blålinjen och bäst målmässigt av alla backar. Tidigare poängrekord kommer, om inget oförutsätt inträffar, ryka all världens väg.

4. Victor Bartley, Rögle
Seriens bäste back på skridskorna. Kanadensaren bokstavligen flyger fram på isen och är inte rädd för att följa med i anfallen och agera spjutspets framför mål. Blir dessutom bättre och bättre i takt med att acklimatiseringen till de svenska isytorna sätter sig. 

5. Tom Koivisto, Tingsryd
Sett på förhand borde han toppa listan, men SÅ bra har veteranen inte varit. Det går dock inte att förringa att Koivisto har ett riktigt bra offensivt spelsinne, och hans åtta fullträffar är riktigt bra. Styr och ställer en hel del från Tingsryds blålinje.

6. Joel Johansson, Troja
En personlig favorit, men jag måste ha med honom så här högt upp. Följsam, smart och offensiv back som brukar stöta i rätt lägen. Bra på att följa med i spelvändningarna och har ett helt okej skott. Man kan inte tro att killen gör sin första seniorsäsong.

7. Marcus Högström, Sundsvall
Ratad i Skellefteå, poängmaskin i Sundsvall. En doldis som smugit med i backarnas poängliga, men imponerar i offensiven med sin rörlighet. Och Högström har inte bara gjort random poäng, många poäng har också kommit i viktiga skeden av matcherna. 

8. Tommy Enström, Leksand
Tidigare snabb och ettrig forward, numera en spelskicklig, rörlig och följsam back som alltid spelar konstruktivt. Borde kanske haft en större offensiv poängutdelning, men det kommer. 

9. Robin Gartner, Mora
Har alltid varit en bra offensiv back med fint spelsinne, men nu verkar poängsinnet ha exploderat också. Levererat en strid ström av poäng hela hösten och ligger överraskande femma i backarnas poängliga. 

10. Fredrik Sandgren, Almtuna
Dags att ge cred till Sandgren som varit en pålitligt producerande back i flera säsonger, men som verkar må extra bra i år med mer offensivt förtroende. Snittet talar om en 30-poängssäsong vilket skulle vara personligt rekord.  

***

JVM-truppen är klar, läste jag precis.

Och det blev Fredrik Pettersson-Wentzel, Almtuna, som varit ganska ”formsvag” på sistone (eller ja, Magnus Hellberg har överglänst honom helt enkelt), som tar andraspaden före Johan Gustafsson, Västerås.

PW blir faktiskt den ende från HockeyAllsvenskan som tar plats i truppen (och då räknar jag inte John Klingberg i Borås som har kontrakt med Frölunda). 

JG kommer dock vara tredjemålvakt i truppen och ansluter till juniorkronorna 26 december som skadereserv. 

Följande HockeyAllsvenska lirare får således fira jul och nyår hemma i Sverige: Jonatan Bjurö, Nils Andersson och Dennis Everberg. 

Fast Malmö, Växjö och Rögle är nog nöjda med tanke på att det liras hockey i mellandagarna – men surt för killarna själva.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB