Startsida / Inlägg

Laget som ingen vill ha kvar

av Jonas Gustavsson

En pinne för Sundsvall idag.

Den allmänna uppfattningen om Sundsvalls existens i HockeyAllsvenskan är väl inte så där jättepositiv.

Lånelaget.

Icke-publiklaget.

Tråkhockey-laget.

Det ligger väl en del i det där måste jag erkänna även om jag gillar Sundsvalls charm.

Laget är trots allt det lag som har sämst publiksiffror (enda laget under 1000 i snitt) och man gör minst mål i hela serien. Det går ju knappast att anklaga laget för att vara speciellt profilrikt heller, i alla fall inte för gemene man, även om jag själv tycker att spelare som Daniel Olsson, Niklas Zetterström och någon till är ganska tydliga profiler, men de är ju betydligt färre än i andra lag.

Det som är mest anmärkningsvärt med årets upplaga av Sundsvall som fick snickras ihop som hastigast under sommaren är givetvis lagmoralen och förmåga att kunna vända till synes jobbiga underlägen. Dagens vändning mot Oskarshamn är ingen engångshändelse, laget har vänt massor av matcher i höst, speciellt i början av serien.

Laget är experter på att köra hela vägen in i kaklet, för att använda ett utslitet begrepp.

Sundsvall har gnetat på förvånansvärt bra under hösten, mycket tack vare Tim Sandbergs stundtals magiska målvaktsspel, men nu har man börjat halka efter och jag tror inte att vi får se någon ljusning, även om klubben gått ut med att man letar efter spetsförstärkningar. Sundsvall har inga pengar att inhandla något så bra så att de lyfter i tabellen…

Genom åren har konkurrenssituationen i HockeyAllsvenskan sållat bort lagen utan publikunderlag, som Hammarby, Huddinge, Arboga och något till… och frågan är om inte Sundsvall är nästa lag att ryka.

Det vore tråkigt, men ska laget bli kvar måste man hitta publiken… och frågan är hur man ska lyckas med det efter att ha misslyckats år efter år.

***

Man måste säga att nykomlingarna i HockeyAllsvenskan de senaste åren har satt färg på serien… Borås, Troja och Örebro, även om Troja sackat efter i år. De är i alla fall betydligt hetare än föregångarna.

Vilka som blir nästa nykomling? Jag vet inte, men om några år hoppas jag att Karlskrona kanske kan leta sig upp.

***

Nicklas Jadeland – matchvinnare mot Sundsvall två gånger om inom loppet av fyra dagar.

Starkt.

Duracell-Jadeland är i mina ögon en av de bästa spelarna som kan kombinera arbete och skicklighet i den här serien. Jag tycker han är grym.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB