Startsida / Inlägg

Dubbel derbykross

av Jonas Gustavsson

Jaha, dubbel derbykross idag. 

Jag såg båda matcherna, med ett öga på varje. Typ. 

Och siffrorna ljuger inte, det var inget snack.

***

Vi börjar i Småland där Tingsryd började okej, men rasade ihop totalt i den andra perioden. Växjö kontrollerade totalt, höll Taif utanför sig, och när nästjumbon väl skapade något så var glödhete Oscar Ahlsenfelt där och motade trissan. Oscar har ju två raka nollor nu, och är etta framför Karol Krizan

Vi kan ju också notera att Erik Josefsson gjorde hattrick och att Växjö därmed noterat tre hattrick på fyra matcher. Imponerande. 

Min känsla var att Växjö spelade betydligt rakare, speedade på mål och lade in puckar som var farliga. Passningsspelet var stundtals överlägset.

Tingsryd tilläts inte (eller hade inte förmågan…?) att bryta in framför Ahlsenfelt. 

***

I Dalarna var Moras rivstart en av de mer imponerande insatserna jag sett på ett tag, man fullkomligt körde över Leksand med sin intensitet. Man vann ju varenda närkamp, varenda lös puck. Leksingarna, med fyra raka vinster i bagaget, såg ut att ha tappat allt självförtroende, även om man haft ett tufft spelschema på sistone. 

Harald Lückner sade det ganska bra efteråt, när han belyste att man nu har fyra balanserade kedjor. Det hade man verkligen. 

Brunkarlinan med Niklas Bröms, Henrik Eriksson och Marco Tuokko malde ju sönder allt. 

Leksand hade, även om man hade okej perioder, i det stora hela inte mycket att hämta i den här matchen. 

***

Blixtdebut idag för Lubomir Vaic och Jaroslav Jabrocky i Västerås, som om jag förstått snacket rätt, precis anlänt till Västerås. Ingen rättvis uppladdning alltså, och de var enligt rapporterna jag tagit del av ganska sega i två perioder innan de vaknade till något i sista akten. 

Killarna är värvade som spetskompetens, men brände sina straffar och VIK förlorade fjärde matchen i rad. Mats Waltins gäng måste hitta formen väldigt snart om man ska vara i playoff. 

Noterbart i övrigt är att Thomas Mitell, backen som öst in poäng i division ett i hur många år som helst, assisterade till VIK:s 1-1-mål och tydligen var en av de bättre spelarna på isen. Skoj att han äntligen fått (eller rättare sagt tagit) chansen i HockeyAllsvenskan. 

Samtidigt kan man konstatera att Troy Davenport – som många var lite skeptiska till, och menade att man värvat bara för att han höll nollan mot IKO i kvalserien i våras – varit ett klockrent nyförvärv för Oskarshamn. Han var en av nyckelspelarna i den här matchen och ger IKO fortsatt hopp om en playoffplats. Segern idag var en måsteseger. 

***

Väldigt lugn transfer deadline idag. 

Det vi fått veta:

Leksand värvar Kristian Luukonen från Kungälv i ettan, och lånar samtidigt ut Martin Janohls till samma klubb

Almtuna släpper Sami Ryhänen, och lånar samtidigt in William Wallén från Frölunda

Sundsvall har säkrat lånet av Modobacken och norske landslagsbacken Alexander Bonsaksen för resten av säsongen

Tingsryd har signat backen Henrik Blomqvist, som dock, enligt uppgift, enbart ska vara skadereserv och träna vidare med Pantern

Några timmar kvar. Kommer det något mer? Oskarshamn, Växjö, Tingsryd, Leksand, Malmö… jo, någon till lär dyka upp. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB