Startsida / Inlägg

Seriens bästa målvakter

av Jonas Gustavsson

Idag ägnar jag eftermiddagen och kvällen åt flickvännens födelsedagsfirande – och glömmer Janne Karlsson, Gustav Hjalmarsson och Patrik Norén för en stund – och missar således dagens matcher, om ni undrar över min frånvaro ikväll.

Så jag passar på att ge min syn på HockeyAllsvenskans tio bästa målvakter.

1. Jonas Fransson, Rögle
Har klivit fram som den givne ettan, efter att ha levererat stabilt spel under en längre period. Inget flashigt, inga tv-räddningar – men killen står rätt, tar puckarna och inger ett lugn till hela laget. Imponerande.

2. Magnus Hellberg, Almtuna
Snacka om genombrott för killen som stod i skuggan av Fredrik Pettersson-Wentzel ifjol, i somras och stora delar av hösten. Men nu har han tagit över showen; stor, tät och skicklig.

3. Michal Zajkowski, Örebro
Min målvaktsetta inför säsongen, men har efter en kanonstart fallit igenom något, även om han fortsatt levererar. Ingen fysisk bjässe, men läser spelet bra, har bra reflexer och när han är i ”zonen” så tar han allt.

4. Patrick Galbraith, Leksand
Inte min favoritkeeper, men ”dansken med handsken” har verkligen levererat, trots att han har en tendens att tappa puckar omkring sig. Har ofta kommit in i flytet den här säsongen och då är han riktigt, riktigt vass.

5. Johan Gustafsson, Västerås
Har verkligen tagit upp kampen med Daniel Sperrle och många gånger överglänst sin kollega. Jag gillar killens stora, täta spel, och jag har inte sett honom göra några större misstag – och då är han ändå bara 18 år.

6. Tim Sandberg, Sundsvall
En personlig favorit som visat sig vara mogen HockeyAllsvenskan. Grymt bra under framförallt början av säsongen då han fixade en hel del Sundsvallspoäng på egen hand. Tappat lite, men inte konstigt med tanke på orutinen och lagets svaga form. 

7. Daniel Sperrle, Västerås
Styrde upp hela Västerås när han kom in ifjol, och har gjort det bra i år också även om istiden blivit mindre i och med konkurrensen från Johan Gustafsson. Dock en mycket bra målvakt trots sin storlek.

8. Oscar Ahlsenfelt, Växjö
Gjorde det okej ifjol, men absolut inte mer än så. Tänkt som tvåa bakom Christoffer Bengtsberg i år, men tog sedermera över förstaspaden innan Karol Krizan anslöt. Överraskande bra den här säsongen. 

9. Markus Svensson, Malmö
Svensson är en av keeprarna i serien som matchas allra hårdast, och även om han blandar och ger så gör han det allt som oftast bra. Får överträffar burväktaren när det kommer till vighet.

10. Daniel Hansen, Mora
En av säsongens stora sensationer. Tog över förstaspaden från Lasse Johansson och radade upp stormatcher, men åkte sedan på en fotskada. Har en del mer att bevisa, men har visat att kapacitet finns.

Jag skulle vilja se mer av Tommi Satosaari, Troy Davenport och Karol Krizan innan de kvalar in på en sådan här lista.

Vad säger ni?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB