Startsida / Inlägg

Det där var spiken i kistan

av Jonas Gustavsson

Japp.

Nu är det klart.

Rögle tar den tredje och sista kvalserieplatsen. Det vågar jag säga, för 1-0-segern mot Leksand idag var spiken i kistan i den kampen. Och Rögle har hamrat i spiken ordentligt, även om man har ett tufft spelschema kvar: Malmö, Örebro och Växjö. 

Skåningarna tappar aldrig det här.

Jag är också beredd att skriva att Örebro är klara. Egen seger mot Leksand och nu hjälp av Rögle att haka av just Leksand. 

Om matchen ikväll säger vi väl helt enkelt att Rögle vann rättvist, även om siffrorna skvallrar om en knapp seger. Spelmässigt tycker jag dock att Rögle var bättre, mer samlade, spelade mer som ett lag. Sedan hade man ju också Jonas Fransson – seriens just nu överlägset bäste keeper. 

Killen darrar ju aldrig.

Faktum är att hans spel kan skapa elitseriedrömmar i Rögle. Så jäkla bra är han. Han läser spelet, vågar väntar ut skytten och ser alltid ut att göra enkla räddningar. Själv hyllar han hela tiden laget och backarna och det ska han göra, men faktum är att han själv är det stora lugnet som gör att backarna agerar med en stor trygghet.

För ingen ska banka i mig att Rögles backbesättning är seriens bästa trots att laget släpper in minst mål. Visst är man bra, men orutinerade. Men Franssons lugn gör dem grymt bra.

***

Angående matchens snackis – Jens Bergenströms tilltag på Christoffer Persson – så är det en ganska underlig situation, där många spekulerar i om det var med avsikt eller inte, eller om Persson filmade eller inte. 

Jag har inte hört varken Bergenström eller Persson säga något om det där ännu. Allra mest Persson borde ju veta vad som hände. 

Som jag uppfattar det så var det avsiktligt. Sedan om Persson förstärkte eller inte, det vet jag inte.

***

Jag måste säga att jag imponeras av Oskarshamn. Laget har varit uträknade många gånger, senast efter 1-2 mot Borås, men biter i hela tiden, och vägrar ge upp i playoffkampen. 

Nicklas Jadelands mål med 33 sekunder kvar mot Taif visar att man fortfarande gasar mot sjundeplatsen. 

Laget har ju haft en suspekt säsong. Upp som en sol i höstas, en lång svacka med sju raka förluster kring nyår, och sedan ett återuppvaknande nu på senvintern. 

– Ja… det har varit för mycket för oss. Vi hade en lång svacka i december och januari som var väldigt jobbig, det var mycket stolpe ut. Det var väldigt synd, vi skulle gjort det bättre där, sa Jadeland till mig nyss.

Jag frågade också om de grämde sig för Boråsmatchen.  

– Hade vi haft tre poäng där hade vi legat bättre till. Men jag ska inte ta något från Borås, de gjorde en bra match mot oss.

***

William Wallén gjorde mål igen för Almtuna. Denna gång avgjorde han på övertid mot Mora. 

Åttonde målet på nio matcher alltså. Snacka om succé. 

Förresten, matchen hade Wallén inte mycket till övers för.

– Det var en ganska tråkig match, båda lagen kan nog mycket bättre än så här. Hur vi lyckades vinna? Ja, det vet jag inte egentligen, sa Wallén. 

***

I övrigt så blandas spetsmatcherna nu med helt betydelselösa kamper. Som den mellan Bofors och Borås som slutade 0-1. Jag vet inte så mycket om vad som hände där eftersom det var fokus på viktigare matcher, men jag skulle bli förvånad om det var någon ögonbrynshöjare. 

Nåväl, de betydelselösa matcherna är ändå förhållandevis få framöver. Skönt det.

***

Bottenstriden är… en bottenstrid. 

Tingsryd, Sundsvall och Troja/Ljungby förlorade alla idag. Och de kommer inte vinna mycket till i den här serien, ens mot lag som inte har något att spela för. 

Vinner Sundsvall en match till klarar de det här. Frågan är bara om de mäktar med det?

Mest förunderligt är det dock med Troja. Okej, de saknade Mattias Persson och Sami Sandell idag, men vad hände med den positiva formen? 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB