Startsida / Inlägg

Det som varit och det som kommer

av Jonas Gustavsson

Efter en vecka där några lag spelade en match och andra lag fyra matcher, så trycker vi ut ett veckans lag som inte var helt lätt att nominera. Nåväl, here goes…

Veckans lag:

Målvakt: Victor Tisell, Tingsryd
Tingsryd hade ett viktigt trendbrott den här veckan, och det kan man bland annat tacka Victor Tisell för, som tagit över målvaktsspaden från Tero Leinonen. Tisell såg till att det blev straffseger mot Västerås och höll sedan nollan hemma mot Mora.

Back: Robin Jacobsson, Tingsryd
Robin Jacobsson, också känd som ”Robocop”, hade liksom Tisell del i Tingsryds starka vecka. Han sköt det viktiga 2-2-målet mot VIK vilket räddade poäng i den matchen, och sedan smällde han upp dubbla assist mot Mora.

Back: Victor Bartley, Rögle
Vic Bartley har börjat prenumerera på en plats i det här laget, men efter att ha levererat fyra assist på två tuffa bortamatcher i veckan så är han given. Kanadensaren har nu gjort 17 poäng på de 13 senaste matcherna.

Forward: Conny Strömberg, Örebro
Okej, det blev en blytung förlust för Örebro mot Västerås och Conny Strömberg drog på sig matchstraff, men veteranen levererade ändå en assist, plus tre ass mot Almtuna. Poängkungen har gjort fyra mål och sju assist på de fem senaste matcherna.

Forward: Anders Eriksson, Växjö
Serieledarna Växjö spelade fyra matcher i veckan och Anders Eriksson passade på att göra tre mål och svara för tre assist på de matcherna, med Malmösegern som peak – där svarade Eriksson för tre mål och en assist.

Forward: Lukas Eriksson, Oskarshamn
Efter förlusten mot Borås är nog säsongen körd för Oskarshamn, men Lukas Erikssons insats ska inte förringas. Han gjorde mål i alla tre matcher i veckan och hade dessutom en assist.

… och ett hedersomnämnande till veckans hattrickskyttar som inte fick plats i laget. Förutom Anders Eriksson så sköt också Nicklas Jadeland, Oskarshamn, och Jaroslav Jabrocky, Västerås, tre mål i en och samma match i veckan.

***

Nog om det som varit, nu blickar vi mot det som ska komma.

Kvällen är hyperintressant. Förutom streckmatcherna Sundsvall mot Troja/Ljungby och Örebro mot Leksand, så är också playofflagen i farten mot motståndare i ingenmansland. Västerås, Mora och Almtuna har chansen att på allvar haka av Malmö – men då måste man vinna, och man måste göra det mot lag som egentligen inte har så mycket att spela för, som kan spela avslappnat. Visst har Oskarshamn en teoretisk chans att nå playoff fortfarande, men jag undrar om man ändå inte insett att det är närmast nog omöjligt.

Kvällens matcher:

Borås – Västerås 2
En match som Västerås bara ska vinna, och med tanke på insatsen mot Örebro senast, så ser formen också bra ut. Att slovakerna Lubomir Vaic och Jaroslav Jabrocky är i gott slag talar ytterligare för västmanlänningarna. Borås har inget att spela för, men det hade man inte senast heller då man besegrade Oskarshamn, så laget ska absolut inte underskattas. Ändock, detta blir en VIK-seger.

Mora – Bofors 1
Mora gjorde en plattmatch mot Tingsryd senast, men det fanns förklaringar. Formstarke Jens Jakobs saknades, backarna Patrik Eklund och Viktor Amnér fick kliva av och laget spelade med decimerad backbesättning i stora delar av matchen. Nu är alla utom Amnér tillbaka och man är tillbaka på hemmaplan – då blir det seger. Bofors gjorde en bra match mot Växjö senast, men att motivera sig på hemmaplan är nog lättare än på bortaplan med tanke på att säsongen är körd. Moras motivation bör avgöra.

Oskarshamn – Almtuna X
Detta är ju en match som Almtuna ska vinna och man får också anses vara favoriter. Jag tror dock att detta kan bli en tät match. Adam Reideborn, som vikarierar i Almtunas mål i Magnus Hellbergs frånvaro, gjorde det riktigt bra senast, men han är ung och frågan är hur många stormatcher han orkar rada upp. Dessutom, även om Oskarshamn torskade nyckelmatchen mot Borås senast, så har man ganska många bra spelare i fint slag – inklusive Johan Ryno-kedjan. Jag utfärdar en kryssvarning.

Rögle – Tingsryd (som ni ser i S24)
Senast, i Dackehallen, så körde Rögle över Tingsryd och vann med 8-1. Måhända att Tingsryds form är bra nu efter två raka segrar, men borta mot Rögle, som har fem raka segrar, vinner man inte. Rögle är alldeles för starka och har dessutom ordentligt slagläge på en direktplats till kvalserien. Skåningarna kommer inte slappna av och vinner klart.

Sundsvall – Troja/Ljungby 1
Här snackar vi betydelsefull match. Laget som vinner den här matchen kan mycket väl bli det lag som slipper kvala för att hålla sig kvar. Hur går det då? Ja, det är närmast nog omöjligt att säga. Sundsvall spelade helt okej mot Rögle senast, Troja/Ljungby har förlorat många matcher, men ändå varit med i många av dem. Det lag som kontrollerar nerverna bäst vinner. Jag har dömt ut Sundsvall många gånger, men jag tror ändå ”De Blå” vinner detta. Bara en magkänsla.

Örebro – Leksand 2 (som ni ser i S24)
Nästa ödesmatch. Örebro – där målsprutan Johan Sjödell-Wiklander är sjuk – är på intet sätt klara för kvalserien och ska möta både Leksand och Rögle innan säsongen är över. Men vinner Örebro här, då tror jag att det är klart. Leksand har ett än mer prekärt läge, och måste egentligen vinna den här matchen, för annars riskerar man att halka efter Rögle – som man visserligen ska möta innan säsongen är över, men ändå. Min magkänsla säger Leksand, men det här kan gå hur fasen som helst. Helt klart kvällens höjdpunkt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB