Startsida / Inlägg

Leksand ingen klar favorit i playoff

av Jonas Gustavsson

Jag tycker att utomhusmatchen var underhållande, trots att förutsättningarna stundtals gjorde det jobbigt för spelarna. 

Mora gjorde, precis som i det senaste derbyt, en strålande insats. Jag tycker nog att man visade ä n n u mer energi i det förra derbyt, men visst var man nära den insatsen idag också. 

Harald Lückner hyllade Henrik Eriksson efter matchen, och det gjorde han verkligen rätt i. I en sådan här match ser man verkligen hur viktig han är för Mora. Han driver, han kämpar, han sliter och han får utdelning. Hans inställning skapar energi för hela laget. 

Just de här energispelarna får sällan de stora rubrikerna, men är SÅ viktiga för sina lag.

Tomas Kollar får betecknas vara Leksands dito, men han var bara en skugga av vad Henrik Eriksson var idag. I just derbyn blir dessa killars betydelse än mer viktig. 

I min värld var det lite den matchen i matchen – Eriksson vs Kollar – som matchen avgjordes. Eriksson drog med sig hela Mora, Kollar lyckades inte dra med sig Leksand.

***

Jag fyller på med att berömma Martin Johansson – killen som var strålande som defensiv slitforward i JVM när det begav sig, men som jag numera tycker visar upp en helt annan offensiv sida, vilket han inte minst gjorde sken av i den här matchen. Hans driv mot mål imponerar, men han är lika snabb i backcheckingen – en komplett allroundsspelare.

Jag nämnde ju att jag inte trodde på honom som elitseriespelare riktigt än häromdagen, men jag funderar på om jag ska revidera det. En elitserieklubb skulle absolut ha stor nytta av snabbskrinnaren Martin Johansson.

***

Nu blir det alltså ingen direktplats till kvalserien för Leksand, utan istället ett ovisst playoffspel.

Och det blir jäklar i mig ingen enkel resa för det klassiska laget. Förutom Mora, som man blivit överkörda av i två raka matcher nu, ska man möta ett defensivskickligt Almtuna som vann med 4-2 i Gränbyhallen senast, och ett Västerås som uppgraderat offensiven med ett par poängstinna slovaker. 

Det blir ett hyperintressant playoff, och Leksand ska nog se till att säkra fjärdeplatsen för att roffa åt sig fördelspoäng, annars kan det bli jobbigt.

Som det ser ut nu är Leksand absolut ingen solklar favorit i playoff. Känslan är att det kan gå hur som helst. 

Och ja, Malmö kan i teorin nå playoff, men det kommer man inte att klara. 

***

Utomhusmatchernas vara eller icke vara? 

Jag tycker att en utomhusmatch någon gång då och då, kanske när det ska firas jublieum eller något, kan vara på sin plats, men jag hoppas inte det blir någon tradition. 

Anledningen?

De sportsliga förutsättningarna blir inte optimala, och de måste ändå sättas i första rummet. Varje poäng är så viktigt att de inte kan showas bort.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB