Startsida / Inlägg

Prognosen talar för Sundsvall

av Jonas Gustavsson

Egentligen har det väl inte blivit av i förbifarten av allt som hänt i HockeyAllsvenskan, men här kommer i alla fall ett officiellt grattis till Växjö, Örebro och Rögle som har säkrat avancemang till kvalserien.

Grymt stark säsong av alla tre, givetvis. Växjö och Örebro har legat i toppen hela säsongen, medan Rögle startade tveksamt för att sedan ha vuxit enormt och först på slutet klättrat upp bland de tre främsta.

***

Jag vågar också säga grattis till Leksand (om de nu vill ha ett sådant), Västerås, Mora och Almtuna som kommer att lira playoff. Jag ska inte ge mig på att analysera det kommande kvalet, numera i ett nytt format ni vet, utan det tar vi när det är 100% klart.

Oddsen för att Malmö ska kunna spränga sig in på Moras eller Almtunas bekostnad ser jag dock som ganska dåliga, om någon nu skulle vilja spela på det.

Dock… även om det känns klart där, så har kvartetten på plats fyra till sju alltjämt mycket att spela för. Eftersom lagen får poäng med sig in i förkvalserien – fyra, tre, två respektive en poäng – så gäller det att spela hela säsongen ut, för att skapa sig fördelar. Det där blir en oviss serie mellan fyra bra lag, så alla fördelar som kan fås lär behövas.

***

Det som lever mest inför de två sista omgångarna är ju bottenstriden.

Men det är ju bara att konstatera att det är slagläge för Sundsvall.

Jag vill inte vara konspiratorisk, men visst hade laget en enorm fördel av att lira mot just Örebro, just igår, just med matchstart en timme efter att utomhusmatchen drog igång. Örebro ledde med 3-1 inför den sista peridoen, fick besked om att kvalseriebiljetten var klar, och då kunde Sundsvall komma ikapp och bärga en oerhört viktig poäng.

Hade Leksand lett i utomhusmatchen, så tror jag inte Örebro tappat det där.

Bara en teori givetvis, men också ett konstaterande med tanke på det haltande spelschemat.

Nog om det, nu blev det som det blev, och jag skyller inte på Örebro. Att få besked om att kvalseriebiljetten är klar inför en hemmapublik, och sedan lira en tredjeperiod mot bottenlaget Sundsvall, är givetvis inte enkelt.

Hur som haver – Sundsvall har nu tre pinnar till godo på Troja och Tingsryd. Och nu har man också en drömmatch (eller det närmaste man kommer något sådant i den här serien just nu) i och med hemmamatch mot ett Borås som inte har något alls att spela för. Ett heltaggat Sundsvall på hemmaplan ska vinna den matchen.

Sedan avslutar man mot Mora borta, en match som man dock kommer att förlora. Mora har viktiga poäng i playoffhirerakin att spela om.

Troja har Malmö borta och Leksand hemma. Eftersom Malmös hopp lever alltjämt, kommer de gå för fullt, och Leksand vill ha fjärdeplatsen. Troja kanske kan sno en poäng av Malmö, men det är ändå tveksamt.

Tingsryd har Almtuna hemma och Örebro borta. Almtuna har en tabellplacering att spela för och kommer att gå för fullt, men mot ett kvalserieklart Örebro har Taif chansen.

Prognosen?

Sundsvall tar tre poäng: Vinner hemma mot Borås, förlorar borta mot Mora.

Troja tar en poäng: Roffar åt sig en pinne borta mot Malmö, förlorar mot Leksand hemma.

Tingsryd tar tre poäng: Förlorar mot Almtuna hemma, men vinner på vilja borta mot Örebro.

Resultat?

Sundsvall klarar sig kvar.

Vad tror ni?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB