Startsida / Inlägg

Var gömde ni det här spelet, Malmö?

av Jonas Gustavsson

Hade Malmö spelat som man gjorde mot Rögle idag hela säsongen så hade man inte varit utanför playoff.

Jag tycker man gjorde en strålande insats i två perioder. Man var intensiva, skridskostarka och låg framförallt rätt i banan, och åt upp Rögles försök att bygga ett konstruktivt spel. Sedan kanske Malmö hade svårt att skapa de här superchanserna – och skapade man något stod super-Jonas Fransson ivägen. 

Jag sade det efter förra Röglematchen, och jag säger det igen: Fransson kan faktiskt ta Rögle till elitserien.

Tillbaka till Malmö: Såg ni Calle Söderberg? Den energin som stjärnan visade upp har jag inte sett på länge, han åkte skridskor, slängde sig för att stöta ut puckar och såg ut att ha hittat lite magi i klubban. Kanske mådde han bra av att få lira center igen. 

Och tvillingarna Pathrik Westerholm och Ponthus Westerholm kan man ju skriva mycket om. Grymt imponerande de där två. Vilken energi, vilken frenesi och vilka passningar. 

Rögle ska vara smickrade över två poäng.

***

Rögle och snygga straffar har varit en trend på sistone. Vi minns Calle Gustafssons snygga avgörande mot Bofors, och nu fick vi se ett ännu snyggare avslut av Simon Olsson.

Liraren, som när han har en bra dag är magisk, och när han har en dålig dag får nöta bänk, är onekligen en artist. 

***

Grattis Västerås, som säkrade playoffplatsen idag. Daniel Sperrle var omutlig, höll nollan mot Växjö och såg till att playoff säkrades. Skönt för klubben som misslyckades så kapitalt ifjol, och faktum är att Daniel Sperrle kan ta åt sig mycket av den äran tycker jag.

När han kom in ifjol så började VIK spela bättre. Då spelade han alla matcher – nu delar han spaden med Johan Gustafsson, men han levererar ändå.

– Jag hörde att det varit mycket negativt i klubben när jag kom in ifjol, men jag har aldrig märkt av det, sa Sperrle till mig.

– I år har vi haft grym stämning. Vi lever i nuet, fortsatte han.

Jag kan tänka mig att Sperrle ingjutit något så viktigt som trygghet. Något man inte hade innan han kom till klubben ifjol, då Jens Holmström och Johan Thalberg darrade ordentligt mellan stolparna.

***

Almtuna är inte klara för playoff ännu. Men nästan. Sex poäng ner till Malmö, sex poäng kvar att spela om. Det ska mycket till om man missar. 

Surrade lite om det där med Robert Kimby, men han ville inte ta ut något i förskott, och det är ju helt rätt. Almtuna är ju rätt vana vid att spela avgörande matcher också, efter att ha lirat playoff i två år och kvalserien ifjol. Fast Kimby menade att man kankse inte har så mycket nytta av det ändå.

– Fördelen är att vi tror på oss själva och vi vet vad som krävs, men annars så vet jag inte, det är nya matcher och samma jobb som ska göras. Nja… vi får försöka tänka på nuet, sa han till mig.

Att laget skulle få frossa inför de sista matcherna trodde han inte heller.

– Nej, det tror jag inte. Vi har bra go i laget, vi vet att vi spelar på vårt spel så har vi stor chans att vinna, det är det vi fokuserar på.

Kimby trivs förresten mot Borås. Han gjorde tre ass idag, två mål och två ass senast lagen möttes. Totalt två mål och sju ass på fyra matcher mot västgötarna. Det avfärdade toppcentern som något speciellt.

– Det är bara tillfälligheter, sa han.

***

Till sist, Troja lever i bottenstriden, och man gör det tack vare stjärnan Sami Sandell. Två mål från finländaren som inte kunde spela senast mot Västerås. 

Hans spetskompetens är guld värd för Troja.

Men hur ska Troja krångla sig ifrån kvalserien? Nu är det först ett desperat Malmö borta, sedan Leksand hemma. Stentufft. 

Tingsryd möter Almtuna och Örebro, varav Almtuna kämpar för playoffördelar.

Sundsvall möter Örebro, Borås och Mora. Eftersom Sundsvall möter avsågade Borås, så känns det fördel ”De Blå” i bottenstriden.

***

Utomhusmatch imorgon, en höjdare.

Men jag ser den inomhus. Fast det blir nog en höjdare ändå. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB