Startsida / Inlägg

De lagen tar elitserieplatserna

av Jonas Gustavsson

Givetvis blir det en obligatorisk tippning inför kvalseriestarterna.

***

Kvalserien till elitserien.

Och nej, jag tänker inte tippa att både Modo och SSK klarar det här.

1. Modo
Allt annat vore ju ett monumentalt fiasko för den klassiska plantskolan, men jag misstänker att många i ”Foppa”-land just nu darrar ganska ordentligt med tanke på de ovissa veckor som väntar. Sett till trupp, och framförallt spetskompetens, så ska ju Modo leka hem det här, men papper och verklighet är sällan samma sak. Bara det faktum att killar som Robert Rosén och Jacob Blomqvist, två av fjolårets dominanter i HockeyAllsvenskan, lever i en undanskymd tillvaro, skvallar om kapaciteten. Nåväl, jag tror att Modo grejar det här, mest för att laget innehåller kompetens som kan avgöra jämna och täta matcher, och det kommer bli gott om varan i den här kvalserien. Då kan man leva med Tuomas Tarkki, som av det jag sett kastat in en del puckar i vinter, i mål också.

2. Växjö
Av vissa kanske sett som en skräll, och det kanske det är. Om vi blickar tillbaka mot förra sommaren, då klubben tappat Viktor Fasth, Josh MacNevin och Robert Rosén – i mångt och mycket lagets ryggrad vad gällande spetskompetens – så måste man imponeras över att sportchefen Henrik Evertsson återigen lyckats bygga ett lag för toppen. Det som talar för Växjö är den offensiva spetsen, power play-spelet och målisen Oscar Ahlsenfelt som varit strålande, speciellt under den andra halvan av säsongen. Tappen av Tim Heed och Blaz Gregorc svider givetvis, men Växjö spelar mycket sarg ut i backspelet, och det har man killar som klarar ändå.

3. Rögle
Det här laget kommer att bli en obehaglig överraskning i kvalserien. För alla lag. Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om man kniper andraplatsen på Växjös bekostnad heller. Anledningen? Jonas Fransson. Bandyklubben går in i kvalet med den absolut hetaste målvakten, och det får aldrig underskattas. Det är få spetsspelare, förutom ”Frasse”, som sticker ut, men lagbygget är homogent, och det faktum att spelare som Vic Bartley och Ted Brithén, för att nämna två lysande exempel, har brant stigande utvecklingskurvor visar också att det finns mer att ta av. Det finns få tvivel defensivt, några fler offensivt. En viktig nyckel är att genombrottsmannen Christopher Liljewall hittar tillbaka efter sina skadeproblem.

4. Södertälje
Egentligen det lag som jag har minst koll på, men av det jag sett och av det jag vet så känns det… sådär. Må hända att laget är vana vid att spela kvalseriehockey och säkerligen haft det här kvalet i bakhuvudet under en lång tid, men hur många gånger ska man orka hålla sig kvar tack vare kvalseriespel? Jag tippar att eran tar slut här och nu. Det här laget känns som ett gäng hockeyarbetare utan spetskompetens. Enda mönsterbrytaren, som jag hittar i alla fall, är Linus Videll – och han är å andra sidan något extra och är också expert på att ösa in poäng i kvalserien. Jag tippar dock att han blir för ensam i år.

5. Mora
Det känns lite jobbigt att trycka ner Mora efter den fantastiska förkvalserien, men det går inte att undgå att Harald Lückners manskap slår ur underläge. Det gjorde man 2004 också – den gången gick det vägen, och va fan… det kan det ju göra den här gången också, även om det inte är så mycket som talar för det. Nyckeln för Mora, som spelat massor av matcher den senaste tiden, är att få en bra start för att orka hålla ångan uppe. Om laget får några motgångar kan luften gå ur laget. Mora kommer ställa till besvär tack vare sin offensiv, men till slut blir det defensiven – sorry, Lasse Johansson – som fäller laget. Jag tippar att Dan Iliakis kommer saknas enormt.

6. Örebro
Sorry Conny Strömberg, men jag har svårt att se Örebro röra till speciellt mycket i den här grytan, om jag ska vara ärlig. Just nu känns det som att man inte vet vem som är förestemålvakt och försvaret känns ganska orörligt – Ryan Gunderson undantagen – nu när tempot kommer höjas. En av lagets nycklar är att använda humöret på rätt sätt. Det finns ett antal lirare, som Conny, Stefan Warg och Marcus Jonasén, som kan tända till på alla cylindrar i olika situationer, vilket kan vara både positivt och negativt – men lyckas man ta fram den energin på rätt sätt kan det bli bra. Gör man det på fel sätt… då kommer man få se elitserietåget gå från fel sida glaset på utvisningsbåset. Örebro har gjort en kanonsäsong, men här tar det stopp.

***

Kvalserien till HockeyAllsvenskan (som jag har mindre koll på).

1. Troja/Ljungby
Med tanke på lagets spel i slutet av HockeyAllsvenskan så är man givna favoriter. Målisen Tommi Satosaari har bjudit på stabilitet, PJ Atherton på försvarskompetens och framåt har man några spetsspelare av kanonklass i Mattias Persson och Sami Sandell. Visst fasen ska man klara detta.

2. Tingsryd
Det vimlar av rutin och komptens i truppen, men lagets förmåga att vika ner sig i viktiga matcher under säsongen (vi har sett det mot både Sundsvall och Troja) måste vara oroande ur Taif-ögon. Känslan är dock att Jocke Fagervall håller på att få ordning på det här spretiga gänget, men nyckeln ligger främst i att våga spela ut, och inte vika ner sig. Kort sagt: Viljan att vinna måste övervinna rädslan för att förlora.

3. Vita Hästen
Vita Hästen känns utan tvekan som den främsta utmanaren till en HockeyAllsvensk plats, om än inte i samma dignitet som Örebro och Tingsryd de senaste åren. Man har i alla fall en lysande keeper i Alexander Bergh, killen som försökte rädda kvar Nybro för några säsonger sedan, samt några riktigt tunga pjäser i Johan Bülow och Johan Alcén som vet vad allsvenskt spel innebär.

4. Karlskrona
Publiklaget Karlskrona fortsätter att snabbt klättra mot toppen. Och visst har man chansen att kliva upp redan nu, speciellt om keepern Timo Leinonen fortsätter att leverera mellan stolparna. I övrigt har man en trio transatlanter som får lita till i mångt och mycket – men ärligt talat vet jag för lite om lagbygget för att ge det en rättvis bedömning.

5. Asplöven
Tanken på Asplöven i HockeyAllsvenskan – och den resedebatt som skulle uppstå – kittlar, men jag tror, som det varit tidigare år, att resandet kommer att knäcka Haparandalaget. Veteranen Jonathan Hedström och amerikanske poängsprutan Eric Przepiorka bidrar med offensiv spets, men det räcker inte.

6. Huddinge
På något sätt är det imponerande hur Huddinge utan några egentliga resurser hela tiden lyckas bita tillbaka och vara ett lag att räkna med. Flera inslag från senaste HockeyAllsvenska upplagan av laget finns kvar i truppen, men det känns ändå ganska tunt, om man ska vara ärlig.

Vill ni läsa en vettigare genomgång av den här serien så hänvisar jag till Micke Mjörnberg. Han har järnkoll på division ett-gängen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB