Startsida / Inlägg

Dags att göra målbilderna publika

av Jonas Gustavsson

Det här med att inte göra måldomarnas bilder publika förstår jag egentligen inte. 

Vem är det som förlorar på att de visas?

Att de inte visas skapar bara massa jobbiga spekulationer, som idag när Leksand gör 3-1. Jag har sett sekvensen flera gånger, men kan inte se att pucken är inne. Måldomaren såg det. Uppenbarligen med andra bilder. 

Dem vill jag också se. 

Och alla andra. Det hade undvikit så mycket debatt. Och tveksamheter. 

Nu blev 3-1-målet inte matchvinnande i sig, men visst påverkade det matchen. Ganska ordentligt. Jag hoppas verkligen att pucken var inne, även om jag inte kan bedöma det efter de bilderna jag sett. 

Surrade kort med genomsympatiske Joachim Gellerstedt som inte ville skapa någon mediestorm kring det där, men han såg inte att någon puck var inne i alla fall. Har inte fått tag i Magnus Hellberg, men av hans aniktsuttryck att döma så var det inte mål, även om han är partisk i målet.

Jag frågade ”Gella” om det är mer mentalt jobbigt att släppa in ett sådant här mål jämfört med en stänkare i krysset. Han skrattade och sa:

Mål som mål, så det vet jag inte. Man försöker kriga tillbaka och man kan få tändvätska av det också, men tyvärr blev det inte så den här gången.

Nåväl, måstematch för Almtuna mot Leksand imorgon.

– Ja, det är inte så många matcher, och nu är det tre poäng som gäller om vi ska hänga på. Vi är bra hemma och har spelat bra hemma, så vi ska ta dem, hälsar Gellerstedt.

***

Mora startade förkvalserien med en pinne, sämst av alla lag, men redan efter två matcher så toppar man tabellen. Snacka om strongt gjort. 

Segern mot Leksand var odiskutabel. Samma energi eller frenesi fanns inte alls mot Västerås, men man spelade ändå smart och bra, men kan tacka Lasse Johansson för att man till slut bärgade tre poäng. Den här vändningen i sista perioden kan ha avgjort en hel del i den här serien, faktiskt.

Nu lirar Mora borta mot Almtuna i nästa omgång, en match som Almtuna måste vinna om man ska ha en chans på kvalserien. Jag tror vi kommer se ett något desperat Almtuna faktiskt, men jag har svårt att se att man ska rå på Mora.

Magnus Hellberg känns inte så där superhet som han gjorde innan hjärnskakningen. 

Samtidigt lirar då Leksand mot Västerås, och sköter bara Mora sina kort mot Almtuna, så känns det som att Mora är vinnare hur det än går i den matchen:

Vinner Leksand så går de upp på samma poäng, men Mora har ett bastant mentalt övertag på rivalen i Dalarna, plus en klart bättre målskillnad. 

Vinner Västerås så leder Mora ändå tabellen, och har bra utgångsläge mot både Leksand och Västerås.

Så vinner bara Mora mot Almtuna, så har man ett kanonläge inför fortsättningen. 

***

Nog om framtiden: Vi stannar kvar i nuet lite. 

Leksand valde att kasta om lite i laguppställningen till matchen mot Almtuna. Många fans har velat ha in Erik Hanses och Filip Forsberg från start, och fick också det. ”Foppa” spred sedvanligt massa energi och var bra, och Erik Hanses gjorde några nyckelräddningar – som friläget från Johan Berggren

Bra moves av tränarduon, och nu lär ungdomarna få fortsatt förtroende. 

***

I Västerås så avgjorde hemmalagets ineffektivitet en hel del. Västerås låg på ganska bra till en början, och efter ett tag började man också skapa chanser, men Lasse Johansson klev fram ordentligt. 

Men ärligt talat kunde den matchen ha gått hur som helst. Västerås var bra hela matchen i mitt tycke, och kunde lika gärna ha vunnit. Man hade dock inte marginalerna på sin sida, som man hade mot Almtuna i fredags. 

Jag håller alltjämt Västerås som favoriter i den här serien, men då måste man vinna mot Leksand i nästa omgång. 

***

Förresten: Modo och Södertälje – välkomna till helvetet. 

Modo?

Snacka om storlag, snacka om att ha storstjärnor. 

Pressen på dem kommer att vara enorm. 

Kvalserien kommer bli benhård. Jag vet inte om Örebro orkar störa lagen, men Växjö och Rögle kommer med storspelande målvakter, breda trupper och många unga och hungriga spelare som vill uppåt (Örebro har också bredd och talang, men just nu inte samma heta målvaktsspel som Växjö och Rögle). Det kommer smälla ordentligt, tippar jag. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB