Startsida / Inlägg

Fördel Mora – men tuffa matcher kvar

av Jonas Gustavsson

Det är mycket Mora i den här bloggen just nu, men ni får ursäkta, det är ofrånkomligt.

Idag tog laget en klar seger mot Almtuna. Visserligen 0-1-underläge efter första, men jag tycker detta var Moras match från början till slut. 

I andra fick man ju också sin utdelning. 

Vackraste målet i 5-2-segern?

Helt klart Mattias Becks väl avvägda passning som skar emellan backarna Henrik Petré och Magnus Svanberg och hittade en framglidandes Daniel Viksten som urläckert bara skarvade in 4-2-målet. Grymt spelsinne av Beck. Grymt snyggt. 

Nu kommer Mora att spela två matcher mot desperata motståndare – Västerås och Leksand. Om det är en för- eller nackdel låter jag vara osagt, men med tanke på hur Mora spelat hittills så är det svårt att tänka sig att de ska tappa det här. 

Å andra sidan, Lasse Johansson såg faktiskt lite halvdarrig ut idag. Dessutom; viktigaste backen Dan Iliakis lirar inte mer, vilket lär bli kännbart när motståndarkvaliteten nu snäppas upp. Dessutom har man haft marginalerna på sin sida hittills, mot både Västerås och Almtuna (i första matchen), och någon gång brukar det där vända. 

Jag tror absolut att Mora fixar det här, men jag tror inte att man kommer segla igenom de sista matcherna. 

***

Leksand och Västerås spelade ju Mora i fatet, för genom en VIK-seger så är ju båda fyra pinnar efter just Mora. De båda måste lita till varandra i de sista omgångarna – men konkurrerar också. 

Kvällens match var i alla fall riktigt underhållande. Fartfylld, fysisk – och det bjöds på många highlights:

Filip Forsbergs framspelning till Jared Aulins 1-1-mål var grym. Man kan ju för fasen inte tro att killen bara är 16 år. Varken när han lirar eller när han snackar. Mogen, minst sagt.

Erik Hanses fantastiska räddning på Fredrik Johansson-straffen. Okej, ”Freddan” skulle fått upp pucken i det avgörande läget, men Hanses ben blev verkligen låååångt. Starkt jobbat. 

Thomas Mitells fantastiska flippmacka som friställde Peter Öberg var verkligen hockeygodis. Lite ”Foppa”-varning (och då menar jag stor-”Foppa”) på den. 

Skoj att Västeråsbackarna visade sin fysiska sida också. Andreas Lindh har ju redan pucklat på ordentligt i förkvalserien (är det dags att ta steget till elitserien för honom snart) men nu har ju också Alexander Ribbenstrand börjat hitta rätt. Rätt tunga killar de har, med Niclas Lundgren och Per Helmersson också. De lägger inga fingrar emellan i närkamperna. 

***

Ytterligare beröm: 

Dennis Rasmussen.

Han lirade JVM så sent som ifjol, men nu så bär han stora delar av Västerås, tycker jag. Dessutom tycker jag att han har det lite otacksamt, eftersom många ställer höga krav på honom. Nästan för höga krav. Curre Lundmark sa ju i Viasat Hockey att han inte tyckte att Dennis nått upp till den kapacitet han trodde att han skulle nå.

Jag undrar om man inte är lite bortskämda efter att ha plockat upp killar som Patrik Berglund och Mikael Backlund sedan tidigare, två killar som redan lirar i NHL. Sådana exceptionella talanger (även om ”Mickis” hade svårt att slå igenom i VIK) växer inte på träd.

Jag tycker Rasmussen gjort det grymt bra. 

***

Förresten, för er som är intresserade av vilka lag som kan lira i HockeyAllsvenskan nästa säsong.

Idag inleddes Playoff 3, det sista steget innan kvalserien till HockeyAllsvenskan. Troja och Tingsryd är ju redan klara för den serien. Fyra lag till ska fram, och så här gick det ikväll, i den första matchen i bäst av tre:

Björklöven – Asplöven 1-2
Kiruna – Huddinge 0-5
Enköping – Vita Hästen 0-3
Karlskrona – Visby Roma 4-0 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB