Startsida / Inlägg

Mora in som outsider – igen

av Jonas Gustavsson

2004 kom Mora in som outsider i kvalserien.

Hur det slutade?

Med elitserieavancemang.

Nu kommer man in som outsider i kvalserien igen, och man har ett fantastiskt driv och flyt just nu. 

Det har varit många diskussioner om att laget som lirat förkvalserien kommer att vara helt slut när det väl kommer till kvalserien, och det ligger nog mycket i det. Mora har spelat ett oerhört energikrävande spel med massor av fart och frenesi, men samtidigt har man gått runt på många spelare, i alla fall offensivt där den mesta energin bränns. 

Just när det gäller Mora är jag inte så säker på att förkvalserien innebär att bränsledepåerna är slut. Jag tror istället, med tanke att det blev som det blev, att det kan ha skapat ett rus som man kan leva vidare på.

Men det beror också på hur det går i starten av kvalserien. Spelschemat är i mitt tycke bra – Växjö borta och Södertälje hemma till att börja med, två matcher som är riktigt svåra, men där man kommer ha nytta av att ha farten uppe mot två lag som vilat ett tag. Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om Mora plockar minst en av de två kamperna. Och gör man det, och således får en bra start, så tror jag inte att förkvalserien kommer ligga till last, utan då bygger man bara vidare på det rus som man är inne i.

Sedan ska man ju vara medveten om att kvalserieschemat inte är SÅ tufft. 

Andra veckan är det ju bara två matcher. Då finns gott om tid till återhämtning. 

Nåväl, jag säger grattis Mora, och jag tror att laget kommer att överraska i kvalserien. Jag tror inte man kommer sist i alla fall. 

***

Harald Lückner

Han vann SM-guld med Modo 2007, och nu ställs han mot sin gamla klubb i kvalserien, av alla ställen. Hur intressant som helst.

Lückner vet ju dessutom hur man tar upp Mora i elitserien. Han gjorde det 2004, så som stor outsider. Samma utgångsläge nu, minsann.

***

Leksand, ja. 

Vi sammanfattar väl säsongen som turbulent, som vanligt. 

Okej, det blev inga sedvanliga januarivärvningar (Kristian Luukonen, en division ett-lirare, var ett nytt grepp), men man kickade några floppande importer, man hade ekonomiska problem och man nådde inte elitserien. Typ som det varit de senaste åren alltså.

Men vi ska inte enbart måla fan på väggen. 

Leksand gjorde en föryngring, vilket var positivt, men hade kanske inte de rätta talangerna offensivt. Där fanns ingen Markus Ljungh. Ingen Daniel Viksten. Ingen Joakim Hillding

Där fanns Jon Knuts, Martin Karlsson, Henrik Andersen och Martin Janohls, bra hockeykrigare, men ingen spetskompetens. Den störste talangen, Victor Rask, gjorde det okej, men blommade aldrig ut helt och hållet och fick till slut lira juniorhockey. Filip Forsberg ploppade upp på slutet, med facit i hand kanske han borde varit med tidigare. 

Satsningen var rätt, men spelarna räckte inte riktigt till.

Det är min bild av det.

Desto bättre defensivt då, tycker jag: 

På backsidan hittade man Patrik Norén. I viss mån Kenny Källström också, som får godkänt, och är ung och utvecklingsbar. Och Alen Bibic, som fick chansen sent, kan nog bli något. Norén är i alla fall en kille att bygga kring. 

Renoveringen måste fortsätta nästa säsong. 

Säg hejdå till några fler spelare, satsa på de hetaste juniorerna och plocka in några unga, hungriga svenskar… 20-23 år. 

Hmm… känns satsningen igen?

Jo, just det. Det liknar den Mora gjort de senaste säsongerna. 

Och det har tagit dem till… tada… kvalserien.

Lär av lillebror, Leksand.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB