Startsida / Inlägg

Ett ungt och hungrigt Leksand

av Jonas Gustavsson

Då ska vi se var vi ska börja. 

Jo, självklart med en hyllning till Leksands juniorer och unga talanger. Sedan de fick chansen på allvar efter Moramatchen, så har Leksand vunnit två raka matcher. Det säger en del.

Erik Hanses (okej, inte junior, men uppflyttad från juniorlaget till i år) i mål har gjort två kanonmatcher. Speciellt idag tycker jag han visar klass, inte minst i sidledsförflyttningarna under övertid.

Talangerna, med Hanses i spetsen, visade vägen mot Västerås:

Filip Forsberg bidrog med energi, Alen Bibic spelade ett strålande defensivt backspel (kryddat med uppspelet och uppföljningen vid 2-2-målet) och Daniel Gunnarsson var riktigt stabil. 

Härligt att juniorerna får chansen på allvar. Men ännu härligare att de tar tillvara på förtroendet på det här sättet.

Och allvarligt talat: det var ju så här det skulle se ut den här säsongen. Ett nytt, yngre och hungrigare Leksand. Hoppas att de unga spelarnas framfart räcker för att visa intressenter, sponsorer och lagledning att det här är rätt väg att gå för Leksand.  

Att båda lagen fick poäng var förresten rättvist. Det var en tät och tuff kamp.

***

Marcus Söderkvist – målskytten.

Var kom det ifrån?

Denna evige reservdel, som kan lira back, center eller forward, har (tillfälligt?) klivit ur brunkaroverallen, och visar snipertendenser. Faktum är ju att han hade något mer läge i matchen som lika gärna kunde ha suttit i mål.

Imponerande. 

På tal om brunkarroll… en av HockeyAllsvenskans mest bevarade hemligheter måste vara Niclas Lundgren. Han levererar ett stort och stabilt backspel i det tysta. Riktigt bra. 

***

Curre Lundmark i Viasat Hockey:

– Det kan inte finnas många bättre målvakter än Lasse Johansson i det här landet.

Jag tyckte han sa så i alla fall. Nja, jag vet inte, Lasse har väl ingen kanonsäsong bakom sig. Han var grym ifjol, fick mardrömsstart i år, tappade förstaspaden och fick sedan komma in igen när Daniel Hansen blev skadad. Nu är han å andra sidan grym. Han gjorde en ny kanonmatch mot Almtuna.

Och man kan ju lugnt säga att Mora har marginalerna på sin sida. 

Jag tycker i och för sig att Mora gjorde sig välförtjänta av segern i och med det fina bortaspelet, Lasse Johanssons målvaktsspel och Daniel Vikstens vackra 3-2-mål, men det hade inte gått att protestera om Almtuna vunnit heller. Men som sagt: Det här verkar vara Moras kval.

Det är inte Almtunas i alla fall.

Magnus Hellberg ser dessutom mänsklig ut. Det känns som att han kunde tagit både Jens Jakobs och Vikstens skott, faktiskt. Men det förringar ju inte att det var klassavslut av Moraspelarna.

***

Det som gladde mest i Almtuna var ändå att Jonas Westerling var på spelhumör. Han är fantastiskt rolig att skåda när han lirar som han kan.

***

Förresten:

Det är väl ingen som missat den nya hockeybloggen på AB. Med Emil Karlsson och Hans Abrahamsson, två killar som har koll. Checka in den.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB