Startsida / Inlägg

Johan Ryno och Peter Forsberg

av Jonas Gustavsson

Johan Ryno klar för Leksand. En kanonvärvning givetvis, inte minst för att jag brukar hajpa just Ryno som är en av mina favoritspelare.

***

Jag ska förklara bloggrubriken (även om den är lite långsökt) och det är inte kopplingen Modo som det handlar om.

Istället handlar det om vilken påverkan en spelare kan ha på sin omgivning.

Peter Forsberg har haft en förmåga att höja sin omgivning oavsett var han spelat (jag säger spelat, för nu har han väl lagt av en gång för alla… eller?). Det mest tydliga exemplet på ”Foppas” förmåga är ju säsongen 1995/96; Colorado Avalanches första efter flytten från Quebec. Peter Forsberg klev in som center mellan Valery Kamensky och Claude Lemieux och såg till att de två vingarna gjorde någa av sina bästa säsonger någonsin. Kamensky var varken före eller efter den säsongen i närheten av de 38 baljor där ”Foppa” iscensatte majoriteten. Lemieux 39 mål var hans näst bästa notering i karriären.

Vad kommer Johan Ryno in i detta?

Jo, ifjol fick Johan Ryno för första gången i elitserien eller HockeyAllsvenskan rollen som stjärnan och den ledande spelaren. Och han såg till att hans vingar gjorde säsonger som de aldrig varit närheten av innan.

Lukas Eriksson pangade in 17 baljor. Hans tidigare toppnotering låg på sex mål.

Nicklas Jadeland pangade in 20 baljor. Hans tidigare toppnotering låg på nio mål.

Inget ont om varken Eriksson eller Jadeland, men det var Johan Rynos driv och förmåga att öppna upp isen som föranledde de två vingarnas målgenombrott.

Johan Ryno må vara beskylld för att ta saker och ting lite för enkelt ibland, men hans förmåga att agera med pondus som toppcenter kan ingen ta ifrån honom. Han är och kommer inte att bli någon Peter Forsberg, det är inte det jag vill säga, men han har förmågan att höja sin omgivning, precis som ”Foppa”.

***

Johan Ryno skapar ett angenämt överflöd av centrar i Christer Olsson och Niklas Erikssons Leksand. Gabriel Karlsson, Ken Andre Olimb, Jacob Blomqvist och nysignade tryouten Mark Hurtubise är övriga, och då lär ingen av dessa fem killar ha för avsikt att matchas i en fjärdekedja. Där lär istället Jon Knuts ta centerplatsen.

Det ger fem centrar på de tre toppkedjorna vilket innebär att två måste ut på kanten. Ken Andre Olimb och Jacob Blomqvist är mitt tips.

Klart är i alla fall att Leksand i Johan Ryno fick en ordentlig förstärkning offensivt. En betydligt starkare kraft än Mark Hurtubise.

Jag menar, kolla toppkedjorna:

Pelle Prestberg – Gabriel Karlsson – Filip Forsberg
Jacob Blomqvist – Johan Ryno – Jens Bergenström
Ken Andre Olimb – Mark Hurtubise – Michael Raffl/Tobias Forsberg

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB