Startsida / Inlägg

Nedräkning: 12. Borås

av Jonas Gustavsson

Ifjol hajpade jag Borås en hel del. Jag tyckte spelartruppen var tillräckligt stark för att ta en playoffplats och tippade laget sjua. Dessvärre fick man inte alls ihop grejerna – och jag överskattade målvaktssidan rejält. Pontus Hansson var inte redo att bära laget.

När man tittar över truppen inför den här säsongen är det bara att konstatera att laget är ungefär lika bra som ifjol (okej, lite svagare meritmässigt kanske) med den stora skillnaden att man nu har en keeper i Magnus Åkerlund som kan gå in och vinna matcher åt laget. Det kommer betyda mycket.

Min känsla gällande Borås – bland annat sprunget ur vårens ekonomiska turbulens – är dock inte lika positiv i år som ifjol och jag tror inte på playoff.

Det brinner dock av potential i bygget så det finns risk att jag får äta upp den här låga rankingen.

***

Truppen

Målvakter

Magnus Åkerlund (ny från Timrå), Jonatan Bjurö (ny från Malmö)

Kommentar: Magnus Åkerlund är ett kap för Borås. Han har potential att bli en av seriens absolut bästa målvakter och därmed har västgötarna något som de inte haft på flera säsonger: en förstemålvakt. Talangfulle Jonatan Bjurö kan nog förvänta sig en del bänknötande precis som i Malmö, men känns intressant på sikt, och han blir en bra backup.

Backar

4 Mats Hansson, 5 Ola Svanberg, 20 Robin Karlsson, Stefan Espeland (ny från Sundsvall), Markus Karlsson (ny från Färjestad), Andreas Lindström, Olov Lundqvist (ny från Asplöven), Patrik Magnusson (ny från Kristianstad), Jonathan Prim (ny från Borås J20)

Kommentar: Richard Demén-Willaume kommer att saknas, men annars känns försvaret uppgraderat med spelskicklige Stefan Espeland och defensivt inriktade Markus Karlsson. Tillsammans med Mats Hansson och Ola Svanberg känns det okej, även om djupet i besättningen saknas.

Forwards

3 Rasmus Ericsson, 9 Magnus Isaksson, 10 Oscar Andersson, 19 Linus Fagemo, 24 Henrik Eriksson, 25 Erik Andersson, 28 Tim Bränholm, 58 Jens Karlsson, Sebastian Benker (ny från Borås J20), Brent Davidson (ny från Univeristy of North Dakota), Pontus Gulldén (ny från Borås J20), Adam Hobson (ny från Rögle), Lasse Lassen (ny från Aab)

Kommentar: Veteranen Mattias Remstam och poängkungen Alexander Bergström är avbräck, men det känns ändå som att det finns gott om scoring touch i Jens Karlsson, Henrik Eriksson, skadefrie Linus Fagemo och nye Lasse Lassen. Adam Hobson var dessutom en av Rögles bästa under andra halvan av säsongen ifjol, och lär få chansen att blomma ut på allvar nu. Utöver det finns ett gäng kababla hockeyarbetare som kommer göra sitt jobb.

Preliminär laguppställning

Magnus Åkerlund (Jonatan Bjurö)

Mats Hansson – Ola Svanberg
Stefan Espeland – Markus Karlsson
Patrik Magnusson – Olov Lundqvist
Andreas Lindström – Jonathan Prim

Jens Karlsson – Erik Andersson – Lasse Lassen
Henrik Eriksson – Adam Hobson – Brent Davidson
Oscar Andersson – Rasmus Ericsson – Linus Fagemo
Tim Bränholm – Magnus Isaksson – Victor Backman
Sebastian Benker, Pontus Gulldén

***

Fem snabba:

Nyförvärvet: Givetvis keepern Magnus Åkerlund. Pontus Hansson lyckades aldrig under sina säsonger i Borås Ishall, men Åkerlund har onekligen kapaciteten att mura igen.

Förlusten: Inte Alexander Bergström (även om han också kommer saknas), men väl lagkaptenen Mattias Remstam. Den sistnämnde var en lagpappa, en kämpe, en krigare. Hans kvaliteter blir omöjliga att ersätta.

Talangen: Frölundalånet Victor Backman – som vann J20 SuperElits poängliga ifjol – känns onekligen som ett spännande ämne. Det är dock ganska tuff konkurrens bland ytterforwards så det blir tufft att slå sig in i toppkedjorna, men känslan är att 20-åringen kan klättra i hierarkin under vintern.

Frågetecknet: Utan tvekan collegevärvningen Brent Davidson – 100 kg kanadensiska muskler – som varit ifrågasatt från dag ett. Kommer riva och slita, men kommer han att leverera mål och poäng?

Poängkungen: Det enkla svaret är Jens Karlsson, men det här kan mycket väl bli målspottaren Henrik Erikssons år. Han tog ett steg framåt ifjol efter en trög start, men är han i form från start i år är han en kille för toppen av skytte- och poängligan.

***

Slutligen…

Borås känns riktigt intressanta, inte minst med Magnus Åkerlund i mål.

Anledningen att placeringen i rankingen inte blir högre är att det finns något för många frågetecken på för många positioner. Djupet på backsidan saknas – nyvärvade division ett-killar som Patrik Magnusson och Olov Lundqvist har en hel del att bevisa – och offensivt är det svårt att sia om var spelare som Lasse Lassen och Brent Davidson står innan serien drar igång.

Borås kämpar dessutom i motvind ekonomiskt, vilket inte gynnar någon. Det ska inte påverka spelarna på isen, men visst finns det i bakhuvudet att det behövs resultat – vilket lockar fler personer till matcherna – för att klubben ska hamna på rätt köl.

Borås blir ett lag för den undre halvan av tabellen.

***

Nedräkning inför säsongen:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 Borås
13 Troja/Ljungby
14 Sundsvall

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB