Startsida / Inlägg

Nedräkning: 2. Örebro

av Jonas Gustavsson

Örebro har gjort en imponerande resa sedan man tog sig upp i HockeyAllsvenskan.

Man överlevde det första året trots att man var sist in på transfermarknaden och tvingades chansa med en del importer. Ifjol var man med från början under silly season och norpade åt sig den ena etablerade HockeyAllsvenska spelaren efter den andra – Johan Wiklander, Marcus Weinstock, Jon Palmebjörk, Pär Edblom med flera – och svarade också upp mot förväntningarna (och överträffade dem) genom att ta sig till kvalserien.

I år har Örebro snäppat upp laguppställningen ytterligare. Det är grymt imponerande och alla ingredienser finns i laget för att man ska lyckas: bra målvakter, bra försvar, bra anfall och även en bevarad kontinuitet från ifjol. Talang och offensiv briljans blandas med elakhet och rivighet.

Kort sagt finns det inte så mycket som talar emot Örebro.

Lägg till att Behrn Arena fått sig en rejäl uppfräshning… bara det lär ju tända Örebro ytterligare ett snäpp.

Ifjol var det starkt att ta sig till kvalserien, missar man den i år får det ses som ett misslyckande.

***

Truppen

Målvakter

1 Nicklas Dahlberg (ny från Modo), 35 Andro Michel (ny från Färjestad/Bofors)

Kommentar: Michal Zajkowski var inledningsvis briljant ifjol men föll sedan igenom, och det känns som att Örebro skaffat en kille i Nicklas Dahlberg som kan hålla hela vägen. ”Pumba” har både rutin och kunnande. Andro Michel kommer utmana om förstespaden och ett miljöombyte kan få honom att slå igenom på allvar – han gjorde det ok i Bofors, men det finns mycket större potential än det han visat. Örebro har en vass duo i mål.

Backar

3 Robin Olsson, 8 Stefan Warg, 29 Christoffer Norgren, 33 Martin Filander, 34 Andreas Frisk, 40 Jens Skåhlberg (ny från TPS Åbo), 58 Joel Johansson (ny från Troja/Ljungby), 61 Peter Andersson (lån från Vancouver Canucks), Antti Hulkkonen (ny från Leksand), Dustin Kohn (ny från Bridgeport Sound Tigers)

Kommentar: Succébacken Ryan Gunderson är givetvis ett tapp liksom defensivt stabile Albin Lorentzon, men backbesättningen är ändå solid med allroundbacken Andreas Frisk och nye Dustin Kohn i spetsen. Christoffer Norgren gick sönder under försäsongen, men hans skadehistorik är inget nytt, och tillfällige ersättaren Antti Hulkkonen fyller mer än väl upp hans kostym. Nya Peter Andersson och Jens Skåhlberg ska vara toppbackar och fjolårets genombrottsman Joel Johansson kan bli hur bra som helst.

Forwards

10 Jonas Karlsson, 12 Jon Palmebjörk, 14 Henrik Björklund (lån från Färjestad), 15 Henrik Löwdahl, 20 Marcus Weinstock, 24 Conny Strömberg, 26 Pär Edblom, 27 Emil Kåberg (ny från Färjestad), 47 Johan Adolfsson, 56 Johan Wiklander, Jared Aulin (ny från Leksand), Matt Keith (ny från Abbotsford Heat)

Kommentar: Kolla den här ekvationen: Fredrik Orrsten, Michal Lukac och Marcus Jonasén ut, Emil Kåberg, Jared Aulin, Matt Keith och Henrik Björklund in. Snacka om uppgradering. Även om Orrsten stundtals sprutade in mål ifjol så var han också bänkad och höll inte i allroundspelet. I Kåberg, Keith, Aulin och Björklund adderar Örebro en dryg toppkedja till utan att tappa några andra spetsar. Det betyder att kanoncentern Pär Edblom kan bli tredjecenter och det säger mycket om bredden. Det vimlar av offensiv kreativitet – Conny Strömberg finns ju där, inte minst – men också riviga killar som Johan Adolfsson, defensiva strateger som Jonas Karlsson och energiknippen som Tomas Enström. Ja, det finns allt helt enkelt.

Preliminär laguppställning

Nicklas Dahlberg (Andro Michel)

Andreas Frisk – Robin Olsson
Antti Hulkkonen – Joel Johansson
Jens Skålberg – Dustin Kohn
Stefan Warg – Peter Andersson

Johan Wiklander – Henrik Löwdahl – Conny Strömberg
Henrik Björklund – Jared Aulin – Matt Keith
Marcus Weinstock – Pär Edblom – Emil Kåberg
Thomas Enström – Jonas Karlsson – Johan Adolfsson
Jon Palmebjörk

***

Fem snabba:

Nyförvärvet: Kan mycket väl bli Emil Kåberg som bidrar med en ytterst intressant dimension till laget med sin fränhet. Han blir den bad boy som kan skydda och avlasta Conny Strömbergs humör lite grand. Vad Kåberg sedan kan hitta på offensivt i HockeyAllsvenskan återstår att se.

Förlusten: Ryan Gunderson, givetvis. Amerikanen värvades in sent fjol men växte snabbt ut till en strålande tvåvägsback som loggade tonvis med istid. Han kommer leverera i Brynäs också.

Talangen: Joel Johansson gjorde sin första seniorsäsong ifjol, men det syntes inte ett dugg. Den dåvarande Trojabacken blev sexa i hela seriens backliga och spelade ett stort och moget spel. 21-åringen har grym spelförståelse när han stöter från backplats.

Frågetecknet: Kanske Jared Aulin. Kanonstart i Leksand ifjol men svalnade sedan. Var det på grund av hans skada? Eller orkade han inte hela vägen ut? Årets säsong i Örebro får avgöra det.

Poängkungen: Conny Strömberg har vunnit poängligan två år i rad. Blir det en tredje gång också? Inte alls omöjligt.

***

Slutligen…

Fortsätter den utveckling som Örebro visat de senaste säsongerna så kommer det här att bli en kanonsäsong för Peter Anderssons manskap. En titt i truppen – som alltså känns uppgraderad från ifjol – ger en indikation på den kvalite som finns i besättningen.

Det som också känns som en styrka för Örebro är att man är ganska okänsliga för skador. Det finns spelare som kan backa upp, man är inte beroende av en nyckelback eller en stor poängproducent, utan det finns gott om killar som kan kliva fram och leverera när det behövs.

Skillnaden för Örebro ifjol och i år är att alla har större förväntningar på laget. Det måste laget lära sig att hantera, för trots att förväntningarna steg ifjol, så var det nog få som ändå trodde att man skulle knipa en direktplats till kvalserien. I år förväntar sig alla en topp 3-placering.

En som kan hantera förväntningar är i alla fall artisten Conny Strömberg. Vad kommer rubrikmakaren att hitta på för skoj den här säsongen?

***

Nedräkning inför säsongen:

1
2 Örebro
3 Leksand
4 Rögle
5 Södertälje
6 Västerås
7 Mora
8 Almtuna
9 Oskarshamn
10 Tingsryd
11 Bofors
12 Borås
13 Troja/Ljungby
14 Sundsvall

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB