Startsida / Inlägg

Nedräkning: 3. Leksand

av Jonas Gustavsson

Ifjol var Leksand uträknade av de flesta eftersom den klassiska klubben valde att göra en nysatsning med flera egna juniorer. Visst, Leksand hade ingen trupp av duvungar men jämfört med hur trupperna sett ut tidigare så var fjolårets manskap orutinerat.

Leksand gjorde en bra säsong sett till förutsättningarna, i alla fall i grundserien. I playoff var det så där: de rutinerade pjäserna orkade inte leverera, utan när det väl hände något så var det de unga och energiska talangerna som stod för fyrverkerierna. Som succémannen Filip Forsberg. Eller keepern Erik Hanses.

I år fortsätter satsningen i Leksand. Visst har man plockat in bäst-före-datum-spelare som Pelle Prestberg och Mattias Timander, men också ett koppel utvecklingsbara lirare som Tobias Forsberg, Lucas Sandström, Michael Raffl, Alexander Deilert och några till.

Summerat så är det bara att konstatera att Leksand har en bredare och spetsigare trupp än ifjol. Om Erik Hanses i mål levererar så är Leksand återigen ett kvalserielag.

***

Truppen

Målvakter

34 Erik Hanses, 35 Jens Holmström (ny från Oskarshamn)

Kommentar: Jens Holmström, som inte fick förlängt med Oskarshamn, plockades in i truppen när han blev tillgänglig, men inte mycket talar för att han ska kunna hota Erik Hanses om förstaspaden. Den sistnämnde fick långa stunder stå tillbaka för Patrick Galbraith ifjol, men tog över som etta i playoff och nu är han killen man satsar på. 

Backar

3 Alen Bibic (ny från Leksand J20), 4 Mads Bödker (ny från Rögle), 7 Johan Svedberg, 8 Alexander Deilert (ny från Djurgården), 22 Tommy Enström, 23 Kenny Källström, 26 Patrik Norén, 29 Joonas Rönnberg (ny från Oskarshamn), 37 Mattias Timander (ny från Modo)

Kommentar: Oj, snacka om att ha snäppat upp försvaret, inte minst defensivt. Jean-Luc Grand-Pierre, Antti Hulkkonen och Kimmo Lotvonen är ersatta med Joonas Rönnberg och Mattias Timander, så defensivt står sig laget bra. Att få in rörliga tvåvägsbackar (det som Eric Moe aldrig blev ifjol) i Alexander Deilert och Mads Bödker gör försvaret väldigt dynamiskt. Att påläggskalvar som Patrik Norén (blir han bäste back i serien i år?), Alen Bibic och Kenny Källström (killen är faktiskt bara 22 år) skriker efter istid spetsar konkurrensen.

Forwards

10 Pelle Prestberg (ny från Färjestad), 11 Martin Karlsson, 12 Michal Raffl (ny från Villacher), 13 Jon Knuts, 14 Mark Hurtubise (tryout från Almtuna), 15 Henric Andersén, 16 Filip Forsberg, 17 Martin Janohls, 19 Tobias Forsberg (ny från Västerås), 20 Ken Andre Olimb, 21 Johan Alcén, 28 Lucas Sandström (ny från Malmö), 32 Jens Bergenström, 44 Jacob Blomqvist (ny från Modo), 49 Gabriel Karlsson (ny från Timrå), Johan Ryno (ny från Oskarshamn)

Kommentar: Givetvis kommer publikfavoriten Jesper Ollas att saknas enormt, men frågan är om övriga tapp (Daniel Hermansson, Tomas Kollar, Jared Aulin med flera) kommer saknas speciellt mycket. Om fjolårets bärande spelare inte var skadade så brottades de med formen. Det känns fräschare och bättre i år. Pelle Prestberg kommer dunka in mål, Gabriel Karlsson kommer bidra med stort centerspel och ett gäng med utveckligsbara spelare – som Jacob Blomqvist – kommer att driva på laget. Plus att sena stjärnvärvningen Johan Ryno sprider ännu mer stjärnglans över truppen. Forwardssidan känns ruggigt stark.

Preliminär laguppställning

Erik Hanses (Jens Holmström)

Mattias Timander – Patrik Norén
Johan Svedberg – Tommy Enström
Joonas Rönnberg – Alexander Deilert
Mads Bödker – Alen Bibic

Pelle Prestberg – Gabriel Karlsson – Filip Forsberg
Jens Bergenström – Mark Hurtubise – Jacob Blomqvist
Ken André Olimb – Johan Ryno – Michael Raffl
Tobias Forsberg  – Jon Knuts – Lucas Sandström
Martin Karlsson

***

Fem snabba:

Nyförvärvet: Det får ändå bli värmländske målsprutan Pelle Prestberg, 36, som öste in mål och poäng under sina två tidigare säsonger i klubben. Veteranen visade inte mer än skaplig målform ifjol (tio kassar i elitserien är inte så tokigt faktiskt), men i HockeyAllsvenskan – som den ledande spelaren – bör han kunna leverera massor.

Förlusten: Jesper Ollas har varit Leksand trogen under hela karriären… fram till nu då han nappade på ett elitseriekontrakt med Brynäs. Eftersom forwarden håller elitserieklass var det vettigt att sticka, men visst kommer hans hjärta att saknas i klubben.

Talangen: Backen Patrik Norén tog HockeyAllsvenskan med storm förra säsongen innan han fick avsluta den i förtid på grund av skada. 18-åringen spelar oerhört moget för sin ålder, och hans kombination av klubbteknik och fysisk tuffhet är härlig att se.

Frågetecknet: Jacob Blomqvist var en sensation i Bofors förförra säsongen då han bildade ett fruktat radarpar med Patrik Lundh. Men fjolåret i Modo var dystrare med knaper istid. Nå, är ”Blomman” en one hit wonder eller är han the real deal?

Poängkungen: Pelle Prestberg är den givna kandidaten. Men han kommer utmanas ordentligt av Johan Ryno och Jens Bergenström.

***

Slutligen…

Ifjol var det få som trodde på Leksand och laget kunde operera något mer ostört än man gjort tidigare säsonger, även om trycket alltid är hårt på dalaklubben.

I år kan man inte slå ur underläge på samma sätt. Visst har många tippat laget utanför topp-3, men det var innan offensiva kanonerna Mark Hurtubise och Johan Ryno anslöt till truppen. Med de två tillskotten ser offensiven snuskigt bra ut. Massor av finess – men också riv och slit plus ett gäng talanger som alltid ger allt för laget.

Enda positionen i laget som inte känns überstabilt är målvaktspositionen. Erik Hanses är ung och orutinerad och har ännu inte haft ansvar som förstekeeper en hel säsong. Efter vad han visade upp ifjol lär Leksand inte behöva vara oroliga, men att spika igen några matcher kan många målisar, det som skiljer agnarna från vetet är förmågan att leverera över tid.

Hur som helst: Leksand ser helt klart ut som ett kvalserielag.

***

Nedräkning inför säsongen:

1
2
3 Leksand
4 Rögle
5 Södertälje
6 Västerås
7 Mora
8 Almtuna
9 Oskarshamn
10 Tingsryd
11 Bofors
12 Borås
13 Troja/Ljungby
14 Sundsvall

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB