Startsida / Inlägg

Nedräkning: 4. Rögle

av Jonas Gustavsson

Rögle var lite av fjolårets askungesaga.

Laget trillade ur elitserien, tappade så gott som hela truppen, byggde helt nytt, började säsongen trevande men växte sedan ut till ett givet topplag. Strategin med att börja om, satsa ungt och hungrigt samt hitta tillbaka till grundidentiteten var helt rätt.

Ungdomarnas insats ska inte förringas, men stora delar av Rögles framgångar ifjol kan tillskrivas veteranmålvakten Jonas Fransson som stod för en av karriärens bästa säsonger. Hans stabila och lugna spel gjorde att den något orutinerade backbesättningen klarade sig fantastiskt bra.

Till den här säsongen känns Rögle lika bra som ifjol. Anfallsbesättningen är uppgraderad och det vimlar av kompetens och kunnande. Något fler frågetecken i backbesättningen. Ifjol uträtades samma frågetecken till utropstecken, och det kan mycket väl bli så igen. Jonas Franssons målvaktsspel och Daniel Glimmenvalls rutin kommer att skapa den trygghet som behövs.

Rögle kommer återigen att aspirera på en kvalserieplats.

***

Truppen

Målvakter

31 Joel Gistedt, 32 Jonas Fransson

Kommentar: Den på förhand öppna målvaktskampen ifjol visade sig snabbt bli ett triumftåg för Jonas Fransson som var hela HockeyAllsvenskans bästa keeper. Inget spektakulärt, men stabilt och lugnt, vilket skapade stadga i hela laget. Joel Gistedt fick nöta bänk i princip hela säsongen, och inget talar för att det blir annorlunda i år. Hans beslut att stanna i klubben visar dock att han trivs och är beredd att på allvar ta upp kampen med ”Frasse”.

Backar

2 Rasmus Forslund (ny från Rögle J20), 5 Rasmus Bengtsson, 6 Daniel Glimmenvall, 7 Alexander Bonsaksen (ny från Modo), 14 Jesper Jensen, 17 Victor Panelin-Borg, 20 Jonathan Zaar, 24 Sean Curry (ny från Hamburg Freezers), 33 Daniel Sondell (ny från SaiPa)

Kommentar: Det är tunga tapp som drabbat Rögle på backsidan. Victor Bartley växte ut till en av seriens bästa backar ifjol och Christoffer Persson är en av seriens stabilaste killar. Plus Mads Bödker som trots att han inte var så bra som förväntat ifjol, ändå var ordinarie och gjorde ett habilt jobb. Att Daniel Glimmenvall stannar var nödvändigt, och även om Daniel Sondell, Alexander Bonsaksen och Sean Curry får svårt att komma upp i den tappade trions kapacitet så känns det ändå ganska stabilt. Dessutom finns härlig utvecklingspotential i offensive Rasmus Bengtsson som kan breaka redan i vinter.

Forwards

4 Nils Bergström, 10 Viktor Lindgren, 11 Alexander Johansson, 12 Kirill Starkov (ny från Esbjerg), 15 Magnus Häggström (ny från Modo), 16 Christopher Liljewall, 18 Dennis Everberg, 21 Ted Brithén, 22 Alexander Bergström (ny från Borås), 26 Jakob Johansson, 27 Simon Olsson, 29 Eric Himelfarb, 65 Andrée Brendheden

Kommentar: Fyra har försvunnit och tre har tillkommit, men Rögle känns ännu vassare än ifjol. Visst, Calle Gustafsson, Patrik Bergström, Adam Hobson och Henrik Björklund var helt okej ifjol, men poängmaskinen Alexander Bergström, irrationelle Kirill Starkov och allroundkunnige Magnus Häggström är en uppgradering. Lägg till att kedjan med Christopher Liljewall, Ted Brithén och Simon Olsson är intakt – och troligen inte nått sin fulla potential – plus att Jakob Johansson fortsatt håller hög klass. En helt frisk Eric Himelfarb (nu är väl ryggen okej?) spetsar ytterligare. Forwardsbesättningen innehåller allt som behövs… och det vimlar av unga spelare som kan bli ännu bättre.

Preliminär laguppställning

Jonas Fransson (Joel Gistedt)

Sean Curry – Rasmus Bengtsson
Daniel Sondell – Alexander Bonsaksen
Daniel Glimmenvall – Victor Panelin-Borg
Jonathan Zaar – Jesper Jensen

Christopher Liljewall – Ted Brithén – Simon Olsson
Alexander Johansson – Jakob Johansson – Alexander Bergström
Kirill Starkov – Eric Himelfarb – Magnus Häggström
Andrée Brendheden – Nils Bergström – Viktor Lindgren
Dennis Everberg

***

Fem snabba:

Nyförvärvet: Magnus Häggström känns hyperintressant. Han var enligt rykten jagad av flera klubbar efter sina succéartade inhopp i Sundsvall ifjol. Stor och tung forward som hanterar alla aspekter av spelet, och nu lär få en offensiv roll vilket kommer visa om han kan leverera poäng på kontinuerlig basis.

Förlusten: Victor Bartley svider givetvis. Den skridskoskicklige kanadensaren inledde fjolåret darrigt, men växte sedan ut till en gigant både offensivt och defensivt. Att han försvann direkt till NHL säger en hel del.

Talangen: Rasmus Bengtsson är en ytterst spännande backtalang. Han for in och ut i laget ifjol, och söker mer jämnhet i år. Fantastiskt fin blick för spelet, bra handleder och gillar att vara konstruktiv med pucken. Känns mogen en större roll i år.

Frågetecknet: Vad kommer granithårde backen Sean Curry att bidra med? Att han mäktar med att ta upp Christoffer Perssons mantel som defensiv försvarsnestor känns viktigt för Rögle.

Poängkungen: Ted Brithén gjorde en fantastisk säsong ifjol och då var det hans första som senior. Han har inte slagit i taket än, och kan bli hur bra som helst den här säsongen. Tvåvägscenter som håller elitserieklass redan nu.

***

Slutligen…

Rögle är ett topplag i HockeyAllsvenskan.

Björn Hellkvist manskap förfogar över en av seriens bästa målvakter i Jonas Fransson samt en av seriens mest kompletta och intressanta forwardsbesättningar.

Ifjol var det stora frågetecknet i laget försvaret, men det utvecklades till ett utropstecken, inte minst tack vare Victor Panelin-Borgs defensiva utveckling. I år finns samma frågetecken, men det är ett ganska litet frågetecken, eftersom Daniel Sondell och Alexander Bonsaksen knappast kommer att göra bort sig, även om de ska ersätta riktigt bra spelare.

Det som är intressant med Rögle är också den utvecklingspotential som finns i laget. Killar som Rasmus Bengtsson, Ted Brithén och Simon Olsson var stundtals riktigt vassa ifjol. Nu är de ett år äldre och ett år bättre. Det bådar oerhört gott.

Rögle är en glödhet kvalserieaspirant.

***

Nedräkning inför säsongen:

1
2
3
4 Rögle
5 Södertälje
6 Västerås
7 Mora
8 Almtuna
9 Oskarshamn
10 Tingsryd
11 Bofors
12 Borås
13 Troja/Ljungby
14 Sundsvall

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB