Startsida / Inlägg

Nedräkning: 5. Södertälje

av Jonas Gustavsson

Södertälje hade en tung vår.

Man hade häng i elitserien men missade att säkra en plats med en hårsmån. Väl i kvalserien avgjordes allt i den tionde och sista matchen – och SSK drog det kortaste strået mot Modo. Konsekvensen av att ramla ner i HockeyAllsvenskan är välkänd: mindre ekonomiska ramar och spelarflykt.

Så gott som hela Södertäljes elitserietrupp är borta.

Nu behöver det dock inte vara negativt. Rögle drabbades av samma sak ifjol men byggde ett helt nytt lag, bytte profil och hittade tillbaka till sin identitet. Satsningen på unga och hungriga talanger bar minst sagt frukt. Nu försöker Södertälje med sportchefen Per Nygårds göra samma sak i Södertälje.

Liksom med Rögle ifjol känner man sig något tveksam på grund av den bristande rutinen, men precis som Rögle finns det massor av potential och kan man bara få ihop det här, låta talangerna växa i lugn och ro så blir det här bra. Södertälje är på väg att inleda något nytt och det kommer ta lite tid, men redan nu är man playoff-bra.

***

Truppen

Målvakter

39 Julius Hudacek (ny från Kosice), 43 Sebastian Idoff (ny från Troja/Ljungby)

Kommentar: Julius Hudacek – som lovordats av sportchefen Nygårds – har inlett förtroendeingivande på försäsongen och får givetvis en nyckelroll i laget. Den 23-årige slovaken är ingen färdig stormålvakt, men verkar vara en bra bit på vägen. Sebastian Idoff hade en jobbig säsong i Troja/Ljungby ifjol och stod till slut utanför laget, nu blir han backup på heltid.

Backar

6 Fredrik Sonntag (ny från Timrå), 8 Alexander Ytterell (ny från Södertälje J20), 15 Blaz Gregorc, 18 Andreas Hjelm (ny från Storhamar), 22 Stefan Bemström, 28 Viktor Lööv (ny från Södertälje J20), 44 Kurt Davis (ny från Minnesota State U), 57 Mikko Kalteva

Kommentar: Ultraveteranen Stefan Bemström och stabile finländaren Mikko Kalteva blev kvar och utgör stommen i det nya försvaret, där man satsat på återvändare i Fredrik Sonntag och Andreas Hjelm, vilket känns helrätt. Avrundat med spännande amerikanen Kurt Davis och blommande sloven-talangen Blaz Gregorc känns backbesättningen riktigt stabil. Talangerna Viktor Lööv och Alexander Ytterell knackar dessutom ganska hårt på dörren, och kommer tvinga toppsextetten att leverera.

Forwards

12 Ziga Jeglic (ny från Jesenice), 16 Emil Billberg (ny från Bemidji State U), 17 Jonas Engström, 19 Andreas Gröndahl, 23 Alexander Lagerström, 25 Tony Lagerström (ny från Mora), 26 Christofer Blid (ny från Åkers Hockey), 33 Julian Jacobsen, 37 Thom Flodqvist, 41 Mathias Månsson, 55 Robert Sabolic (ny från M Zagreb), 93 Emil Lundberg (ny från Södertälje J20)

Kommentar: Forwardsbesättningen kan enkelt sammanfattas som ett frågetecken. Det kan bli jäkligt bra, men det är också många som måste imponera för att det ska fungera. Nya slovenerna Ziga Jeglic och Robert Sabolic – som sett bra ut hittills – måste leverera, precis som de gjort under försäsongen. Likaså Mathias Månsson och Julian Jacobsen som faktiskt stannade i laget. I övrigt, undantaget nyvärvade och stabile centern Tony Lagerström, är det väldigt orutinerat. Återigen: det behöver inte vara negativt, men det vill till att ett gäng killar stiger fram för att skapa den bredd som SSK behöver för att bli ett topplag. Och det finns kandidater som kan slå igenom, inte minst Alexander Lagerström och Thom Flodqvist.

Preliminär laguppställning

Julius Hudacek (Sebastian Idoff)

Stefan Bemström – Kurt Davis
Blaz Gregorc – Mikko Kalteva
Fredrik Sonntag – Andreas Hjelm
Viktor Lööv – Alexander Ytterell

Mathias Månsson – Julian Jacobsen – Andreas Gröndahl
Robert Sabolic – Emil Billberg – Ziga Jeglic
Alexander Lagerström – Tony Lagerström – Thom Flodqvist
Jonas Engström – Emil Lundberg – Christofer Blid

***

Fem snabba:

Nyförvärvet: Målisen Julius Hudacek var ett på förhand bra nyförärv, men efter vad han visat under försäsongen kan det visa sig att han till och med är ett strålande nyförvärv. Södertäljes defensiv – med just Hudacek som sista utpost – känns starkt, och bra lag byggs bekant bakifrån.

Förlusten: Vem av alla kompetenta lirare ska man välja? Det får trots allt bli poängmaskinen Linus Videll som kan vara totalt dominant i vissa matcher och som var intimt förknippad med just SSK.

Talangen: Många att välja på här också, men Thom Flodqvist kan bli en överraskning. Han rev runt fint under sin utlåning till Oskarshamn ifjol, men det känns som att det finns ännu mer att plocka ut. Killen har ju inte spelat så mycket seniorhockey än…

Frågetecknet: Hur kommer motivationen att stå sig hos Mathias Månsson i HockeyAllsvenskan efter sex år i svenska och finska högstaligan? Återstår att se – men han är en kille som måste gå i bräschen för laget.

Poängkungen: Robert Sabolic känns som en het kandidat. 22-åringen skiner av offensiv potential och kommer också få mycket istid i offensiva spelformer.

***

Slutligen…

Södertälje är givetvis lika svårbedömda som alla lag som renoverar helt och hållet. Nye tränaren Johan Strömwall har en tuff utmaning i att skapa ett lag av mixen av hemvändare, talanger och utländska importer.

Det finns dock ett par spelare att luta sig mot i truppen – Stefan Bemström, Mikko Kalteva, Tony Lagerström, Mathias Månsson – och det kommer att ge laget stadga och talangerna vägledning. Känslan är att Södertälje håller på att bygga upp något nytt och intressant, inte minst genom att släppa fram en hel radda talanger från juniorlaget.

Fortsätter dessutom Julius Hudacek att skina i målburen så kommer Södertälje att cementera en stabil plats på den övre halvan av tabellen. Slovaken och den fina backbesättningen kommer att ta laget långt.

Utvecklingen på de offensiva spelarna avgör sedan om det blir kvalserien eller inte.

***

Nedräkning inför säsongen:

1
2
3
4
5 Södertälje
6 Västerås
7 Mora
8 Almtuna
9 Oskarshamn
10 Tingsryd
11 Bofors
12 Borås
13 Troja/Ljungby
14 Sundsvall

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB