Startsida / Inlägg

Nedräkning: 6. Västerås

av Jonas Gustavsson

Västerås kom tillbaka ordentligt ifjol efter missräkningen säsongen innan.

Den stora anledningen var lagets fina försvarsspel. Med 119 baklängesmål var man bäst i hela serien och givetvis hade hela laget del i den fina siffran, men målvakterna och backarna ska givetvis ha extra cred.

Västerås var ändå ett av få lag (eller det enda…?) som inte hade en uttalad förestekeeper utan Mats Waltin & Co valde att alternera mellan ”veteranen” Daniel Sperrle och talangen Johan Gustafsson. Det var en situation som båda keeprarna tycktes gilla med tanke på vad de presterade. Med Lasse Johansson som ersättare till Luleå-flyktande Johan Gustafsson känns det som att roteringen kommer fortsätta i år också.

Västerås känns som ett stabilt lag. Man har bra målvakter, bra backar och bra grupp av forwards, även om det saknas lite spets, men å andra sidan verkar lagledningen med sportchefen Niklas Johansson i spetsen vara på jakt efter en center till.

Stabilt målvakts- och försvarsspel tar hur som helst Västerås till playoff.

***

Truppen

Målvakter

1 Lars Johansson (ny från Mora), 41 Daniel Sperrle

Kommentar: Västerås har ett av seriens bästa och mest jämna målvaktspar. Nu var visserligen Lasse Johanssons säsong i Mora ifjol en bergochdalbana med en kass start, en tappad förstaspade och sedan en extrem formtopp i playoff, men han är i grunden en kompetent målis. Tipset är att Lasse och Daniel Sperrle delar på förstaspaden, precis som Sperrle och Johan Gustafsson gjorde ifjol.

Backar

4 Niclas Lundgren, 6 Robin Nilsson, 8 Thomas Mitell, 10 Stefan Andersson (ny från Frisk Asker), 19 Andreas Lindh, 44 Per Helmersson, 58 Jonas Emmerdahl

Kommentar: Att tappa Alexander Ribbenstrand och underskattade Jonas Leetma svider givetvis, men Västerås backuppsättningen är ändå defensivt starkt med Andreas Lindh, Niclas Lundgren och Per Helmersson som defensiva ankare. Nu har man dessutom en arsenal av offensiv kompetens som man inte haft på flera säsonger då Thomas Mitell är med från start och då Stefan Andersson värvats in. Det är killar som kan styra ett power play. Lägg till ett par lovande killar och det ser riktigt, riktigt bra ut.

Forwards

9 Mikael Zettergren (ny från Mora), 12 Fredrik Johansson, 14 Broc Little (ny från Yale U), 17 Jonte Berg (ny från Arboga), 18 Markus Ljungh, 33 Marcus Jonsson, 40 Markus Kinisjärvi (ny från Västerås J20), 68 David Lundbohm (ny från Växjö), 71 William Karlsson (ny från Västerås J20), 73 Peter Öberg, 74 Gustav Björklund (ny från Västerås J20), 82 Marcus Söderkvist, 98 Viktor Mårtensson, Kennethj Bergqvist (ny från Perm)

Kommentar: Västerås har tappat tungt, men värvat vasst. Enda orosmomentet just nu är centrallinjen, där man inte ersatt Dennis Rasmussen och Evan McGrath fullt ut. En center till behövs, annars blir fjolårets succéjunior Markus Ljungh något ensam, även William Karlsson sett vass ut på försäsongen. I övrigt blir nog inte tappet av franske succésnipern Damien Fleury så tungt med tanke på att man värvat in seriens bäste power play-skytt i David Lundbohm (även om han sett trög ut under försäsongen), veteranen och förre Tre Kronor-spelaren Kenneth Bergqvist samt Moras poängkung Mikael Zettergren. Habila spelare som Peter Öberg och Fredrik Johansson symboliserar bredden och rubrikmannen Viktor Mårtensson och Marcus ”Messy” Jonsson står för elakheten.

Preliminär laguppställning

Daniel Sperrle (Lars Johansson)

Andreas Lindh – Robin Nilsson
Niclas Lundgren – Thomas Mitell
Stefan Andersson – Per Helmersson
Jonas Emmerdahl

Mikael Zettergren – Markus Ljungh – David Lundbohm
Peter Öberg – William Karlsson – Broc Little
Kenneth Bergqvist – Fredrik Johansson  – Jonte Berg
Viktor Mårtensson – Marcus Söderkvist – Marcus Jonsson
Markus Kinisjärvi

***

Fem snabba:

Nyförvärvet: Mikael Zettergren är en avig och snabb spelare med fint offensivt sinne som både skapar massor av chanser och levererar gott om poäng. Han kommer bli en viktig injektion i laget och mer eller mindre en rak ersättare till Damien Fleury (med ett mindre vasst målsinne, men med en bredare repertoar).

Förlusten: Finns flera, inte minst underskattade Jonas Leetma, men med tanke på att centerpositionen innehåller en del frågetecken, kan mycket väl blommande talangen Dennis Rasmussen (nu i Växjö) bli det jobbigaste tappet. Han är på väg att slå igenom stort.

Talangen: William Karlsson har imponerat under försäsongen och kommer troligen att leda en av Västerås två toppkedjor om ingen annan center inhandlas. 18-åringen är allround med ett vasst spelsinne.

Frågetecknet: David Lundbohm har öst in mål under sina säsonger i Växjö men under försäsongen i Västerås har han inte levererat alls, och en del ifrågasätter till och med hans existens i truppen. Vad har hänt? I övrigt verkar collegevärvningen Broc Little bli ett utropstecken istället för ett frågetecken om man ska se till försäsongen. 

Poängkungen: Mikael Zettergren känns som ett givet val. Han kommer få gott om offensivt förtroende och levererar både mål och assist.

***

Slutligen…

Västerås spelar inte den sexigaste ishockeyn i HockeyAllsvenskan, men är ett stabilt och väloljat maskineri med en bra defensiv, och det räcker väldigt långt i dagens ishockey. Med två bra målvakter och ett gäng stabila backar så talar inte speciellt mycket för att man ska rasa ihop, utan VIK kommer att leverera.

Får laget dessutom igång offensiven – där det finns gott om kompetens i killar som Micke Zettergren, Dave Lundbohm, Kenneth Bergqvist med flera – så kan Västerås hota om en direktplats till kvalserien.

Västmanlänningarna ska också ha en eloge för sitt sätt att släppa fram unga lirare. Det bar frukt i form av genombrott för Johan Gustafsson och Markus Ljungh ifjol, plus att en kille som Robin Nilsson visade framfötterna ordentligt. I år heter motsvarande talanger William Karlsson och Markus Kinisjärvi som båda imponerat under försäsongen. Skoj att satsningen på talangerna betalar sig, och hoppas att fler klubbar tar efter.

Stabila Västerås blir minst lika bra som ifjol.

***

Nedräkning inför säsongen:

1
2
3
4
5
6 Västerås
7 Mora
8 Almtuna
9 Oskarshamn
10 Tingsryd
11 Bofors
12 Borås
13 Troja/Ljungby
14 Sundsvall

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB