Startsida / Inlägg

Nedräkning: 14. Sundsvall

av Jonas Gustavsson

Vi drar igång med nedräkningen inför säsongen direkt .

Och ja, jag vet att det är tjatigt att år in och år ut placera Sundsvall sist i HockeyAllsvenskan för att sedan varje gång får bita i det sura äpplet och konstatera att laget återigen överträffat förväntningarna och klarar sig kvar.

För två år blev ”De Blå” trea i den negativa kvalserien men klarade sig kvar tack vare Björklövens konkurs. Ifjol sköt Pär Lindholm 4-3 mot Mora med 55 sekunder kvar av den sista matchen och det räddade medelpadingarna undan kvalserien.

Det handlar ofta om små marginaler för Sundsvall. Min känsla är – trots att jag gillar klubbens sunda och ekonomiskt balanserade satsning – att Sundsvall lever på lånad tid. Utan publikunderlag (enda laget med ett snitt på under 1000 personer per match) tror jag att det blir ohållbart i längden.

Om vi ska backa tillbaka till fjolåret så är det bara att konstatera att laget överträffade alla förväntningar med råge. Lagmoralen var fantastisk. Att just agera som ett lag är det som är nyckeln för Pär Djoos mannar, för spelare för spelare är man sämst i HockeyAllsvenskan. Så enkelt är det.

***

Truppen

Målvakter

1 Axel Brage (lån från Linköping), 31 Gustaf Lindvall

Kommentar: Hockeynomaden Axel Brage (det börjar bli jobbigt att räkna hans antal klubbar de senaste åren) tar upp kampen med Gustaf Lindvall om förstaspaden. Lindvall känns som keepern med störst potential och mycket talar för att han tar förstaspaden. Målvaktssidan känns helt okej.

Backar

5 Magnus Svanberg (ny från Almtuna), 8 Johan Eriksson (ny från Mora J20), 9 Eric Moe (lån från Leksand), 13 Denis Bozic (ny från Linköping), 14 Petter Rydén, 21 Niklas Enberg (ny från Troja/Ljungby), 44 Fredric Mannström

Kommentar: Det känns… sådär. Eller rättare sagt ytterst tveksamt. En kille som Eric Moe har enormt med ishockey i sig, men kom snett in i säsongen med Leksand ifjol och hittade aldrig tillbaka till formen från Timråtiden. Han har potential att bli lagets välbehövlige försteback. Hittar Niklas Enberg – som gick skadad i princip hela förra säsongen i Troja – och Fredric Mannström – som nu har fått ordentlig försäsongsträning efter sin lårbensskada – tillbaka till sitt ”gamla” spel så ser allt betydligt ljusare ut. Bakom ovan nämnda trio är det tunt.

Forwards

2 Joakim Mattsson, 4 Christoffer Persson (try-out från Brynäs J20), 10 Adam Pettersson (lån från Skellefteå), 11 Aatu Hämäläinen (ny från Hokki), 12 Gustaf Thorell, 17 Mattias Wennerberg (ny från Cortina), 18 Niklas Zetterström, 19 Henrik Lundberg (try-out från Skellefteå J20), 20 Christopher Thörn, 23 Adam Rundqvist (ny från Borås), 26 Tobias Lindström (ny från Lörenskog), 41 Pär Lindholm (lån från Skellefteå), 46 Oscar Johansson, Jeremy Boyce-Rotevall (lån från Timrå)

Kommentar: Forwardsbesättningen ser betydligt spetsigare ut än ifjol. Målskyttarna Gustaf Thorell och Oscar Johansson (nyutnämnd lagkapten) breakade ifjol med elva respektive 18 baljor. Lägg till nytillskotten Mattias Wennerberg, Aatu Hämäläinen och Tobias Lindström så finns det i alla fall viss offensiv kapacitet. Att följa talangen Jeremy Boyce-Rotevall, som mig veterligan fortsatt är tänkt att starta upp säsongen i Sundsvall, blir också intressant. Kontentan är att det finns betydligt mer spets i år än ifjol.

Preliminär laguppställning

Gustaf Lindvall (Axel Brage)

Eric Moe – Dennis Bozic
Niklas Enberg – Fredric Mannström
Magnus Svanberg – Petter Rydén
Johan Eriksson

Mattias Wennerberg – Tobias Lindström – Aatu Hämäläinen
Oscar Johansson – Joakim Mattsson – Niklas Zetterström
Christopher Thörn – Adam Rundqvist – Gustaf Thorell
Jeremy Boyce-Rotevall – Pär Lindholm – Adam Pettersson

***

Fem snabba:

Nyförvärvet: Helt klart Eric Moe om han glömmer fjolåret i Leksand och inte börjar överarbeta för att bevisa sin kompetens. Jag är ett fan av Moe och s k a vara försvarsnestorn här.

Förlusten: Visst kommer Marcus Högströms konstruktiva backspel och Daniel Olssons ledaregenskaper att saknas, men man ska inte underskatta grovjobbaren Jörgen Nordlöf som stod för Sundsvalls sätt att spela: laget framför jaget och alltid 100 % stenhårt arbete utan att ge upp innan slutsignalen ljuder.

Talangen: Givetvis Jeremy Boyce-Rotevall. Sundsvall må har bättre spets än ifjol, men skriker ändå efter killar som kan leverera poäng och JBR (okej om vi kallar honom så framöver?) kan bli den där extra kryddan man behöver.

Frågetecknet: Det är flera, men det handlar kanske framförallt om Niklas Enberg. Fjolårets Trojaback fick någon form av svullnad på skelettet (?) och fick vintern förstörd. Norrlänningen har elitseriepotential, och hittar han sin forna form har Sundsvall en kanonback.

Poängkungen: Sett till förväntningarna ska det bli finske nyförvärvet Aatu Hämäläinen. Den lille och lätte forwarden har en hel del att bevisa sett till försäsongen, men det sägs att det finns en del hockeykunnande här.

***

Slutligen…

Sundsvall får leva med att slå ur underläge igen. Inget nytt för klubben och inget som jag tror att man har något emot heller. Precis som ifjol så vänder man säkerligen det till något positivt där man knyter näven i fickan och ger sig fanken på att man ska bevisa att expertisen har fel.

Även om några rutinerade pjäser – Jörgen Nordlöf, Daniel Olsson, Mikael Simons – inte är kvar så tycker jag att laget är bättre i år. Mer balanserat. Trots det så tycker jag att ”De Blå” har gjort en kanonsäsong om kvalserien undviks. Så tuff är konkurrensen.

***

Nedräkning inför säsongen:

1
2
3
4
5
&
7
8
9
10
11
12
13
14 Sundsvall

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB