Startsida / Inlägg

Nedräkning: 13. Troja/Ljungby

av Jonas Gustavsson

Fjolåret blev en enda stor missräkning för Troja/Ljungby. Enda ljusglimten i summeringen var egentligen att laget klarade sig kvar i HockeyAllsvenskan.

Troja/Ljungby startade säsongen bra, gjorde sedan vad som ett tag såg ut att vara en heroisk upphämtning, men mattades till slut av och tvingades till kvalseriespel.

Trots fjolårets mindre lyckade insats så går det inte att komma ifrån att Troja/Ljungby är ett lag som sätter färg på HockeyAllsvenskan. Smålänningarna spelar alltid ett frejdigt, tempostarkt och intensivt spel som är roligt att titta på eftersom det är full fart hela tiden. Huruvida nye tränaren Patrik Ross tänker ändra på den filosofin vet jag inte, men jag hoppas inte det.

Den stora akilleshälen ifjol var defensiven. Innan Tommi Satosaari värvades som ny målvakt hade man ingen keeper som kunde hålla tätt och på backsidan hade man stora skadebekymmer. Försvaret är skapligt renoverat till den här säsongen, men å andra sidan så har lirarna som ordnade målen ifjol försvunnit.

Troja/Ljungby kommer återigen att få kämpa för sin existens.

***

Truppen

Målvakter

35 Trevor Koenig (ny från Storhamar), 37 Jonas Gunnarsson (lån från HV 71)

Kommentar: Ifjol förlitade sig Troja på en dalande Petter Sandström och chansningen Sebastian Idoff, vilket inte fungerade alls. Det blev inte ordning förrän man värvade Tomi Satosaari. I år är det hästlängder bättre. Trevor Koenig har gott om rutin och tar förstaspaden, men lär få konkurrens av oerhört intressante talangen Jonas Gunnarsson.

Backar

2 Joel Backesten (ny från Troja J20), 23 Viktor Amnér (ny från Mora), 27 Jesper Williamsson (lån från HV 71), 28 Joakim Nettelbladt, 33 Daniel Karlsson, 40 Ziga Pavlin (ny från Olimpija Ljubljana), 44 Per Johnsson (ny från Esbjerg), 55 Niclas Edman (ny från Skåre)

Kommentar: I paritet med fjolårets besättning, och även om det svider att tappa uppblommande Joel Johansson och den ifjol skadade Niklas Enberg så är känslan att Ziga Pavlin och Viktor Amnér kan axla deras mantlar. Bredd och djup saknas dock. En kille som Per ”Perry” Johnsson – som hade svårt att lyckas i Sverige innan sejouren i Danmark – är en av spelarna som verkligen måste kliva fram.

Forwards

7 Mattias Nilsson, 9 Ted Nilsson (ny från Troja J20), 10 Jacob Berglund (ny från Lethbridge Hurricanes), 17 Patrik Kannerling, 20 Johan Linnander (lån från HV 71), 21 Carl Gustafsson (ny från Rögle), 25 Mattias Åkesson, 29 Robin Dahlström (ny från Sparta), 52 Mikael Ahlén, 66 Istvan Bartalis, 81 Oscar Holst, 84 Janos Vas (ny från Tingsryd), 89 David Åslin (ny från Leksand)

Kommentar: Troja har tappat tre tunga killar på forwardssidan; Sami Sandell som var en av seriens bästa tvåvägscentrar, Mattias Persson som var hela HockeyAllsvenskans hetaste poängmakare under våren samt trotjänaren och lagkaptenen Daniel Håkansson. Ersättarna? En hajpad norrman i Robin Dahlström, en vass målskytt i Janos Vas samt allroundkillen David Åslin vars karriär gick i stå i Leksand. För att summera: Troja har tappat enormt med spets. Centrallinjen ser oerhört svag ut. Vem ska bli förstecenter egentligen? Istvan Bartalis? Det säger en del om kompetensen, utan att för den delen förringa orutinerade ungraren Bartalis kunskaper.

Prelininär laguppställning

Trevor Koenig (Jonas Gunnarsson)

Joakim Nettelbladt – Daniel Karlsson
Ziga Pavlin – Viktor Amnér
Per Johnsson – Jesper Williamsson
Niclas Edman – Joel Backesten

Robin Dahlström – Jacob Berglund – Mikael Ahlén
Janos Vas – Istvan Bartalis – Mattias Nilsson
Carl Gustafsson – Mattias Åkesson – David Åslin
Patrik Kannerling – Johan Linnander – Oscar Holst
Ted Nilsson

***

Fem snabba:

Nyförvärvet: Trevor Koenig i mål. Han ska skapa den stabilitet som laget saknade som hos sina sista utposter under stora delar av fjolåret. Kanadensaren har gott om rutin och kommer att leverera.

Förlusten: Det är tvåvägscentern och motorn Sami Sandell som inte bara skapade massor själv, men som även lyfte sin omgivning och gav Mattias Persson chansen att glänsa. Finländaren lämnar ett enormt tomrum bakom sig på centersidan.

Talangen: HV-lånet Jonas Gunnarsson omtalas som en av Sveriges hetaste målvaktstalanger och har kommit helt rätt nu; han kommer att få lira ett antal matcher från start, och han kommer att ha en kanadensisk veteran som mentor.

Frågetecknet: Handlar egentligen om hela offensiven, men får personifieras av norske power forwarden Robin Dahlström som är en av värvningarna som klubben lagt mest krut på. Frågan är om 23-åringen redan nu är redo att bli en nyckelspelare. Känns tveksamt.

Poängkungen: Det finns ingen given kandidat, men Janos Vas var målbäst i Tingsryd med sina 21 kassar ifjol, och han lär få ännu mer förtroende i Troja eftersom konkurrensen bland potentiella målskyttar känns vekare. Vas är god för 30 poäng, men kan med rätt matchning nå 40.

***

Slutligen…

Vi konstaterar helt enkelt att Troja/Ljungby uppgraderat i mål, har en likvärdig backbesättning och en svagare forwardsbesättning än ifjol. Men om man ska välja mellan försvar och anfall så är försvaret det givna valet, och håller laget bara skapligt tätt så kommer man att erövra en hel del poäng, inte minst på bortaplan.

Det finns ett antal vassa kontringsspelare – som Janos Vas, Mattias Nilsson och Calle Gustafsson inte minst – som kommer att hugga på det som bjuds i efterdyningarna av ett effektivt försvarsspel.

Slutomdömet är dock att just spetsen i offensiven kommer att fälla smålänningarna i längden. Det finns helt enkelt ingen härförare, ingen förstecenter, ingen stjärna som kommer leverera match in och match ut. Troja är en grupp hårt arbetande hockeykrigare som kommer bli jobbiga att möta, men som kommer ha svårt att avgöra de täta och tuffa matcherna.

***

Nedräkning inför säsongen:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 Troja/Ljungby
14 Sundsvall

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB