Startsida / Inlägg

Kompott innan ut(b)loggning

av Jonas Gustavsson

Nu, innan jag (b)loggar ut för helgen för att njuta av NHL-hockey, så tänkte jag bjuda på lite spridda skurar innan Nils-Petter Dufva efter matcherna ikväll ger er det ni behöver veta om kvällens HockeyAllsvenska bataljer.

***

Först: statistiskt nörderi.

Jag satt och knappade lite egen statistik under förmiddagen och konstaterar att det bara är två spelare som lyckats göra poäng i samtliga matcher så här långt. Den ene är poängkungen Broc Little i succélaget Västerås, den andra är Jesper Mattsson i Malmö (som dock har missat de två senaste matcherna).

Vi får se hur länge deras sviter håller.

***

Sedan: hur tänkte man här?

Jag såg Joel Johansson för första gången i ett par träningsmatcher med Troja inför säsongen ifjol, och blev såld på killens förmåga att läsa spelet och följa med i anfallen. Han var grön, ny från juniorerna, men spelade som värsta rutinerade offensiva backen. Det var en fröjd att skåda. Så blev han sexa i seriens backliga också.

I somras valde han att krita på för Örebro. Ett lagom steg för 21-åringen givetvis, det var dags att ta nästa steg, men steget till Elitserien hade blivit för stort.

Efter en försäsong där det varit skador inblandade har JJ dock fått knapert med förtroende i inledningen av säsongen. Nu sitter visserligen Örebro på en osedvanligt bred backbesättning med tio kapabla backar, men jag tycker ändå att han ska gå in på sex ordinarie killar (även om konkurrensen är hård).

Andreas Frisk är solklar etta. Och Dustin Kohn och Jens Skåhlberg ska vara före. Men sedan är det ganska jämnt (jo, Peter Andersson, Robin Olsson, Christoffer Norgren och Stefan Warg är bra, men inte SÅ bra):  Joel bör ha en tröja.

Nåväl: killen får ladda om i Kumla och komma tillbaka och visa att han vill och ska lira i Örebro.

***

Min syn på kvällens matcher:

Almtuna-Västerås 2
Västerås har inte förlorat ännu, men ju mer man vinner, desto närmare kommer man en förlust (inget ont om VIK, bara ren logik). Den kommer dock inte här: VIK är för stabila och täta för att släppa till mot Almtuna och det blir bortaseger. Mycket imponerar i VIK, men speciellt det faktum att man inte har en förstakeeper, utan alternerar mellan Lasse Johansson och Daniel Sperrle. Precis som ifjol alltså.
Håll ögonen på: Broc Little, Västerås, som gjort poäng i alla matcher hittils.

Södertälje-Tingsryd 1
Enklaste tipset? Egentligen gäller samma logik som för AIS-VIK, det vill säga att ju fler förluster Tingsryd samlar på hög, desto närmare kommer man en vinst. Men… SSK är revanschsugna efter nollningen senast och vinner det här ganska lätt. Julius Hudacek är en för bra keeper för att ett uddlöst TAIF ska kunna utmana.
Håll ögonen på: Robert Sabolic, SSK, som måste börja leverera igen efter sin skada.

Oskarshamn-Leksand X (som visas på S24)
Ett laddat möte från ifjol, då ”halva” Oskarshamn lämnade klubben för Leksand. I höst blev det lite mer eld i brasan då Johan Ryno efter sin misslyckade tryout i Modo valde bort en comeback i Oskarshamn och kritade på för Leksand. Jag fegtippar ett kryss då jag tycker det ligger närmast till hands.
Håll ögonen på: Johan Ryno som återvänder till Oskarshamn med sin nya klubb Leksand.

Troja-Malmö 2 (som visas på S24)
Troja har visat att man kan sprattla till den här säsongen, men mot miljonbygget Malmö tror jag inte att smålänningarna räcker till. Malmö har motsvarat förväntningarna så här långt och laget är helt enkelt för bra för att åka på pumpen i Ljungby. Och det trots att några av stjärnorna inte kommit igång, som Miroslav Lazo.
Håll ögonen på: Johan Linnander som just nu dubbelspelar med Troja och HV71 och som gjort mål i två raka matcher.

Sundsvall-Örebro 2
Sundsvall kändes på förhand spetsigare i år jämfört med ifjol, men har varit trubbiga i säsongsinledningen, och inte uträttat speciellt speciellt mycket. Mot Örebro lär man inte heller ha speciellt mycket att hämta, speciellt inte nu när Örebros stjärnkedja med Conny Strömberg, Henrik Löwdahl och Johan Wiklander kommit igång på allvar.
Håll ögonen på: Conny Strömberg, Örebro, as always…

Rögle-Mora X
Rögle har ett ton med spelare på skadelistan. Och inga lirare som helst heller. Det gör att laget inte är solfavorit hemma mot Mora, även om man givetvis har en bra chans, inte minst tack vare übersolide keepern Jonas Fransson. Mora har dubbla förluster i bagaget och letar efter formen. Kryss alltså.
Håll ögonen på: Johan Alcén som ratades i Leksand och som nu är poängkung i Mora.

***

Då så: trevlig helg på er!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB