Startsida / Inlägg

Välkommen in i spelet

av Jonas Gustavsson

Vi har väntat på att några lirare ska vakna.

Ikväll såg vi några göra just det.

***

Men först en liten reflektion efter omtalade mötet mellan Malmö (som har ett halvt lag med gamla SSK-spelare) och Södertälje.

Det är ju fel att säga att det blev någon stor underhållning i Malmö Arena. Det var dock roligt att se Malmös power play: man har så jäkla puckskickliga killar att man stundtals njuter. Min uppfattning idag var också att jag var imponerad över hur man tog sina avslut, de togs på bra ställen, och efter missar eller räddningar så snappade man så gott som alltid upp andrapucken och skapade nytt tryck. Det är och kommer fortsätta vara ett bra vapen för laget.

Annars hade jag väntat mig mer av Malmö: man ska kunna ha bättre fart, bättre tramp och kunna komma in mer på kassen. Det var lite… mesigt ibland.

Södertälje gjorde det okej, men det syns att laget talangmässigt är på en annan nivå än Malmö. Man slet, rev och försökte, och gjorde det framgångsrikt, men jag tycker ändå att det var lite flyt att man fick med sig poäng.

Sämst? Linus Klasens straffar. Tyvärr.

***

Jag trodde på förhand att det skulle se för jäkligt ut med rosa tröjor (utan att lägga någon värdering i valet att stödja Rosa Bandet, vilket är helt rätt och nobelt gjort) på Malmö men jag ångrar mig, det såg faktiskt helt okej ut.

***

På tal om det där med Malmö och Södertälje och om att möta sin gamla klubb, så var det precis vad Leksands Jacob Blomqvist gjorde idag mot Bofors. Och då passade skarpskytten på att näta också.

Men han tonade ner, liksom Jesper Mattsson och alla gjorde i Malmö-SSK-fighten, det där med att ställas mot gamla lag.

– Jo, det var väl lite speciellt första matchen under försäsongen, men annars vet jag inte, sa han till mig nyss.

– Jag ser tillbaka på min tid i Bofors med glädje, jag hade det bra där och känner tränarna och flera spelare, men mer än så är det inte.

Leksand är ju alltid ett debattämne. I år ska man dock inte leva på att ett stjärngalleri ska leverera, men ska leva på ett inarbetat spelsystem och en stark defensiv.

– Vi har verkligen en bra defensiv nu. Alla vet vad de ska göra, vi spelar ut pucken enkelt ur egen zon och sedan går vi därifrån, sa ”Blomman”.

Leksand håller på att bygga något spännande. Faktiskt. Trots ständiga ekonomiska problem, dalande publiksiffror och misslyckanden i kvalserier. Någon gång kommer man att lyckas. Ifjol började man bygga något bra. I år fortsätter man. Jag tycker Leksand känns stabilare än man gjort tidigare, på något sätt.

***

Just det, lirarna som vaknat. De var några stycken idag.

Eller som Magnus Härenstam säger (eller sa) i Jeopardy: Välkommen in i spelet.

Notoriske målskytten och poängmakaren Kristofer Näslund satte säsongens första balja för Bofors mot Leksand. Man undrar ju ständigt hur länge 35-åringen ska hålla, någon gång måste tiden komma ikapp honom.

Fjolårets dundersuccé William Wallén – som gjorde tio mål på tolv matcher i säsongsavslutningen – satte sin första balja för säsongen när Almtuna bröt en dyster trend genom att vinna med 3-1 borta mot Oskarshamn. Wallén har grym potential, ett härligt målsinne och har sett – av det jag bevittnat – helt okej ut spelmässigt. Skönt att kassarna kommer också.

Box play-specialisten Johan Berggren må inte vara någon stor målskytt, men han satte tio baljor ifjol, och bröt årets måltorka i Almtuna genom dubbla mål mot Oskarshamn.

Boråsförvärvet Adam Hobson – som var så bra under andra halvan av säsongen i Rögle ifjol – gjorde sitt första mål när västgötarna besegrade succélaget Troja/Ljungby med 4-1. Den svenskfödde kanadensaren är en lirare som Borås verkligen måste få igång.

***

Dagens mest anmärkningsvärda resultat är väl att Västerås hade så stora problem med Sundsvall. Hur kom det sig?

Underskattning?

Jag tror inte att Västerås behöver vara oroliga, men bara för att man ligger etta duger det inte att bara ställa in skridskorna.

Och nej: jag pissar inte på Sundsvalls insats (laget kommer glimta till då och då).

På tal om ”välkommen in i spelet” så kan vi på allvar säga det till David Lundbohm nu. VIK-amerikanen var ju kass under försäsongen och skadad under säsongsinledningen men har nu gjort mål i tre raka matcher.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB