Arkiv för November 2011

- Sida 1 av 5

Har väntat på dig, Big Vic

av Jonas Gustavsson

Ifjol skapade Västerås Viktor Mårtensson rubriker så det stod härliga till. Han började redan under försäsongen genom att tackla vilt i en träningsmatch mot ett stjärngäng med bland andra Peter Forsberg, och han fortsatte under säsongen med tacklingar och slagsmål.

I höst har det varit tyst kring Big Vic.

En stor anledning är att han inte fått lika mycket istid som ifjol. Inte ens i närheten, om jag inte har fel.

Idag skapade han dock rubriker igen, dock inte som busen han gjort sig känd för, utan som målskytt och matchvinnare när han var på rätt ställe vid rätt tidpunkt och skyfflade in 2-1-pucken mot Örebro.

Jag har väntat på rubrikerna Viktor, men fantiserade inte om att det skulle bli så här.

Dock skoj för Big Vic: många beskyller killen för att inte kunna spela ishockey utan bara slåss, men det är inte hela sanningen. Big Vic må inte ha vassast teknik, men han är stark, har bra balans och vågar bryta in framför mål. Han gör nytta även med handskarna på.

***

Jo, Örebro gjorde bara ett mål idag. Men Jared Aulin var assistläggare. Poäng för 20:e matchen i rad! En match till och han tangerar rekordet.

***

Snacka om härlig debut för Nick Plastino i Bofors. Målskytt i power play och en säker 5-1-seger mot Södertälje. Bofors ångar på, trots förlust senast.

***

Och snacka om härlig comeback för Robin Alvarez i Malmö. Den rivige forwarden hade missat två matcher innan han klev in mot Almtuna och sköt dubbla mål och noterade en assist i 4-1-segern.

För Almtuna är det dock dystert. Den ende som kanske var lite glad var nog Patrik Nevalainen som sköt lagets enda mål – den spelskicklige backen ratades som bekant av just Malmö i våras.

***

Mora hade oväntat stora problem med Borås, men vann till slut med 5-4. Och Rastislav Pavlikovsky fortsätter att leverera. Den slovakiske centern gjorde två mål och en assist, och har gjort poäng i sina samtliga matcher så här långt: åtta poäng på fem matcher.

***

Troja/Ljungby fick en drömstart mot Tingsryd (3-0 i första perioden) och vann med 4-1. Och nu har retstickan Mikael Ahlén kommit igång ordentligt i målskyttet. Forwarden, som sköt 17 mål ifjol, var mållös i 15 matcher i år, men hans två mål nu innebär att han gjort sju mål på elva matcher.

***

Rögle fortsätter att leverera under nye tränaren Dan Tangnes. Mot Oskarshamn kom sjätte vinsten på sju matcher och tre av sex mål i 6-3-segern gjordes av juniorer (Alexander Lindqvist-Hansen två och Daniel Sylwander ett).

***

Till sist då, dagens stora nyhet: Leksand sparkar tränarna Niklas Eriksson och Christer Olsson.

Rätt eller fel?

Vet ej, men Tommy Salo har visat att han är en man som inte har något större tålamod. Presterar man inte åker man ut, och han drar det inte i långbänk. Misstänker att hans handlingar skapar två läger: de som gillar det och de som inte gillar det.

Jag har inte bestämt mig vilket läger jag sällar mig till ännu, jag bara konstaterar att hans tålamod är kort.

Leksand måste dock inse att man inte kan dominera serien som man gjorde för några år sedan. Dels så är klubbens ekonomi något sämre, men framförallt så har många andra klubbar minskat glappet i ekonomi, vilket gör att man kan värva på samma nivå som dalmasarna. För några år sedan ville alla till Leksand för de var störst, bäst och vackrast i HockeyAllsvenskan – men så är det inte längre.

Senaste nytt, omgång 26 (del 2)

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför kvällens matcher i HockeyAllsvenskan (och nu är det klart att det blir senaste nytt inför ALLA matcher resten av säsongen).

***

Almtuna (12) – Malmö (5) (sänds i S24)

Almtuna vände ett 0-1-underläge till suddenseger mot Södertälje senast, och sköt in lite ny energi laget. Laget är dock alltjämt tredje sist i tabellen.

Laget ställer upp med samma manskap som senast vilket innebär att DIF-lånet Tim Sandberg vaktar målet (han var ju strålande i vinstdebuten mot SSK) med Alexander Hamberg som backup.

Henrik Nilsson finns nu med som åttondeback på bänken efter sina skadebekymmer, skriver klubben på sin hemsida. Forwarden Tobias Hage saknas alltjämt på grund av sjukdom.

Saknas i laget gör också Jonathan Sjölund, Rickard Rollin-Carlsson, Mattias Guter och Mathias Franzén.

Malmö föll hemma mot Mora med 5-2 senast i en match som många klassificerade som en av lagets sämsta i höst. Nu börjar direktplatserna till kvalserien rulla iväg, och ska Malmö vara med på tåget är det dags att börja vinna på kontinuerlig basis nu.

Backen Alexander Ribbenstrand saknas fortfarande, men  nu gör både Daniel Josefsson och Robin Alvarez comeback efter fem respektive två matchers frånvaro vilket gör att laget förutom Ribbenstrand är skadefritt.

Jean-Luc Grand-Pierre (puck i ansiktet) och Robert Carlsson (nacke) klev av senast mot Mora, men rapporterna säger att båda spelar mot Almtuna.

Det blir en del nyheter i kedjorna, enligt träningsrapporterna från mrmadhawk.com: bland annat så matchas Morten Green som ytterforward.

Preliminära uppställningar

Almtuna

Tim Sandberg (Alexander Hamberg)

Fredrik Sandgren – Julius Larsson
Jan Öberg – Patrik Nevalainen
Eric Norin – Magnus Eriksson
Kim Lennhammer – Henrik Nilsson

Fredrik Vestberg – Robert Kimby – Daniel Hermansson
Johan Berggren – Jonas Westerling – Stefan Gråhns
William Wallén – Andreas Dahlström – Robin Press
Niklas Anger – Patric Gozzi – Tyler Roeszler

Malmö

Pontus Sjögren (Hannu Toivonen)

Stefan Lassen – Tim Heed
Robin Weihager – JD Forrest
Emil Carnestad – Daniel Josefsson
Jean-Luc Grand-Pierre

Linus Klasen – Robert Carlsson – Dragan Umicevic
Morten Green – Alexander Barta – Robin Alvarez
Ivan Ciernik – Jesper Mattsson – Tomas Kollar
Ponthus Westerholm – Roger Ohlsson – Pathrik Westerholm
Miroslav Lazo, Lukas Eriksson

***

Bofors (2) – Södertälje (8)

Bofors förlorade (!) mot Oskarshamn i senaste matchen och bröt därmed en segersvit om sex raka matcher. Om det var en engångsföreteelese för sensationslaget återstår att se.

Mot Södertälje gör nye backen Nick Plastino debut och han går in i backpar med veteranen Martin Thelander.

– Jag är lite nervös, men ser fram emot matchen. Bofors är ett bra lag och mitt första intryck av organisationen och spelarna är väldigt bra. Jag ser fram emot att spela matcher tillsammans med de här spelarna, säger Plastino till karlskoga-kuriren.nu.

I övrigt rapporteras inga förändringar i Bofors, förutom att backen Kasper Jensen nu har avtjänat sin avstängning efter tacklingen på VIK-backen Niclas Lundgren,  och därmed är aktuell för spel.

Laget är skadefritt.

Södertälje åkte på en tung förlust mot Almtuna senast och har nu två raka nederlag.

Slovenen Ziga Pavlin har börjat testa på is efter sin operation, men kommer inte att spela mot Bofors, meddelar Södertälje via sin hemsida.

Saknas i laget gör också backen Stefan Bemström.

Christopher Blid och Andreas Hjelm är sjuka och spelar inte.

Däremot är backen Fredrik Sonntag tillbaka efter sina sjukdomsproblem och lagkaptenen Tony Lagerström är tillbaka efter sin fotskada.

Preliminära uppställningar

Bofors

Daniel Bellissimo (Andreas Ollikainen)

Martin Thelander – Nick Plastino
Kasper Jensen – David Lidström
Christian Carlsson – Niklas Arell
Robert Bergh

Kristofer Näslund – Tobias Thermell – Linus Persson
Fredrik Höggren – Daniel Wessner – Johan Nilsson
Marcus Nilsson – Eetu Qvist – Carl Berglund
Adam Björklund – Björn Kindahl – Alexander Wiklund
Martin Sandgren

Södertälje

Julius Hudacek (Sebastian Idoff)

Viktor Lööv – Mikko Kalteva
Jason Strudwick – Fredrik Sonntag
Kurt Davis – Alexander Ytterell
Blaz Gregorc

Greger Hanson – Julian Jacobsen – Thom Flodqvist
Robert Sabolic – Tony Lagerström – Emil Lundberg
Alexander Lagerström –  Mathias Månsson – Christopher Blid
Jacob Dahlström – Emil Billberg – Andreas Gröndahl
Jonas Engström

***

Mora (9) – Borås (14)

Mora gjorde en bra insats i segermatchen mot Malmö senast, men är fortsatt utanför playoff och har faktiskt bara vunnit två av sina sju senaste matcher.

Man har också skadeproblem: Patrik Andersson (hjärnskakning) och Alexander Sundström (ljumskar) kan inte spela, liksom finländaren Kim Nabb.

Det är frågetecken för backduon Mikael Wikstrand och Peter Nolander och beslut om deras medverkan tas under dagen.

Daniel Hansen startar i mål.

Borås är seriejumbo och åkte på en rejäl näsbränna senast när serieledarna Örebro vann med hela 7-1. Laget har nu tre raka nederlag.

Erik Andersson (armbåge) och Markus Karlsson (hjärnskakning) har missat ett antal matcher och information om när de kan göra comeback saknas. Andersson har dock, enligt rapporter, börjat testa på is.

Jonatan Bjurö vaktade målet senast, men med tanke på de sju baklängespuckarna är troligen Magnus Åkerlund tillbaka mellan stolparna mot Mora.

Preliminära uppställningar

Mora

Daniel Hansen (Christoffer Bengtsberg)

Tom Nilsson- Jens Hellgren
Mikael Wikstrand – Dan Iliakis
Robin Gartner – Juho Mielonen
Kalle Ekelund

Alexander Hilmerson – Niklas Fogström – Jens Jakobs
Johan Alcén – Jonathan Johansson – Dion Knelsen
Mattias Beck – Rastislav Pavlikovsky – Daniel Viksten
Henrik Eriksson – Tobias Ericsson – Henrik Olsén

Borås

Magnus Åkerlund (Jonatan Bjurö)

Mats Hansson – Brent Davidson
Stefan Espeland – Ola Svanberg
Patrik Magnusson – Olov Lundqvist

Jens Karlsson – Adam Hobson – Sebastian Benker
Linus Fagemo – Joachim Nermark – Victor Backman
Oscar Andersson – Magnus Isaksson – Marcus Sörensen
Henrik Eriksson – Rasmus Ericsson – Tim Bränholm
Lasse Lassen, Pontus Gulldén

***

Örebro (1) – Västerås (3)

Örebro ångar på i toppen av tabellen och fortsätter att vinna och spruta in mål. På de tre senaste matcherna (som alla vunnits) har man producerat 20 mål framåt.

Men inte nog med det: nu har man också förstärkt truppen med forwarden Daniel Åhsberg som hämtas från Växjö Lakers – och en lirare som man också tog framför ögonen på just Västerås, vilket skapar ytterligare hetta inför mötet. Om alla papper blir klara så spelar Åhsberg mot Västerås.

Backen Robin Olsson är tillbaka efter sin höftskada och centern Jonas Karlsson, som missat sex matcher, testas under dagen.

Backen Peter Andersson spelar inte. 

Västerås har fått ordning på formen och har fyra raka trepoängare bakom sig.

Förstakedjan är formstark. William Karlsson, Broc Little och Peter Öberg har alla gjort poäng i fem raka matcher.

Backen Thomas Mitell (ljumskar) och forwarden Fredrik Johansson saknas alltjämt, liksom defensive backen Niclas Lundgren som väntar på operation, och som kommer saknas en bra tid framöver.

Daniel Sperrle verkar ha tagit över förstaspaden i mål och har stått fyra raka matcher. Lagledningen har inte släppt vem som står, men det lutar åt Sperrle framför Lars Johansson.

Preliminära uppställningar

Örebro

Nicklas Dahlberg (Andro Michel)

Andreas Frisk – Robin Olsson
Christoffer Norgren – Jens Skåhlberg
Dustin Kohn – Stefan Warg
Martin Filander

Conny Strömberg – Henrik Löwdahl – Johan Wiklander
Marcus Weinstock – Jared Aulin – Matt Keith
Daniel Åhsberg – Pär Edblom – Johan Adolfsson
Thomas Enström – Peter Wennerström – Henrik Björklund
Jonas Karlsson

Västerås

Daniel Sperrle (Lars Johansson)

Stefan Andersson – Jonas Emmerdahl
Per Helmersson – Robin Nilsson
Johan Alm -Andreas Lindh
Fredrik Winge

Peter Öberg – William Karlsson – Broc Little
David Lundbohm – Markus Kinisjärvi – Kenneth Bergqvist
Jonte Berg – Markus Ljungh – Mikael Zettergren
Viktor Mårtensson – Marcus Söderkvist – Marcus Jonsson
Stefan Söder

***

Troja/Ljungby (10) – Tingsryd (11)

Smålandsderby! Och bara en pinne skiljer lagen i tabellen.

Troja har en dyster trend och har bara vunnit en av de nio senaste matcherna.

Dessutom saknas backen Joel Johansson på grund av en vrickad fot (det handlade alltså inte om något benbrott). Patrik Kannerling är fortsatt fingerskadad.

Forwarden David Åslin (okänt) och målvakten Trevor Koenig (familj) var inte med senast, men rapporteras vara tillgängliga nu.

Tingsryd har tvärtemot Troja efter en trög start varvat upp, och tog efter tre raka nederlag en 4-0-seger mot Sundsvall senast.

Centern Victor Rollin-Carlsson har missat de två senaste matcherna på grund av sjukdom men rapporteras vara spelklar igen, och därmed är truppen återigen helt intakt. I och med att lagledningen sitter på åtta backar och 13 forwards måste någon sitta vid sidan om.

Sebastian Nykvist, som bara spelat två matcher i höst, har för övrigt lämnat klubben för spel i Åkers IF.

Preliminära uppställningar

Troja

Trevor Koenig (Jonas Gunnarsson)

Jesper Williamsson – Ziga Pavlin
Niclas Edman – Viktor Amnér
Joakim Nettelbladt – Per Johnsson
Daniel Karlsson

David Åslin – Mattias Nilsson – Mikael Ahlén
Janos Vas – Carl Gustafsson – Andrej Hebar
Robin Dahlström – Johan Linnander – Mattias Åkesson
Istvan Bartalis – Jacob Berglund – Oscar Holst
Ted Nilsson

Tingsryd

Michal Zajkowski (Johan Salomonsson)

Tom Koivisto – Robin Jacobsson
Philip Hersby – Christoffer From-Björk
Tom Linder – Robin Olsson
Christoffer Björklund – Sean McMonagle

Tomas Larsson – Dustin Johner – Mark Santorelli
Simon Stark – Jari Kauppila – David Laudius
Mattias Lindström – Victor Rollin-Carlsson – Richard Mueller
Filip Owesson – Sebastian Ottosson – Henrik Bankelius
Markus Molin

***

Rögle (6) – Oskarshamn (7)

Rögle har vaknat under nya tränaren Dan Tangnes och har vunnit fem av de sex matcher han varit tränare (fast bara två efter full tid). Det betyder att skåningarna nu är uppe på playoffmark och har startat jakten uppåt.

Mot Oskarshamn blir det också comeback för Christopher Liljewall som missat nio raka matcher. Han går in i en kedja med Daniel Sylwander och Alexander Lindqvist-Hansen.

I övrigt inga förändringar och Joel Gistedt gör sin fjärde raka start i mål.

Dessa saknas för Rögle: Jakob Lilja, Alexander Johansson, Dennis Everberg, Felix Scheel och Andrée Brendheden.

Oskarshamn skrällde till och besegrade Bofors i senaste matchen. Innan dess hade smålänningarna fem raka nederlag.

Frölundalånet Linus Fernström vaktar återigen målet. Hur det blir framöver är dock inte bestämt ännu.

I övrigt rapporteras inga ändringar i laget.

Martin Olsson, som varit utlånad till Mörrum, skulle enligt rapporter förra veckan återvända till IKO efter helgen. Han ingår därmed troligen i truppen mot Rögle.

Noterbart är att långtidsskadade centern Stefan Öhman, som drog av hälsenan under försäsongen, har gått på is igen och siktar på comeback i mellandagarna.

– Han har varit hos läkaren och fått grönt ljus att smyga på is. Han var lycklig som ett barn när han kom in i tränarrummet efteråt, säger tränaren Fredrik Söderström till barometern.se.

Preliminära uppställningar

Rögle

Joel Gistedt (Jonas Fransson)

Jesper Jensen – Victor Panelin-Borg
Daniel Sondell – Sean Curry
Daniel Glimmenvall – Alexander Bonsaksen
Rasmus Bengtsson

Nils Bergström – Eric Himelfarb – Viktor Lindgren
Magnus Häggström – Jakob Johansson – Kirill Starkov
Simon Olsson – Ted Brithén – Alexander Bergström
Alexander-Lindqvist-Hansen – Daniel Sylwander – Christopher Liljewall
Tobias Törnqvist/Axel Wemmenborn

Oskarshamn

Linus Fernström (Alexander Bengtsson)

Juha Uotila – Tobias Jonsson
Daniel Ljungkvist – Linus Hultström
Linus Morin – Sam Lofquist
Maxim Matushkin

Joakim Hagelin – Evan McGrath – David Rodman
Morten H Poulsen – Matt Ryan – Nicklas Jadeland
Andreas Valdix – Carl-Johan Svensson – Mikael Lidhammar
Victor Löfstedt – Chris Nybeck – Viktor Sjödin
Martin Olsson

***

Matchen Sundsvall-Leksand tillhör också omgången, men spelades igår.

Imponerande Sundsvall

av Jonas Gustavsson

En sen kvällslyftning av hatten blir det för dagens prestation av Sundsvall, som trots en decimerad backbesättning tog en tung seger.

Sedan jag började skriva ner laget efter den bedrövliga säsongsstarten så har laget varvat upp ordentligt, och dagens skalp mot Leksand är givetvis en enorm fjäder i hatten.

En av killarna som glänst under hösten – och som också uppmärksammats av scouter – är Adam Pettersson, och idag var han i centrum igen, vilket han också var under segermatcherna mot Malmö och Rögle för några veckor sedan. Var får Skellefteå fram alla sina talanger ifrån, egentligen?

Nåväl: skoj för Sundsvall men jag håller fast vid tipset att man inte klarar sig undan den negativa kvalserien.

***

Leksand?

Tja, en plump i protokollet. Jag tycker inte man behöver säga mer än så.

***

Igår gjorde Örebro klart med Daniel Åhsberg från Växjö Lakers.

Snacka om att seriens bästa offensiv just lade till en dimension till i uppställningen.

Tränare Peter Andersson lär ju knappast röra varken Conny Strömberg-kedjan eller Jared Aulin-kedjan, så Daniel Åhsberg lär gå in med Pär Edblom i tredjekedjan. Johan Adolfsson känns som ett bra komplement med sin rivighet.

Vore ganska otroligt om Örebro fick igång den kedjan offensivt också. Tredjelinan har varit bra – men det finns mer att kräma ur en lirare som Pär Edblom, trots att han inte får lika mycket offensiv istid som ifjol. Med Åhsberg insatt där kan det börja blixtra om ytterligare en kedja hos serieledarna.

Senaste nytt, omgång 26

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför kvällens match i HockeyAllsvenskan (och nu är det klart att det blir senaste nytt inför ALLA matcher resten av säsongen).

***

Sundsvall (13) – Leksand (4)

Senast lagen möttes vann Leksand med 1-0.

Sundsvall har börjat hitta formen, men föll senast mot Tingsryd med 4-0, bara dagarna efter den imponerande 5-3-segern mot Oskarshamn.

Mot Leksand saknas en handfull spelare: Fredrik Mannström (revben), Victor Berglind (axel), Johan Burlin (magmuskel) och Niklas Zetterström (handled). Dessutom har man inte tillgång till lånet Marcus Högström som återvänt till Timrå.

Avbräcken gör att man har manfall på backsidan, inte minst sedan Magnus Svanlund och Petter Rydén också är tveksamma på grund av sjukdom.

Just nu finns bara fem friska backar, och klubben ska försöka låna in en sjätteback från Timrås J20-lag eller från division ett-klubben Kovland till kvällens drabbning.

Leksand har plockat poäng i fem av de sex senaste matcherna, men föll på straffar mot Rögle hemma senast, trots spelövertag. Dalmasarna har också halkat ner till fjärdeplatsen i tabellen, eftersom man passerades av Västerås i förra omgången.

Laget saknar alltjämt backen Tommy Enström som har huvudvärk och det är oklart när han kan spela igen.

Det finns frågetecken för forwardsduon Pelle Prestberg och Michael Raffl som missat två matcher vardera på grund av sjukdom. De tränade under tisdagen, men medverkan mot Sundsvall är ändå tveksam.

Tunge backen Alen Bibic spelade inte senast, men är troligen med mot Sundsvall.

Nyförvärvet Patrik Hersley från Modo – som ju lirat några matcher på lån i just Sundsvall i höst – är inte spelklar ännu. Han väntas debutera i helgen.

Preliminära uppställningar

Sundsvall

Gustaf Lindvall (Axel Brage)

Dennis Bozic – Niklas Enberg
Johan Eriksson – Eric Moe
Jesper Dahlroth – Magnus Svanberg
Petter Rydén

Aatu Hämäläinen – Joakim Mattsson – Emil Sandin
Mattias Wennerberg – Pär Lindholm – Adam Pettersson
Gustaf Thorell – Adam Rundqvist – Oscar Johansson
Anton Byström – Tobias Lindström – Christopher Thörn
Christoffer Persson

Leksand

Erik Hanses (Jens Holmström)

Mattias Timander – Alen Bibic
Patrik Norén – Mads Bödker
Joonas Rönnberg – Johan Svedberg
Alexander Deilert – Erik De La Rose

Jon Knuts – Gabriel Karlsson – Tobias Forsberg
Mark Hurtubise – Johan Ryno – Jens Bergenström
Ken-Andre Olimb – Jacob Blomqvist – Lucas Sandström
Filip Forsberg – Fredrik Händemark – Martin Janohls

***

Resterande matcher i omgången spelas under onsdagen.

Känns suspekt på förhand

av Jonas Gustavsson

Igår gjorde Leksand klart med Patrik Hersley från Modo.

I mina ögon är det en något suspekt värvning. Hersley är en stor, tung och något trögfotad back med ett jäkla bra skott, men jag köper inte riktigt argumentet att han ska lyfta lagets power play. Visst fasen smällde han in ett antal kassar i pp i Malmö efter sin återkomst från Nordamerika, men ifjol var det inte lika mycket (två mål), och jag tror fjolåret ligger närmare sanningen om Hersley än säsongen innan dess gjorde. Därmed tror jag inte han kommer dundra in pp-mål i Leksand heller.

Jag undrar lite hur Alexander Deilert tänker. Killen har gått skadad hela hösten, men har precis gjort comeback och har potentialen att lira pp. Han är ju ett sparkapital som hade kunnat blomstra, men nu halkar han ner i pp-hierakin i och med Hersleys ankomst.

Killar som Johan Svedberg, Patrik Norén, Mads Bödker och genombrottstalangen Erik De La Rose tycker jag är minst lika bra som Patrik Hersley. I power play då alltså. Hersley har skottet, men inte så mycket annat.

Nåväl: värvningen av Patrik Hersley känns på förhand något suspekt och överflödig, men han kanske blir en succé. Återstår att se.

***

Backkonkurrensen i Leksand är tung, trots att Tommy Enström är skadad och trots att Kenny Källström får lämna.

Talanger som Erik De La Rose och Alen Bibic får nog tyvärr finns sig i att nöta bänk då Mattias Timander, Svedberg, Norén, Joonas Rönnberg, Deilert, Bödker och nye Hersley alla ska ha istid. Det räcker inte till alla, och det är synd att talangerna lär få stå åt sidan (vilket jag tippar att det blir).

***

Hmm, hur många killar med kontrakt har Tommy Salo kickat sedan han kom till Leksand?

Martin Karlsson, Henrik Andersén och Kenny Källström under den här säsongen.

Stefan Erkgärds, Johan Alcén, Jean-Luc Grand-Pierre och Eric Moe inför den här säsongen.

Jussi Pesonen kickades under säsongen ifjol.

Ganska många, om man ska vara ärlig. Och allt på ett år, Salo presentades som ny sportchef för ganska exakt ett år sedan, 29 november 2010.

Tålamod, någon?

***

Nog med besk kritik mot Leksand: jag gillar laget man byggt, där man har seriens kanske bästa backbesättning gällande rent defensivt arbete, en talangfull målvakt som blommat ut samt en forwardsgrupp där det finns både finess och rivighet.

Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Leksand är för mig ett kvalserielag.

Jag tror dock inte att Hersley lyfter laget mot nya höjder. Men jag har haft fel förr (jävligt många gånger).

Segerformel: Inlånad ES-målvakt

av Jonas Gustavsson

Det där med inlånade elitseriemålvakter som går in och vinner i debuten i årets allsvenska är än så länge en formel som är 100%-ig.

Djurgårdslånet Tim Sandberg debuterade för Almtuna idag, motade 41 skott och såg till att Uppsalalaget kunde vinna med 2-1 efter övertid mot Södertälje.

Tidigare:

* Christian Engstrand, inlånad från Linköping, vann sin debut med Almtuna mot Västerås med 2-1 (övertid)

* Markus Svensson, inlånad från AIK, vann sin debut med Oskarshamn mot Södertälje med 2-1 (övertid)

* Niklas Lundström, inlånad från AIK, vann sin debut med Oskarshamn mot Sundsvall med 4-1.

EDIT och tillagt (och tack alla uppmärksamma):

* Linus Fernström, inlånad från Frölunda, vann sin debut med Oskarshamn mot Bofors med 4-2.

Fem av fem (även om det bara handlar om två lag) är ju en ganska skaplig utdelning.

Läste mig dock till att Julius Hudacek inte hade sin roligaste afton i SSK-kassen. Tydligen så föste Jonas Westerling in 1-1-pucken från halva plan, och en studs ställde slovaken som släppte pucken ovanför axeln.

***

På tal om sådana där misstag, så är det ju något som Malmö känner igen. Rögles Jesper Jensen föste ju in en puck från egen blå bakom en förvånad Hannu Toivonen.

Jag sade ju en gång att jag tyckte synd om Malmö och min syftning var på all skit som drabbar laget: som Jensen-målet, som Jesper Mattssons självmål mot Västerås. Idag kom ett sådant underligt mål till, när Emil Carnestad helt underligt tappar skäret i egen zon, tappar pucken och det förvaltar Mora direkt genom att utöka sin ledning.

Jesper Mattsson var också inne på det när han intervjuades efter matchen: han kunde liksom inte svara på varför laget drabbas av sådana där mål.

Det har bara blivit lite typiskt Malmö.

Mora gjorde förresten en genomsolid match idag, då man slog Malmö med 5-2 på bortaplan. Man stängde ner Malmö, krympte ytorna, lät dem snurra i hörnerna. Och sedan plockade Daniel Hansen det som behövdes. I min bok ligger Mora ungefär där man ska i tabellen, mitt i playoffkampen, men ändå: det finns mer att kräma ur laget.

***

Örebro ja.

Det börjar bli tjatigt.

Jared Aulin gjorde poäng igen. För 19:e matchen i rad. Nu närmar han sig Pär Arlbrandts 21 matcher långa poängsvit.

Två nya mål av Johan Wiklander. Nu har han gjort 22 baljor, lika många som på hela säsongen ifjol! Fantastiskt vilket flyt han har just nu. Mål i sex raka matcher (och hela elva mål på de matcherna).

Och Conny Strömberg sprutade in tre nya pinnar, det enda som är häpnadsväckande är väl att två av dem var mål.

Nu är poängligatoppen tre Örebrospelare på 36 poäng: Johan Wiklander, Jared Aulin och Conny Strömberg. Henrik Löwdahl är sjua och Marcus Weinstock tia. Otroligt.

***

Borås? Kvalserien nästa.

***

Joel Gistedt gjorde några sjuka räddningar när Rögle straffbesegrade Leksand på bortaplan. 51 räddningar på 52 skott.

Leksand borde ha vunnit den där matchen. Det surrade riktigt friskt kring Gistedt.

Men Rögle är på gång under nye tränaren Dan Tangnes som oenkligen gett laget ett lyft. Nu är man uppe på en playoffplats och har börjat blicka uppåt. Det är lååångt upp till kvalseriebiljetterna, men Rögle har ett såpass bra lag att man kan klättra vidare. Jag har väntat på uppvaknandet ett tag.

Leksand gjorde en bra match, men räckte inte hela vägen. Laget behöver dock inte vara oroligt, man är i toppen för att stanna. Så bra är man nämligen. Idag var bara en sådan där match när man inte fick in puckarna.

Senaste nytt, omgång 25 (del 2)

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför kvällens matcher i HockeyAllsvenskan (och nu är det klart att det blir senaste nytt inför ALLA matcher resten av säsongen).

***

Leksand (4) – Rögle (8) (sänds i S24)

Leksand tog en stabil 4-1-seger borta mot Troja senast och har vunnit sex av de åtta senaste matcherna, men har halkat utanför direktplatserna till kvalserien efter Västerås vinst igår. Laget har chansen att ta tillbaka tredjeplatsen vid seger idag.

Det saknas dock en del spelare i uppställningen.

Backen Tommy Enström har missat de två senaste matcherna och är nu sjukskriven till 20 december på grund av huvudvärk och yrsel. När han kan spela igen är oklart.

Det är också stora frågetecken för forwardsduon Michael Raffl och Pelle Prestberg som varit sjuka.

Däremot blir det comeback för backgiganten Mattias Timander som missat två matcher på grund av sjukdom, skriver klubben på sin hemsida.

Rögle har fått ett lyft med nye tränaren Dan Tangnes och har vunnit fyra av de fem senaste matcherna. Senast blev det en 4-2-viktoria hemma mot Södertälje.

– Det känns som att vi börjat hitta våra roller allt mer. Varje back och forward har ganska klart för sig vad vi förväntar oss av dem som individ i deras respektive omgivning, säger Tangnes till klubbens hemsida.

Mot Leksand gör målvakten Joel Gistedt sin tredje raka start och laget ställer upp med samma formationer som senast. Med på resan norrut finns också Christopher Liljewall som närmar sig en comeback.

Skadelistan är fortfarande lång. Förutom Liljewall är följande spelare indisponibla: Jakob Lilja, Alexander Johansson, Dennis Everberg, Felix Scheel och Andrée Brendheden.

Preliminära uppställningar

Leksand

Erik Hanses (Jens Holmström)

Mattias Timander – Alen Bibic
Patrik Norén – Mads Bödker
Joonas Rönnberg – Johan Svedberg
Alexander Deilert – Erik De La Rose

Jon Knuts – Gabriel Karlsson – Tobias Forsberg
Mark Hurtubise – Johan Ryno – Jens Bergenström
Ken-Andre Olimb – Jacob Blomqvist – Lucas Sandström
Filip Forsberg – Fredrik Händemark – Martin Janohls

Rögle

Joel Gistedt (Jonas Fransson)

Jesper Jensen – Victor Panelin-Borg
Daniel Sondell – Sean Curry
Daniel Glimmenvall – Alexander Bonsaksen
Rasmus Bengtsson

Nils Bergström – Eric Himelfarb – Viktor Lindgren
Magnus Häggström – Jakob Johansson – Kirill Starkov
Simon Olsson – Ted Brithén – Alexander Bergström
Alexander-Lindqvist-Hansen – Daniel Sylwander – August Carlsson

***

Örebro (1) – Borås (14)

Serieettan mot seriejumbon.

Örebro har bara fyra förluster på sina 24 matcher och har nu två raka segrar efter förlusten mot Malmö.

Emil Kåberg fick en smäll mot Tingsryd senast, vilket orsakade nackspärr och en spräckt knäskål. Trots det utesluter inte forwarden spel mot Borås.

– Jag vill tro att jag kan vara med då, sa han till na.se efter senaste matchen.

I övrigt saknar laget Jonas Karlsson (handled), Peter Andersson (axel) och Robin Olsson (höft). Om någon av dem kan spela mot Borås är oklart.

Borås fortsätter trampa vatten. Laget förlorade mot Malmö senast och är nu sist i serien.

Laget saknar alltjämt Erik Andersson (armbåge) och Markus Karlsson (hjärnskakning). Senast kunde inte heller centern Rasmus Ericsson av okänd anledning inte spela.

Klubben har lånat in backen Otto Jaksch från Frölundas juniorlag. 19-åringen var tillbaka i uppställningen senast och gjorde sin femte allsvenska match för säsongen då.

Rykten gör gällande att danske forwarden Lasse Lassen (ett mål och en assist på 24 matcher) är på väg bort från klubben.

Preliminära uppställningar

Örebro

Nicklas Dahlberg (Andro Michel)

Andreas Frisk – Martin Filander
Christoffer Norgren – Jens Skåhlberg
Dustin Kohn – Stefan Warg
David Berg

Conny Strömberg – Henrik Löwdahl – Johan Wiklander
Marcus Weinstock – Jared Aulin – Matt Keith
Peter Wennerström – Pär Edblom – Johan Adolfsson
Thomas Enström – Henrik Björklund – Rasmus Fyhrpihl

Borås

Magnus Åkerlund (Jonatan Bjurö)

Mats Hansson – Brent Davidson
Otto Jaksch – Ola Svanberg
Patrik Magnusson – Olov Lundqvist
Stefan Espeland

Jens Karlsson – Adam Hobson – Sebastian Benker
Linus Fagemo – Joachim Nermark – Victor Backman
Oscar Andersson – Magnus Isaksson – Marcus Sörensen
Henrik Eriksson – Pontus Gulldén – Tim Bränholm
Lasse Lassen

***

Malmö (5) – Mora (9)

Malmö letar fortfarande efter flytet men har börjat plocka en hel del poäng och har vunnit fyra av de fem senaste matcherna och vann också ”måstematchen” mot Borås senast med 3-1.

Helt klart är att backen Alexander Ribbenstrand inte kan spela mot Mora. Klubben hoppas att backen ska vara spelklar till jul.

Enligt Sydsvenskan så spelar inte Daniel Josefsson heller, men han är dag för dag och nära matchspel. 

Forwarden Robin Alvarez testas under matchdagen och kan eventuellt spela.

Mora är inne i en svacka. Laget har bara vunnit en av sina sex senaste matcher (hemma mot Troja) och tappade en 3-1-ledning hemma mot Västerås senast.

Det finns också en hel del skadeproblem i laget. Förutom Patrik Andersson (hjärnskakning) och Alexander Sundström (ljumskar) så är inte heller Kim Nabb inte redo för spel än. Dessutom åkte backen Peter Nolander på en smäll senast och måste vila.

Positivt är dock att Daniel Hansen är tillbaka efter sjukdom, och han startar i mål mot Malmö. Efter fem raka starter blir Christoffer Bengtsberg därmed backup.

Noterbart är att nyvärvade Rastislav Pavlikovsky gjort poäng i samtliga tre matcher han spelat så här långt.

Preliminära uppställningar

Malmö

Pontus Sjögren (Hannu Toivonen)

Stefan Lassen – Tim Heed
Robin Weihager – JD Forrest
Emil Carnestad – Jean-Luc Grand-Pierre
Simon Karlsson

Linus Klasen – Robert Carlsson – Dragan Umicevic
Ivan Ciernik – Alexander Barta – Lukas Eriksson
Roger Ohlsson – Morten Green – Tomas Kollar
Ponthus Westerholm – Jesper Mattsson – Pathrik Westerholm
Miroslav Lazo

Mora

Daniel Hansen (Christoffer Bengtsberg)

Tom Nilsson- Jens Hellgren
Mikael Wikstrand – Dan Iliakis
Robin Gartner – Juho Mielonen
Kalle Ekelund

Alexander Hilmerson – Niklas Fogström – Jens Jakobs
Johan Alcén – Jonathan Johansson – Dion Knelsen
Mattias Beck – Rastislav Pavlikovsky – Daniel Viksten
Henrik Eriksson – Tobias Ericsson – Henrik Olsén

***

Södertälje (7) – Almtuna (12)

Södertälje förlorade mot Rögle senast, men har ändå kvar playoffplatsen i tabellen.

Laget har drabbats av en del nya avbräck. Fredrik Sonntag har fått sällskap på sjuklistan av backkollegan Andreas Hjelm. Lagkaptenen Tony Lagerström har problem med en fot. Om någon ur trion kan spela mot Almtuna är oklart.

Unge backen Alexander Ytterell fick en ordentlig smäll mot Rögle, men det såg värre ut än det var enligt tränaren Johan Strömwall, och han spelar troligen mot Almtuna. Samma sak gäller för Christopher Blid som fick en lårkaka senast, men som troligen spelar ändå.

Sedan tidigare saknas backen Stefan Bemström (axel) och forwarden Ziga Jeglic (titthålsoperation).

Julius Hudacek vaktar målet.

Almtuna tappade en 2-1-ledning mot Bofors till förlust senast och laget är kvar i botten av tabellen, men har sju poäng ner till jagande Sundsvall under kvalstrecket. 

Frölundalånet och keepern Linus Fernström har lämnat föreningen och lirade igår med Oskarshamn (och vann direkt). Istället har klubben gjort klart med Djurgården om att få låna in Tim Sandberg, som fått sparsamt med speltid i elitserien. Sandberg ska träna och spela med Djurgården, men matcha med Almtuna när det finns luckor – och om alla papper blir klara i tid kan han debutera redan mot Södertälje. Tanken är att han i första hand ska avlasta Alexander Hamberg.

Skadeläget är som vanligt jobbigt i Almtuna, men nu gör ett par spelare comeback. Niklas Anger, som haft problem med en fot, kan lira, och går in i kedjan med Patric Gozzi och Tyler Roezler. Han ersätter därmed Tobias Hage som inte kan spela på grund av sjukdom.

Tillbaka är också backen och AIK-lånet Henrik Nilsson (missat sju matcher). Han kommer vara ombytt mot SSK men det är osäkert om han får istid med tanke på matchoträningen.

Saknas gör alltjämt Jonathan Sjölund, Rickard Rollin-Carlsson, Mattias Guter och Mathias Franzén.

Preliminära uppställningar

Södertälje

Julius Hudacek (Sebastian Idoff)

Viktor Lööv – Mikko Kalteva
Jason Strudwick – Blaz Gregorc
Kurt Davis – Alexander Ytterell

Greger Hanson – Julian Jacobsen – Thom Flodqvist
Robert Sabolic – Emil Billberg – Emil Lundberg
Alexander Lagerström –  Mathias Månsson – Christopher Blid
Jacob Dahlström – Jonas Engström – Andreas Gröndahl

Almtuna

Tim Sandberg (Alexander Hamberg)

Fredrik Sandgren – Julius Larsson
Jan Öberg – Patrik Nevalainen
Eric Norin – Magnus Eriksson
Kim Lennhammer – Henrik Nilsson

Fredrik Vestberg – Robert Kimby – Daniel Hermansson
Johan Berggren – Jonas Westerling – Stefan Gråhns
William Wallén – Andreas Dahlström – Robin Press
Niklas Anger – Patric Gozzi – Tyler Roeszler

***

Övriga matcher i omgången spelades igår.

Spelare som börjar varva upp

av Jonas Gustavsson

Dagens inlägg blir en hyllning till tre lirare som varvat upp på sistone.

***

Ifjol smällde Tom Koivisto in 13 mål och 28 poäng från sin backplats, i år inledde finländaren säsongen med ett mål på de elva senaste matcherna.

Idag sköt Koivisto ett mål och en assist när Tingsryd besegrade Sundsvall med 4-0 och det förkunnar att 37-åringen svarat för sex mål och 17 poäng efter halva säsongen, och är alltså på väg mot samma målsnitt och ett bättre poängsnitt än ifjol. Faktum är att Koivisto svarat för 14 poäng på de 13 senaste matcherna – och hans produktion är en av anledningarna till TAIF:s lyft.

Kraven på finländaren var enorma när han värvades ifjol. Visst, han håller inte sin forna NHL och landslagsklass, men han är alltjämt en av seriens bästa backar.

***

Västerås David Lundbohm – som i somras värvades från Växjö Lakers och var seriens bäste power play-skytt ifjol – sågades ganska rejält under försäsongen för sin svaga insats, och sedan inledde han säsongen med att gå skadad.

Men nu har amerikanen varvat upp. Han sköt dubbla mål i 4-2-segern mot Troja idag och nu har han gjort åtta mål på 19 matcher. Det ger ett målsnitt på 0,42 mål per match, att jämföra med hans 0,35 ifjol. Lundbohm levererar alltså fler mål i år.

Ifjol gjorde han elva av 18 mål i power play. I år fyra av åtta i power play.

Skarpskytten har börjat komma igång.

***

Oskarshamn svarade för omgångens skräll i och med 4-2-vinsten mot Bofors. IKO hade innan matchen fem raka förluster, Bofors hade sex raka vinster.

Nicklas Jadeland svarade för två mål och en assist. Skåningen svarade för ett präktigt poängrekord ifjol då han sköt 20 mål och noterade 39 poäng (hans tidigare toppnotering var 23 poäng). Då spelade han med Johan Ryno (nu i Leksand) och Lukas Eriksson (nu i Malmö) – en trio som fungerade perfekt tillsammans.

Dagens poäng innebär att Jadeland står på nio mål och 16 poäng efter halva säsongen, lite efter fjolårets snitt alltså, men det mest intressanta är att Oskarshamns-forwarden gjort nio poäng på de nio senaste matcherna.

”Jade” har varit ”streaky” i höst: på de sex första matcherna gjorde han sju poäng, sedan var han poänglös i tio (!) raka matcher.

***

Till sist: Almtuna har gjort klart med att kunna använda Djurgårdens keeper Tim Sandberg. Ett mycket bra drag tycker jag, då Sandberg ifjol – inte minst under hösten – var fenomenal i Sundsvalls kasse. Han kan skapa den stabilitet som varken Linus Fernström eller Alexander Hamberg lyckats skapa i Uppsalalaget, om han nu får spela regelbundet vill säga.

Om Sandberg lirar redan imorgon då Almtuna möter Södertälje återstår att se. Det drar vi i kollen inför morgondagens matcher, som jag fixar imorgon förmiddag.

Senaste nytt, omgång 25

av Jonas Gustavsson

Senaste nytt inför kvällens matcher i HockeyAllsvenskan (och nu är det klart att det blir senaste nytt inför ALLA matcher resten av säsongen).

***

Oskarshamn (8) – Bofors (2)

Oskarshamn är inne i en djup svacka och har fem raka förluster (senast mot Sundsvall) och har tappat sin playoffplats.

Till matchen mot Bofors får man förstärkning i målburen. Frölundamålvakten Linus Fernström, som varit utlånad till Almtuna hela hösten men där bara fått spela sju matcher, kommer in i laget och ska stå mot Bofors. Hur länge 24-åringen stannar i klubben är dock oklart.

– Vi har i dagsläget bara kommit överens om en match men vi ska diskutera vidare och han kan även bli vår långsiktiga lösning på målvaktsfrågan, säger sportchefen Roger Jönsson till klubbens hemsida.

Klubben har haft det struligt på målvaktssidan i höst. Tilltänkte ettan Troy Davenport har inte spelat något på grund av en hjärnskakning, och när han är tillbaka är oklart. Han är just nu i Nordamerika och rehabbar. Tilltänkte backupen Alexander Bengtsson har fått stå mer än tänkt, och i övrigt har man haft nödlösningarna Markus Svensson och Niklas Lundström från AIK i mål. Man letar efter en permanent lösning, och öppnar nu alltså upp för att Fernström kan bli den lösningen.

Positivt är att laget är skadefritt, så när som på långtidsskadade Troy Davenport och centern Stefan Öhman. Centern Martin Olsson är utlånad till Mörrum och återkommer under helgen.

För Bofors är läget ljust. Laget visade fortsatt grym moral senast då man vände 1-2 till seger med 3-2 mot Almtuna. Serietvåan har sex raka trepoängare och tolv vinster på de tretton senaste matcherna.

Skadeläget är också ljust. Enda killarna som saknas är backarna Eddie Larsson (hälsena) och Kasper Jensen (avstängd).

Backparen blir desamma som senast, men däremot gör man en ändring i kedjorna. Adam Björklund går in med Björn Kindahl och Alexander Wiklund, medan Martin Sandgren blir trettondeforward. Men tränaren Sam Hallam meddelar via nwt.se att samtliga tretton forwards kommer att få speltid.

Nyvärvade backen Nick Plastino är inte redo för debut, han kommer till Karlskoga först i helgen.

Preliminära uppställningar

Oskarshamn

Linus Fernström (Alexander Bengtsson)

Juha Uotila – Tobias Jonsson
Daniel Ljungkvist – Linus Hultström
Linus Morin – Sam Lofquist
Maxim Matushkin

Joakim Hagelin – Evan McGrath – David Rodman
Morten H Poulsen – Matt Ryan – Nicklas Jadeland
Andreas Valdix – Carl-Johan Svensson – Mikael Lidhammar
Victor Löfstedt – Chris Nybeck – Viktor Sjödin
Rasmus Djerf

Bofors

Daniel Bellissimo (Andreas Ollikainen)

Martin Thelander – Niklas Arell
Robert Bergh – David Lidström
Christian Carlsson – Mattias Nilsson

Kristofer Näslund – Tobias Thermell – Linus Persson
Fredrik Höggren – Daniel Wessner – Johan Nilsson
Marcus Nilsson – Eetu Qvist – Carl Berglund
Adam Björklund – Björn Kindahl – Alexander Wiklund
Martin Sandgren

***

Tingsryd (12) – Sundsvall (13)

Tingsryd har tre raka förluster bakom sig, men laget har gjort ganska bra ifrån sig ändå. Att man torskat mot glödheta Örebro och Bofors är ingen katastrof och laget plockade en pinne borta mot Rögle.

Centern Victor Rollin-Carlsson kunde inte spela senast på grund av sjukdom och är ett frågetecken inför bataljen mot Sundsvall.

I övrigt är laget helt skadefritt, vilket skapar konkurrens i truppen och innebär att någon måste stå vid sidan om. Ett lyxproblem för tränaren Joakim Fagervall, givetvis.

Sundsvall plockade en fin skalp senast via en 5-3-viktoria borta mot Oskarshamn.

Laget har dock problem på backsidan, där Victor Berglind, och Johan Burlin fortsatt inte kan spela. Däremot så är Niklas Enberg tillbaka nu och spelar mot Tingsryd. Han ersätter Fredrik Mannström som fick en smäll över revbenen mot Oskarshamn, och därför tvingas vila.

Det finns också frågetecken kring Timrålånet Jesper Dahlroth.

Offensivt är man skadefria så när som på långtidsfrånvarande Niklas Zetterström.

Preliminära uppställningar

Tingsryd

Michal Zajkowski (Johan Salomonsson)

Tom Koivisto – Robin Jacobsson
Philip Hersby – Christoffer From-Björk
Tom Linder – Robin Olsson
Christoffer Björklund – Sean McMonagle

Tomas Larsson – Dustin Johner – Mark Santorelli
Simon Stark – Jari Kauppila – David Laudius
Mattias Lindström – Victor Rollin-Carlsson – Richard Mueller
Filip Owesson – Sebastian Ottosson – Henrik Bankelius
Markus Molin

Sundsvall

Gustaf Lindvall (Axel Brage)

Dennis Bozic – Marcus Högström
Johan Eriksson – Eric Moe
Jesper Dahlroth – Niklas Enberg

Aatu Hämäläinen – Joakim Mattsson – Emil Sandin
Mattias Wennerberg – Pär Lindholm – Adam Pettersson
Gustaf Thorell – Adam Rundqvist – Oscar Johansson
Anton Byström – Tobias Lindström – Christopher Thörn
Christoffer Persson

***

Västerås (4) – Troja/Ljungby (10)

Västerås svarade för en grym vändning mot Mora i senaste matchen och västmanlänningarna har nu tre raka trepoängare i ryggen.

Fortfarande finns några avbräck defensivt. Niclas Lundgren är borta länge (väntar på operation) och Thomas Mitell har fortsatta problem med sina ljumskar.

Offensivt saknas enbart Fredrik Johansson.

Laget kommer också ha tillgång till backen Johan Alm trots att han blixthemkallades till Skellefteå häromdagen. Han ansluter till truppen under dagen.

– Han är ung och fräsch så det är ingen fara, säger assisterande tränaren Jens Hellgren till klubbens hemsida om det tuffa resandet för juniorlandslagsbacken.

Troja/Ljungby torskade mot Leksand i senaste bataljen och har bara en vinst på de åtta senaste matcherna. Laget är ändock ”bara” fem pinnar från en playoffplats, trots den negativa trenden.

Oro finns i laget: Joel Johansson fick kliva av mot Leksand med ett befarat benbrott och han kan inte spela mot Västerås, och hans frånvarotid är oklar. Inte heller backkollegan Daniel Karlsson kan spela på grund av skada.

Dessutom har målvakten Trevor Koenig varit tvungen att resa hem till Kanade på grund av familjära orsaker, så han finns inte heller med mot Västerås. Det innebär att Jonas Gunnarsson vaktar buren.

Patrik Kannerling (finger) saknas sedan tidigare och det finns frågetecken för centern Johan Linnander som varit sjuk.

Preliminära uppställningar

Västerås

Daniel Sperrle (Lars Johansson)

Andreas Lindh – Jonas Emmerdahl
Stefan Andersson – Robin Nilsson
Johan Alm – Per Helmersson
Fredrik Winge

Peter Öberg – William Karlsson – Broc Little
David Lundbohm – Markus Kinisjärvi – Kenneth Bergqvist
Jonte Berg – Markus Ljungh – Mikael Zettergren
Viktor Mårtensson – Marcus Söderkvist – Marcus Jonsson
Stefan Söder

Troja

Jonas Gunnarsson (Johan Landström)

Jesper Williamsson – Ziga Pavlin
Niclas Edman – Viktor Amnér
Joakim Nettelbladt – Per Johnsson
Joel Backesten

David Åslin – Mattias Nilsson – Mikael Ahlén
Janos Vas – Carl Gustafsson – Andrej Hebar
Robin Dahlström – Johan Linnander – Mattias Åkesson
Istvan Bartalis – Jacob Berglund – Oscar Holst
Ted Nilsson

***

Resten av matcherna i omgång 25 spelas under lördagen.

Kaptensbyte – en ny trend?

av Jonas Gustavsson

Malmö återhämtade sig direkt efter nederlaget mot Södertälje och vann måstematchen mot Borås.

Gott så.

Robert Carlsson, en av motorerna i laget, och i mitt tycke en av de som burit laget så här långt, satte två kassar.

Sedan satte Alexander Barta en balja.

Tysken satte godkända fyra mål på de elva första matcherna, men bara ett mål på de tolv senaste, och var mållös i sju matcher innan kvällens fullträff. Tvåvägscentern bidrar med stabilt spel, men visst ska han kunna gnistra mer, även om det givetvis är en omställning att gå från tyska ligan till Sverige.

Nåväl, Malmö behöver hans poängsinne för att lyfta i tabellen. Laget behöver minst två offensiva kedjor som levererar.

Just nu har man ingen som levererar v-a-r-j-e match.

***

Borås ja.

Såg inte kvällens match, men det är ju inget snack om att klubben har stora problem. Nu måste snart några av lagets stjärnor kliva fram. Jag har sagt det innan och jag säger det igen: börjar inte killar som Jens Karlsson och Adam Hobson att producera poäng så kommer inte Borås att lyfta från bottenträsket.

***

På tal om Borås, om jag inte räknat fel så har vi haft tre kaptensbyten den här säsongen. I samtliga fall på grund av spelare som tyngts av ansvaret, och som därför underpresterat:

Jens Karlsson, Borås, fick lämna kaptensjobbet till Linus Fagemo.

Stefan Gråhns, Almtuna, fick lämna kaptensjobbet till Robert Kimby.

Peter Nolander, Mora, fick lämna kaptensjobbet till Niklas Fogström.

Känns som att det är ovanligt många. Kanske är det en ny trend, ett nytt sätt att väcka spelare eller ett helt lag. Finns någon mer i kön, tror ni?

Sida 1 av 5
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB