Startsida / Inlägg

En målskytt av rang

av Jonas Gustavsson

Jag var tvungen att börja kolla upp målrekorden i allsvenskan (jag räknar bara rekord gällande serien sedan det blev en riksserie, andra jämförelser med norra och södra serier och annat känns orättvist), och Magnus Wernblom är den som gjort flest mål under en säsong: 37 kassar på 42 matcher under allsvenskans första säsong som riksserie.

Johan Wiklanders 20 mål på 24 matcher är grymt, grymt bra. 0,83 mål per match ger 43 mål över 52 omgångar.

Ska bli skoj att se om han orkar hålla i det. Han spelar ju i seriens hetaste kedja med Conny Strömberg och Henrik Löwdahl och det borgar för att han ska fortsätta få fina mackor att förvalta.

Wiklander (eller Sjödell-Wiklander som han tidigare hette) har alltid varit en vass målskytt. Toppnoteringen är 25 kassar från Wernbloms rekordsäsong 05/06.

Men Wiklander har blivit en mycket bättre spelare sedan dess. Efter sin säsong i Bofors skrev han på för Södertälje, gjorde en kanonsäsong och var med och förde laget till elitserien, men väl där fick han en undanskymd roll och nötte mest bänk. Han lämnade innan andra säsongen var över, gjorde ett inhopp i Österrike och hamnade sedan i italienska Alleghe, där han hittade självförtroendet igen.

Säsongen efter värvades han till Oskarshamn. Smålänningarna hade en strulig säsong, hade massor av skador och hamnade sist.

Efter den säsongen signade Wiklander med Örebro.

Men… grunden till framgångarna idag lades i Alleghe och Oskarshamn. Under de två säsongerna fick Wiklander en annorlunda roll: han var stjärnan, han var spelaren som skulle leda lagen. Han fick ta ansvar, lära sig spela ett effektivt tvåvägsspel. Säsongen i Oskarshamn fick han testa på många nya saker… han kunde inte bara vara snipern som satte puckar, han var tvungen att göra allt annat också. Det utvecklade honom som spelare, gjorde honom mer komplett… och har gjort honom till en bättre målskytt.

– Jo, det håller jag med om. Framförallt var det nyttigt att komma ut ett år utomlands och få se något nytt, att hitta gnistan att spela i allsvenskan igen. Men i både Alleghe och Oskarshamn fick jag spela annorlunda, spela mer allround, sa Johan till mig nyss.

Resultatet – nu när han har rollen som sniper igen – ser vi i Örebro.

Hoppas verkligen att snittet håller i sig!

***

Poäng av Jared Aulin igen. För 18:e matchen i rad. Pär Arlbrandts rekord på 21 matcher börjar hotas.

***

En Wiklander-sak till. Han kom fri mot Michal Zajkowski och nätade mot Tingsryd idag. Jag frågade om det var en fördel att möta just Zajkowski, eftersom de spelade ihop ifjol.

– Nej, jag tycker faktiskt tvärtom. Han vet mer om mig än jag om honom, han vet vad jag brukar göra, så jag är hellre fri med någon annan, sa han.

***

Nog med uppsatsskrivande.

Det var lite av vändningarnas afton. Dels Örebros vändning från 4-5 till 7-4 mot Tingsryd under de tio sista minuterna, dels Västerås vändning från 1-3 till 5-3 på en period borta mot Mora.

Starkt av Västerås.

***

Sedan var det heta kedjor också: Bofors toppenhet med Linus Persson, Tobias Thermell och Kristofer Näslund låg bakom samtliga tre mål i 3-2-segern mot Almtuna.

Jag antar att Sam Hallam hade någon bra plan i bakhuvudet när han valde att INTE spela trion tillsammans i början av hösten, men jag är glad att de lirar tillsammans igen. De kompletterar varandra grymt bra.

***

Leksand vann planenligt borta mot Troja. Stabilt, kort sagt.

Alen Bibic och Mikael Ahlén hade en mindre privat uppgörelse. Inga slängda handskar. Ändå matchstraff. Lite tufft tycker jag, en femma var och lite avkylning i utvisningsbåset hade räckt.

***

Södertälje fick inte alls igång det framgångsrika maskineri som besegrade Malmö senast idag, istället blev det en 4-2-förlust mot Rögle.

Skåningarna är därmed uppe på en playoffplats. Jag har inte tabellhistoriken i bakhuvudet, men det var jäkligt länge sedan Rögle var topp-sju.

***

Sundsvall gjorde fem mål mot Oskarshamn och vann med 5-3. Det var blott andra gången ”De Blå” gjorde fem mål framåt i en match den här säsongen. Första gången sedan premiären.

Oskarshamn? Har det jobbigt: femte raka förlusten nu. Trots att man är skadefria (räknar ej Troy Davenport och Stefan Öhman som inte lirat en endaste minut i höst).

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB