Startsida / Inlägg

Spelare som börjar varva upp

av Jonas Gustavsson

Dagens inlägg blir en hyllning till tre lirare som varvat upp på sistone.

***

Ifjol smällde Tom Koivisto in 13 mål och 28 poäng från sin backplats, i år inledde finländaren säsongen med ett mål på de elva senaste matcherna.

Idag sköt Koivisto ett mål och en assist när Tingsryd besegrade Sundsvall med 4-0 och det förkunnar att 37-åringen svarat för sex mål och 17 poäng efter halva säsongen, och är alltså på väg mot samma målsnitt och ett bättre poängsnitt än ifjol. Faktum är att Koivisto svarat för 14 poäng på de 13 senaste matcherna – och hans produktion är en av anledningarna till TAIF:s lyft.

Kraven på finländaren var enorma när han värvades ifjol. Visst, han håller inte sin forna NHL och landslagsklass, men han är alltjämt en av seriens bästa backar.

***

Västerås David Lundbohm – som i somras värvades från Växjö Lakers och var seriens bäste power play-skytt ifjol – sågades ganska rejält under försäsongen för sin svaga insats, och sedan inledde han säsongen med att gå skadad.

Men nu har amerikanen varvat upp. Han sköt dubbla mål i 4-2-segern mot Troja idag och nu har han gjort åtta mål på 19 matcher. Det ger ett målsnitt på 0,42 mål per match, att jämföra med hans 0,35 ifjol. Lundbohm levererar alltså fler mål i år.

Ifjol gjorde han elva av 18 mål i power play. I år fyra av åtta i power play.

Skarpskytten har börjat komma igång.

***

Oskarshamn svarade för omgångens skräll i och med 4-2-vinsten mot Bofors. IKO hade innan matchen fem raka förluster, Bofors hade sex raka vinster.

Nicklas Jadeland svarade för två mål och en assist. Skåningen svarade för ett präktigt poängrekord ifjol då han sköt 20 mål och noterade 39 poäng (hans tidigare toppnotering var 23 poäng). Då spelade han med Johan Ryno (nu i Leksand) och Lukas Eriksson (nu i Malmö) – en trio som fungerade perfekt tillsammans.

Dagens poäng innebär att Jadeland står på nio mål och 16 poäng efter halva säsongen, lite efter fjolårets snitt alltså, men det mest intressanta är att Oskarshamns-forwarden gjort nio poäng på de nio senaste matcherna.

”Jade” har varit ”streaky” i höst: på de sex första matcherna gjorde han sju poäng, sedan var han poänglös i tio (!) raka matcher.

***

Till sist: Almtuna har gjort klart med att kunna använda Djurgårdens keeper Tim Sandberg. Ett mycket bra drag tycker jag, då Sandberg ifjol – inte minst under hösten – var fenomenal i Sundsvalls kasse. Han kan skapa den stabilitet som varken Linus Fernström eller Alexander Hamberg lyckats skapa i Uppsalalaget, om han nu får spela regelbundet vill säga.

Om Sandberg lirar redan imorgon då Almtuna möter Södertälje återstår att se. Det drar vi i kollen inför morgondagens matcher, som jag fixar imorgon förmiddag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB