Startsida / Inlägg

Elitserien tittar på…

av Jonas Gustavsson

Det ryktas och surras en hel del nu. Och det snackas en del om allsvenska lirare som uppvaktas av elitserieklubbarna redan nu, mitt under säsong. Frölunda har ju försökt få in både David Åslin, Troja, och Robin Jacobsson, Tingsryd, utan att lyckas.

Jag tänkte syna vilka lirare som elitserieklubbarna tittar på – eller i alla fall borde titta på. Och vilka som jag tror INTE spelar i elitserien nästa säsong, fast de kanske håller den spelmässiga kvaliteten för att göra det (dessa har jag listat under tveksamt).

En högst subjektiv reflektion – och som vanligt som vill jag ha er input, det är den som lär mig massa nytt!

Lag för lag, let’s go.

***

Almtuna

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Ingen.

TVEKSAMT:

Fredrik Sandgren – spelskicklig back som slog sitt eget poängrekord ifjol. 28-åringen tilldrar sig dock inga stora rubriker, men skulle troligen kunna leverera i elitserien.

Robert Kimby – ett steg tillbaka i år, och då lär det inte bli elitseriespel nu heller för toppcentern som varit en konsekvent poängmakare i många säsonger. Det genombrott som flera (inklusive mig) väntat på kanske aldrig kommer. Eller?

***

Bofors

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Daniel Bellissimo – ingen har undgått den italienska landslagsmålvaktens framfart i Värmland. Han målas med rätta ut som en av de stora anledningarna till lagets framgångar, och tilldrar sig givetvis intresse från elitserien.

David Lidström – det var dags för nästa steg i karriären, och det känns som att det har kommit för den lille, rörlige och spelskicklige backen som varit en av hörnstenarna i Bofors under hösten. Spelar med mer auktoritet än tidigare.

Linus Persson – effektiv playmaker som just nu har en poängsvit på 12 raka matcher. Duktig i offensiven, men är en tvåvägsforward som jobbar hårt både framåt och bakåt. En kugge i Bofors framgångsrika lag, men frågan är hur han klarar en verklighet utan parhästarna Tobias Thermell och Kristofer Näslund.

Fredrik Höggren – energispelare som verkligen fått ordning på offensiven de senaste säsongerna. Var nära Brynäs redan ifjol, och lär få chansen i elitserien nästa säsong. Bra både offensivt och defensivt.

TVEKSAMT:

Kristofer Näslund – klass rakt igenom, och hade han varit 25 istället för 35 år gammal hade han varit givet elitseriematerial.

Niklas Arell – överöses med beröm men en säsong gör ingen spelare. Den defensivt starke 21-åringen får nog stå på tillväxt minst en säsong till.

***

Borås

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Ingen.

TVEKSAMT:

Magnus Åkerlund – har inte lyft Borås som klubben hade förväntat sig. Har för tillfället bränt en eventuell comeback till elitserien, som det känns.

Henrik Eriksson – 23 baljor ifjol och skulle visa i år att det inte var någon tillfällighet, men har precis som hela Borås haft det enormt tungt. Har potential att bli en elitseriesniper på sikt.

Jens Karlsson – har varit i elitserien tidigare men inte satt några offensiva avtryck, och efter en svag säsong i Borås så blir det ingen comeback inom det närmaste heller.

***

Leksand

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Erik Hanses – den unge keepern har fått sitt genombrott den här hösten och är cementerad etta i laget. Kanske behöver en säsong till i allsvenskan för att vara elitserieredo, men lär säkert ha anbud och får då säkerligen svårt att låta bli att nappa.

Filip Forsberg – stortalang som gjort det bra under hösten, även om det där stora poängmässiga genombrottet kanske inte kommit, men man får inte glömma att killen är 17 år. Har en stor offensiv verktygslåda som säkerligen hade fungerat i elitserien redan nästa säsong.

Johan Ryno – fick inget kontrakt med Modo, har tidigare fört anonym tillvaro i Frölunda och blommade aldrig i AIK, men alla vet vilken teknik och potential den här centern besitter, och eftersom han fortsätter leverera i allsvenskan så lär säkert någon elitserieklubb vara redo att testa honom igen.

TVEKSAMMA:

Mattias Timander – upplever en ny höst efter en trög säsong i Modo ifjol. Backgigant – men gammal och tveksamt om någon elitserieklubb vill plocka in NHL-veteranen.

Patrik Norén – grym backtalang som har en intressant kombination av rörlighet/finess och tuffhet/aggressivitet. Behöver nog stå på tillväxt ett år till.

Gabriel Karlsson – viktig pjäs i Leksand, men inte så dominant – speciellt poängmässigt – som dalmasarna hoppats. Känns på nedgång, och således elitseriekall.

***

5. Malmö

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Robin Alvarez – rivjärn som haft elitserieögonen på sig tidigare, och även om han blandat och gett under en underlig Malmö-höst, så finns alla verktyg för att spela elitseriehockey i en tredje- eller fjärdekedja där. Dessutom en ödmjuk kille vid sidan av isen.

TVEKSAMT:

Tim Heed – extremt spelskicklig back med både ett bra skott och en fantastisk kyla med pucken. Har dock visat upp defensiva svagheter under hösten, och det måste bli bättre innan ett elitserieavtal blir realitet.

Linus Klasen – sitter på ett treårsavtal. Och lär bli kvar.

Dragan Umicevic – känns som att konstnären och hockeyns Zlatan fått sin beskärda del av chanser i elitserien utan att övertyga om att det är där som han ska spela. Höjer inte sina aktier i Malmö just nu heller.

***

Mora

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Henrik Eriksson – bulldozer, power forward och energispelare som skulle göra ett utmärkt jobb i en fjärdekedja i elitserien. Kändes på glid redan i somras, men blev kvar i Mora. Frågan är om han verkligen blir det en säsong till.

TVEKSAMT:

Robin Gartner – har blommat ut till en bra offensiv back men får inte speciellt stora rubriker, och är kanske inte riktigt elitserieredo ännu.

Tom Nilsson – ung lovande back som håller på att breaka ordentligt. Frågan är om han hinner till elitserien innan han sticker till någon juniorliga i Nordamerika, eller snappas upp av Toronto Maple Leafs. Spelstilen är som klippt och skuren för små rinkar.

Daniel Viksten – pålitig målskytt men vi väntar fortfarande på mer konsekvent spel, bättre allroundspel. Men skottet håller redan elitseriekvalitet hos 22-åringen.

***

Oskarshamn

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Nicklas Jadeland – duracellkanin och stor vinnarskalle som alltid borrar ner huvudet och bara kör. 25-åringens poängsnitt har dippat lite grand i år, men som energispelare skulle ”Jade” absolut inte göra bort sig i elitserien, och som komplementspelare är han en billig och bra lösning – och det har nog flera klubbar koll på.

TVEKSAMT:

Daniel Ljungqvist – backpappa och nyckelspelare i Oskarshamns om givetvis skulle hålla i elitserien. Vill dock bo nära hemmet och det krävs nog en hel del för att bryta upp 30-åringens rötter igen, och få honom att flytta.

Stefan Öhman – lämnade Finland efter åtta framgångsrika år, men har varit skadad hela hösten. Borde vara elitseriematerial, men just nu vet ingen var 35-åringen står.

***

10. Rögle

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Ted Brithén – en av seriens absolut bästa tvåvägscentrar. Och då är han bara 21 år gammal. Härligt spelsinne och bra passningsegenskaper, men har framförallt en väldigt ödmjuk inställning och har en förmåga att lyfta sin omgivning.

Eric Himelfarb – kanadensaren hade problem med ryggen ifjol och kom igång först på slutet, i år är han frisk och visar då också vilken kanonlirare han är. Toppar i skrivande stund hela poängligan. ”Humlan” har också en egenskap att kliva fram i matchavgörande situationer.

TVEKSAMT:

Jonas Fransson – seriens bäste keeper ifjol, inte alls lika övertygande i år.

Christopher Liljewall – oöm spelare som fick sitt stora genombrott ifjol då han gick från grovjobbare till offensiv producent. Har dock haft stora skadeproblem under hösten vilket hämmat utvecklingen, men har visat fin form sedan senaste comebacken. Har dock stort Röglehjärta och är inte lätt att riva upp från Ängelholm.

***

Sundsvall

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Ingen.

TVEKSAMT:

Oscar Johansson – i år nyutnämnd lagkapten, har visat bra målform, men behöver troligen ta vägen via en toppklubb i allsvenskan om elitserien ska bli verklighet. 23-åringen har vuxit ut till en kraftfull seniorspelare med bra tvåvägskvaliteter.

***

Södertälje

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Ingen.

TVEKSAMT:

Mikko Kalteva – defensivt stark back, men 27-åringen tilldrar sig troligen ganska sparsamt med intresse, eftersom han inte sticker ut så mycket.

Tony Lagerström – ryktas vara elitserieaktuell tidigare, men var lite svagare i Mora ifjol och lyfter inte riktigt i Södertälje heller. Har dock grym balans, stark över hela banan och skulle säkert kunna bära en fjärdelina i elitserien.

Julian Jacobsen – helt okej säsong, men många hade nog väntat sig ett större lyft av den danske talangen. Behöver nog allsvenskt spel minst en säsong till.

***

Tingsryd

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Dustin Johner – öser in poäng i bottenlaget, och får många lovord från överallt. Dock ingen dubbelpassare och således måste en elitserieklubb ge upp en icke-EU-plats för att få in kanadensaren i laget. Men med tanke hans produktivitet kan någon vilja testa honom ändå.

TVEKSAMT:

Robin Jacobsson – Frölunda har redan ryckt i ”Robocop”, men han valde att stanna i TAIF. Ingen spektakulär spelare på något sätt, men effektiv på allsvensk nivå.

***

Troja/Ljungby

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

David Åslin – Frölunda ville låna Åslin redan nu, men då sade Troja nej. 22-åringen har onekligen fått sitt genombrott i år efter att ha lämnat Leksand. Åslin må vara ”streaky” poängmässigt, men driver alltid på i alla matcher med sin intensiva stil.

TVEKSAMT:

Carl Gustafsson – intensiv energispelare som varit i elitserien och visat upp sig tidigare. Har tagit ett par steg framåt, speciellt i år, men kanske behöver plocka fram en offensiv dimension till för att bli elitserieaktuell igen.

***

Västerås

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Andreas Lindh – granithård back som håller i elitserien, men som inte fått chansen ännu. Borde det inte vara dags snart?

William Karlsson – JVM-center som verkligen tagit allsvenskan med storm i höst. 18-åringen har varit briljant som förstecenter och hans blick för spelet och öppnande passningar är en fröjd för ögat. Elitserieklubbarna dreglar redan.

Broc Little – sensationsamerikan som kom från ingenstans och visade sig vara en poängspruta av rang. Har en tendens att försvinna i spelet ibland, men levererar konstant med poäng och skapar chanser på egen hand. Vasst skott.

TVEKSAMT:

Niclas Lundgren – en välbevarad hemlighet i allsvenskan där han i smyg utvecklats till en defensiv kanonback. Tacklingen av Kasper Jensen och skadefrånvaron sänker dock elitserieaktierna rejält.

Kenneth Bergqvist – har överraskat med sitt målskytte under hösten, men senast ”Bacon” var i elitserien var han sval och 31 år gammal ser nog få elitserieklubbar någon stor utvecklingspotential.

***

Örebro

ELITSERIEN TITTAR PÅ:

Andreas Frisk – tvåvägsback som får massor av speltid, som tack vare sin rörlighet och smartness kan lira i både box och power play. En sådan allroundback i en lagom ålder (27) tilldrar sig givetvis intresse, och han ryktades vara på glid redan sommaren som gick.

Jared Aulin – center som stundtals blixtrade i Leksand ifjol, men som plockat upp spelet ett par dimensioner den här säsongen. Utmärkt playmaker, men också en bra målskytt och vågar driva upp spelet och göra saker på egen hand. Konsekvent poängmakare.

Conny Strömberg – rubrikmannen har själv sagt att han vill spela i elitserien nästa säsong även om inte Örebro går upp. 36 år gammal och med ett speciellt humör känns det tveksamt att någon klubb skulle våga chansa med att värva den tvåfaldige poängligavinnaren, men större under har skett. Fantastiskt spelsinne.

Johan Wiklander – skarpskytt som testat på elitserien tidigare utan att riktigt blomma ut, men han är en bättre allorundspelare idag, något han bland annat utvecklade i Oskarshamn. Effektiv sniper men jobbar också hårt och är småelak på isen. Givet elitseriematerial.

TVEKSAMT:

Nicklas Dahlberg – keepern håller elitserienivå, men har under sina år i elitserien mest gjort sig känd som en pålitlig backup, och det ryktet är nog för djupt rotat för att en toppsäsong av 26-åringen i allsvenskan ska övertyga om att han är en etta i elitserien.

Henrik Löwdahl – det ska nog mycket till för att Mr Örebro ska lämna klubben han lirat i hela karriären, trots att han skulle göra sig alldeles utmärkt som tredjecenter i elitserien.

Emil Kåberg – briljerar inte, även om han är en värdefull rollspelare med attityd i Örebro. Det blir ingen elitseriecomeback, om nu inte Örebro går upp.

Christoffer Norgren – ultraveteran som gör en bra säsong, men 37 år gammal är han ingenting för någon elitserieklubb att satsa på, även om han troligen skulle kunna leverera ett gott dagsverke som femte-, sjätteback.

Marcus Weinstock – briljant i sina bästa stunder men brottas fortfarande med ojämna prestationer. Vore dock spännande att se teknikern i elitserien.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB