Startsida / Inlägg

Lagom nivå, fyndigt och lite roligt

av Jonas Gustavsson

I Oskarshamn har det kallats ”årets match”.

Snacka om att höja förväntningarna inför hemmamötet mot klassiska Leksand. Men det var inte veteranen och ikonen Alexander Johanssons tröjhissning som skapade hajpen i en fullproppad Arena Oskarshamn, det var det faktum att Tommy Salo var tillbaka i stan.

För ett drygt år sedan valde han att bryta med Oskarshamn och istället krita på för Leksand – och fansen i Oskarshamn har sett det som ett stort svek och även hackat på den forne OS-målvaktens arbete när han väl var i klubben.

Under matchen kom också hånet: en banderoll med budskapet ”nu är råttet mågat, tjockis”, en härmning av Per Ledins utspel mot Tommy Salo i SM-finalserien 2006.

Ganska roligt och fyndigt. Inte över gränsen, bara lite så där lagom elakt. Helt okej tycker jag. Jag snackade med Tommy om banderollen efter matchen, och han var inte berörd alls. Han tyckte inte den var speciellt elak, utan att den handlade mer om Ledin än honom själv. Nåväl: jag försökte fråga vad han väntade sig, men det svaret kröp han undan.

Men:

Banderollen i all ära, fansen var nog mest nöjda med att ett formstarkt Oskarshamn tryckte till Leksand och vann matchen med 5-2. Och det var ju fullt rättvist.

***

Tommy Salo?

Han förde en anonym tillvaro med händerna i fickorna i Leksands avbytarbås. Säkerligen en medveten passivitet för att inte skapa någon hets. Bra så. Och Salo har andra bekymmer än sina forna fans besvikenhet att hantera – han har ett lag som förlorat mer än man vunnit sedan han tog klivet ner i båset. Det om något är huvudbryet just nu.

Skadorna är en orsak, givetvis.

Men Salo ville inte skylla på det. Fast hur man än vrider och vänder på det så påverkar det givetvis.

***

Fick en kort pratstund med Andreas Appelgren också. Hyvens kille. Han ville inte heller skylla på några skador.

***

Har suttit i Arena Oskarshamn hela kvällen och har bara flyktig koll på övriga matcher, men sprätter iväg några snabba kommentarer:

* Jag har ju hackat en del på Henrik Björklund på sistone. Forwarden gjorde ju trots allt 16 mål för Rögle ifjol, men har varit blek i Örebro i höst och också suttit en del på bänken. Idag kom svar på tal: skarpskytten sköt både 1-0 och 2-0 mot Sundsvall i 5-2-segern på bortaplan. Skoj också att Johan Wiklander fick göra mål igen – han har ju varit mållös i sex raka matcher.

* Enligt en kommentar (tack Nykter) så kom italienarna Daniel Bellissimo och Nich Plastino precis till Sverige, men det hindrade inte duon från att vara tongivande mot Borås. Bellissimo motade 25 skott och höll nollan medan Plastino skickade in ett av målen i Karlskogas 6-0-seger.

* Patrik Sylvegård gjorde debut som ny assisterande tränare i Malmö när skåningarna mötte Troja på bortaplan, men det gav inte allsvenskans Real Madrid någon boost. Istället förlorade laget med 3-1 – och gamle Malmö-spelaren Jacob Berglund nätade – och nu har Malmö bara tagit två poäng på de sju senaste matcherna.

* Rögle har sex oavgjorda matcher på de 13 senaste, det är anmärkningsvärt mycket. Så blev det idag mot Mora också – sedan Viktor Lindgren gjort 2-2 och tagit matchen till övertid. Sedermera avgjorde Mora på straffar – vilket innebar ett trendbrott för dalmasarna som därmed bröt en förlustsvit på sex matcher. Jens Jakobs satte den avgörande straffen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB