Startsida / Inlägg

Se där: en junior!

av Jonas Gustavsson

Även om åsikten att Leksand mest satsar på gamla gubbar är ganska djupt rotad, så är det ju fakta att man släppt fram många unga killar de senaste åren. 

Nu börjar det också bära ordentlig frukt: Erik Hansen är grym i mål, Alen Bibic en granithård defensiv back, Jon Knuts en tvåvägsspelare av klass och Filip Forsberg är världstalang. 

Idag släppte Leksand fram ytterligare en kille: Olle Liss. Och 19-åringen hade enligt Andreas Appelgrens uttalande i Viasat Hockey ett enda specialuppdrag: att spela power play. Leksand går som bekant kräftgång i den spelformen (inte ens värvade ”frälsaren” Patrik Hersley har fått ordning på det) och hade inför dagens match mot Södertälje inte gjort något power play-mål på sex raka matcher. 

Då kommer alltså Liss in och finns med och regisserar Martin Janohls matchvinnande 2-1-mål i power play. Okej, ingen Gretzky-pass, men ändå en ass och inblandning. Jäkligt skoj.

Och häftigt att man kallar in en junior som power play-spetskompetens. Vågat – och lyckat – av firma Appelgren/Salo. 

Segern, som stannade vid 3-1, var dessutom den nya tränarduons första seger hemma i Tegera Arena. Misstänker att det var ganska skönt att avverka den innan nyåret. 

***

Södertälje gjorde en bra match mot Leksand. Lagets kämparvilja är underbar att se. Man kan inte säga att laget inte försöker i alla fall – sedan att man inte alltid räcker till är en annan sak. Det saknas lite absolut spetskompetens för att kunna avgöra exempelvis en sådan match som den idag. Den spetsen har inte SSK just nu.

***

HV71… eller jag menar Troja/Ljungby, besegrade Örebro med 3-2 ikväll.

Och det var HV-lånen som fixade trean: Jonas Gunnarsson gjorde en kanonmatch i mål och Jesper Thörnberg satte den avgörande 3-2-pucken. 

Imponerande av Troja, minsann.

Örebro spelade tydligen med fyra centrar och fem ytterforwardspar (!). Det är inte ofta man hör talas om det. Om man fullföljde matchen på samma vis vet jag inte, men jag förstår Peter Andersson till viss del. Han sitter på ett överflöd av offensiv kompetens och vill ge alla chansen att lira. 

***

Tyler Plante hann med fyra raka förluster i Morakassen innan han förpassades till bänken inför förra matchen – och med Daniel Hansen i målet har Mora nu två raka vinster. Den senaste kom idag efter 4-2 mot Sundsvall, där Mora vände och vann matchen i sista perioden via tre raka mål. 

***

Hemvändarna Joachim Gellerstedt och Jimmie Kraft säsongsdebuterade för Almtuna idag, men ingen av dem hamnade i poängprotokollet i straffsegern mot Tingsryd. 

Det gjorde däremot hete Daniel Hermansson som satte sitt tredje mål på två matcher när han gjorde 1-1 i slutet av sista perioden. 

Mattias Guters avgörande på straffar innebär att Almtuna nu har två raka segrar och att man skapat ett glapp på fem poäng ner till Sundsvall under det negativa kvalstrecket. 

Almtuna ska nog inte ropa hej ännu – men nu har man i alla fall lite andrum neråt. Med fyra nya spelare i uppställningen bör man också få in en hel del energi – förhoppningsvis positiv sådan – och kan börja blicka uppåt istället för neråt. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB