Är det en oro som smyger in?

av Jonas Gustavsson

Jag har ingen statistik på det men vet i fasen om jag inte måste ta fram statistik på hur många ledningar Malmö tappat i slutet av matcher.

Det känns som ganska många, men det kanske bara är en känsla.

Idag hade laget efter lite om och men en 4-2-ledning i den sista perioden Mora, men tappade det hela till 4-4 innan 60 minuter var spelade och förlorade sedermera på övertid.

Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Malmö är ett lag som verkligen inte har marginalerna med sig. Visst, man förtjänar inte mer poäng än man har, men man har fasligt svårt att knyta ihop matcher, vara nogranna, spela enkelt, vara disciplinerade. Jag kan inte backa upp det med statistik – men det är min känsla.

Det verkar som att det smyger sig in en känsla av att det kan gå åt helvete – och då går det åt helvete också.

Det där måste Malmö jobba med: man måste lära sig att försvara en ledning i slutet. Man måste lära sig att hålla huvudet kallt. Och man måste lära sig att alla lag i den här serien älskar att slå Malmö mest – så är det bara, Malmö är laget som ingen gillar. Alla vill slå storebror (ja, så får man kalla dem, för de är ju storebror både arenamässigt och ekonomiskt).

Hur man ska lära sig det? Jag vet inte… jag är ingen tränare. Eller psykolog.

Jag bara vet att något måste göras.

Nåväl, en pinne borta mot formstarka Mora är väl inte fy skam sett till vad Malmö presterat den senaste tiden, men ska man till playoff så var det här en match man skulle vinna. Så är det bara.

Direktplatserna kan man glömma – det har jag sagt innan – nu handlar det bara om att ta sig till förkvalserien. Och det är en kamp: fem lag slåss just nu om tre platser, och de fem lagen ligger inom ramen av tre poäng. Snacka om rafflande!

***

Thomas Mitell är het.

Veteranen – som ÄNTLIGEN spelar i allsvenskan och visar att han håller på den här nivån – missade 17 matcher på grund av sina ljumskar, men gjorde comeback nyligen. I förra matchen sköt han ett mål och noterade två assist i förlusten mot Mora, idag smackade han in 2-2-pucken i sista minuten mot Troja och räddade därmed en västmanländsk poäng.

Det fanns en tid då många menade att VIK inte hade några offensiva backar – och så var det – men då värvade man bland annat Stefan Andersson och Thomas Mitell, och det har onekligen snäppat upp puckbehandlingen på blålinjen och i power play. Inte minst Mitell är riktigt skicklig med puck.

Matchen? Den vann Troja till slut med 3-2 efter övertid.

***

Efter en start på säsongen som liknande en bergochdalbanetur – om än med ganska flacka dalar och toppar – så har Julius Hudacek i SSK-kassen verkligen börjat leverera på kontinuerlig basis på sistone.

23-åringen svarade för en riktigt bra insats när han nollade Almtuna idag. Och då räckte det ju att laget gjorde ett mål framåt.

Hudacek har nu sex nollor vilket är bäst i serien.

***

Efter fem perioder utan mål så fick Karlskoga äntligen näta igen, men det blev bara tröstmål i förlusten mot Oskarshamn.

Smålänningarna hade ju skakat om i kedjorna inför matchen och man får ju säga att det fick effekt. Dessutom fick ju Stefan Öhman göra sitt första allsvenska mål i sin femte match. Låt va att det var i tom bur, men nu har 35-åringen i alla fall fixat det – och känslan är att veteranen håller på att varva upp.

Tränaren Fredrik Söderström har ett angenämt problem när han ska hitta tillräckligt med offensiv istid till sina tre toppcentrar Öhman, Matt Ryan och Evan McGrath

***

Örebro hade lekstuga i den andra perioden mot Borås. Fem obesvarade mål gjorde man. Riktigt bra… och riktigt uselt av Borås, givetvis. Jared Aulin vassast med tre baljor. Föga oväntat.

Borås back Olov Lundqvist både inledde och avslutade målskyttet i matchen, men det var nog en ganska klen tröst med tanke på resultatet.

***

Till sist: Michal Zajkowski nollade sina gamla kamrater i Sundsvall och Tingsryd fick äntligen plocka en trepoängare (detta var den första på över en månad).

Matchen var givetvis viktig för tabellen och TAIF utökade i och med segern försprånget ner till Sundsvall närmast under det negativa kvalstrecket till nio poäng.

SAIK-lånet Oscar Lindberg i Sundsvall? Ingen aning om hur han spelade, men några poäng blev det inte i alla fall.