Startsida / Inlägg

Godkänd Nieminen-debut

av Jonas Gustavsson

Vilken jävla matchvinnare Jared Aulin är! 

Hans 2-1-mål för Örebro mot Malmö var hockeygodis. Aulin visade en härlig intensitet och fin kämparvilja när han slet som ett djur i hörnet, vann pucken, vandrade in i slottet och sprätte in det matchvinnande målet. Snyggt som attan. 

***

Debut för Ville Nieminen i Örebro och den var mer än godkänd, naturligtvis kryddad av hans snygga mål där han styrde in pucken. Det är också i de situationerna han är som bäst: runt kassen, i hörnen, i kampsituationerna. 

Nieminen hade en handfull bra chanser i matchen, men var inte skarp i avsluten, men veteranen är ingen stor poängmakare. Det är hans energi, rivighet och rutin som är hans styrka och som Örebro kommer ha enorm nytta av. 

Jag är lite förundrad över valet att sätta Nieminen med Aulin och Matt Keith. I min värld hade gärna Marcus Weinstock fått fortsätta med transatlanterna, för mixen är bra med Aulin och Weinstock som kreatörer och med Keith som murbräcka. Hade hellre sett Nieminen med Pär Edblom och Daniel Åhsberg, där Edblom hade fått vara playmaker, Åhsberg målskytt och Nieminen sarggrävare. Sådana konstellationer hade skapat tre offensiva linor som inget lag i allsvenskan kan mäta sig med.

Vi får se hur det ser ut framöver – men det var helt klart en bra debut av Nieminen. Och killen var ju ett enda stort leende i Viasat Hockey. 

***

En av matchens mest omdiskuterade händelser var Christoffer Norgrens tackling på Linus Klasen som inte renderade i något Norgren-straff (även om han fick en tung ”här får du tillbaka”-tackling i sista perioden) men som gav Klasen en hjärnskakning. 

Situationen är svår att bedöma.

Visst satsar Norgren 100% in i den närkampen när Klasen är någon meter från sargen, men Klasen bromsar in för att backa ur situationen och det är det som gör att han till slut får armbågen i huvudet. 

Jag har sagt det innan och jag säger det igen: ett av de största skadeproblemen är inte tacklingarna i sig, det är spelarnas oförmåga att ta en tackling. Spelare som kryper ihop, inte backar in mot sargen för att ta en smäll eller – som Klasen – backar undan, blir ofta skadade vid tacklingar. 

Att ta en tackling rätt må göra jävligt ont, men är man beredd och verkligen tar tacklingen så renderar det sällan i skador eller hjärnskakningar. 

Kontentan: jag tycker situationen var riktigt svårbedömd, men hade Klasen tagit tacklingen istället för att bromsa in hade den troligen inte tagit så illa.

***

Bara jämna matcher idag: samtliga avgjordes efter uddamål, tre efter ordinarie tid och tre efter övertid/straffar. 

***

Jobbigt för Tingsryd just nu. I förra matchen ledde laget med 1-0 mot Almtuna länge, men förlorade till slut på straffar. Idag ledde man med 1-0 i två och en halv period mot Karlskoga, innan värmlänningarna vände och vann med 2-1. 

Skadecomebackande Tobias Thermell nätade och Linus Persson gjorde poäng för 15:e matchen i rad.

***

Daniel Hansen-effekten fortsätter i Mora. Efter fem raka förluster med Tyler Plante i kassen har det nu blivit tre raka vinster med Hansen i mål. Jens Jakobs avgjorde matchen mot Troja – förstärkta med HV-lånen Oscar Fantenberg och Jesper Thörnberg – på övertid. 

***

Nu tror jag det är helt kört för Borås att undvika kvalserien. Västgötarna hade 2-0 mot bottenkollegan Sundsvall, men tappade och förlorade till slut på straffar. Laget hade en chans att knapra in på lagen ovanför, men missade den chansen. 

Oscar Johansson – en av seriens hetaste spelare med tolv poäng på de tio senaste matcherna – gjorde 1-2 för Sundsvall innan hajpade Adam Pettersson gjorde både 2-2 och satte den avgörande straffen. 

***

Leksand gjorde samma sak som Sundsvall: vände 0-2 till en straffseger med 3-2. Det skedde mot Almtuna.

Almtuna ledde med 2-0 med fyra minuter kvar (hemkomne Jimmie Kraft nätade bland annat), men sedan gjorde Leksand två mål på 19 sekunder vilket räddade poäng. Dalmasarna har dock fortsatt problem med målskyttet, trots 34 skott så blev det bara två mål. 

I och med poängen är Leksand nu trea i tabellen, men Västerås, som är en pinne efter, spelar sin hängmatch mot Rögle imorgon. 

Extra salt i såren för Almtuna var att Fredrik Vestberg fick utgå i första perioden med en misstänkt hjärnskakning.

***

Nicklas Jadeland fick sista ordet i kampen mellan Oskarshamn och Södertälje. 

SSK ledde med 3-2 innan Jadeland – på pass av Stefan Öhman – gjorde 3-3. Samme Jadeland avgjorde sedan matchen på straffar. 

Matchen var av yttersta vikt i tabellen: seriesexan Oskarshamn utökade försprånget ner till serieåttan Södertälje till sex poäng.

Fernando Pisani? Poänglös i sin andra SSK-match.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB