Startsida / Inlägg

Jag älskar den där energin

av Jonas Gustavsson

Så här i efterdyningarna av JVM så är energi något som är på många läppar: JVM är en turnering som brinner av energi, spelet och spelarna sprudlar av energi och det är full fart som gäller hela tiden.

Därför var det så underbart att se lite energi i HockeyAllsvenskan mellan Rögle och Västerås idag.

Rögles Alexander Lindqvist-Hansen målar jag redan nu in som en av seriens 10 bästa energispelare. Han må vara liten, men 19-åringen låter benen gå hela tiden, har en låg tyngdpunkt och är stenhård i kroppen. Han är oerhört hal längs sargerna och tvingar motståndarna att dra på sig utvisningar för det är i princip omöjligt att hänga med när han börja vrida och vända. Som idag. ”Flash” – som han kallas – var riktigt jävla bra.

Västerås energimotsvarighet är Marcus Jonsson – och han var också bra. ”Messy” har mer tyngd, men inte samma speed och puckkänsla, men river, sliter och smäller på allt.

Jag gillar spelare som bidrar med energi.

***

Matchen? Den vann Rögle rättvist med 3-1.

Supercentrarna Eric Himelfarb och Ted Brithén ordnade segern. Himelfarb flippassade Brithén till 1-0 i box play och Brithén bakomryggen-passade till Himelfarb vid 2-1 i power play – båda målen var ursnygga.

***

Förresten: Rögle ska ha enormt med beröm för sin juniorverksamhet. Vilka lirare man får fram som verkligen bidrar i a-laget. Alexander Lindqvist-Hansen är en, stabile tvåvägsspelaren Daniel Sylwander en annan och 17-årige backen Hampus Lindholm – som spelar oerhört vårdat – är en tredje.

Lindholm måste vara ett JVM-alternativ redan till nästa säsong om han fortsätter på det här viset.

***

Mycket Rögle nu, men vi tar det ett varv till: jag tycker att Rögle mer och mer ser ut som det väloljade maskineri som jag trodde man skulle vara inför säsongen. Mot Västerås var man överallt hela tiden: fem man hem, fem man framåt, rullade på mycket folk och var täta, tuffa och kreativa.

I och med trepoängaren idag så blandar sig Rögle på allvar in i striden om direktplatserna till kvalserien. Mycket talar för att det blir en kamp mellan tre lag: Leksand 64 poäng, Västerås 63 poäng och Rögle 59 poäng.

***

Malmö mot Södertälje imorgon. Jäkligt intressant match, inte bara prestigemässigt, utan också tabellmässigt. Vinner SSK passerar man Malmö och petar ner skåningarna till åttondeplatsen i tabellen – och i så fall skulle allsvenskans Real Madrid alltså vara utanför playoffplatserna, vilket är helt otroligt.

Malmö var storfavorit i serien inför säsongen. Just nu är man 29 (!!!) poäng efter serieledande Örebro.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB