Startsida / Inlägg

LÖK-kedjan Västerås hopp

av Jonas Gustavsson

Imponerande Västeråsvändning mot serieledarna Örebro idag, och kanske också nödvändig i västmanlänningarnas jakt på en direktplats till kvalserien.

Nu är det bara fyra pinnar upp till Leksand.

Tillbaka till kvällens fight: Västerås vände alltså 0-2 till 3-2, och det var förstakedjan som låg baom samtliga mål. Den så kallade LÖK-kedjan med William Karlsson, Broc Little och Peter Öberg är lagets viktigaste vapen offensivt.

Laget har bra målvakter och bra backar, men behöver produktion av sin förstakedja för att på allvar vara ett hot.

LÖK-kedjan var glödhet i seriens åtta första omgångar, svalnade sedan något, vaknade igen och bröts sedan sönder när Peter Öberg gick skadad och William Karlsson spelade JVM. Men nu är trion alltså återförenade och har också börjat varva upp igen. Sedan William Karlsson kom tillbaka från JVM-äventyret har kedjan producerat poäng i fyra raka matcher.

Jag gillar ingredienserna i linan:

* William Karlsson är – åldern till trots – den kloke gubben, playmakern som ser de omöjliga passningsvägarna och spelaren som limmar ihop kedjan. Frågan är inte om killen kommer spela elitseriehockey, utan från när bara när. Kanske redan nästa säsong.

* Broc Little är den energiske och skicklige snipern som kan skapa chanser på egen hand och som också är duktig på att förvalta dem. Frågetecknen var ganska många kring amerikanen inför säsongen, men han har verkligen visat att han håller en riktigt hög klass.

* Peter Öberg är den laglojale slitvargen som gör sitt jobb oavsett var han spelar, och som visat att han trivs utmärkt som tvåvägsbalansspelare på kanten. Har både offensiva och defensiva egenskaper och underkastar sig alltid lagets bästa.

Bakom förstakedjan finns målskytten Kenneth Bergqvist, men sedan tunnas det ut ganska snabbt rent produktionsmässigt. Spelare som Mikael Zettergren och David Lundbohm är bra, men inte lika produktiva som i sina gamla klubbar ifjol. Nej, det är förstakedjan som måste leverera om VIK ska vara ett kvalserielag.

Det tror jag i alla fall.

***

Jag tänkte analysera transferläget senare i veckan, troligen på torsdag, men det är bara att konstatera att det fortsätter att hända saker:

* Karlskoga har lånat lovande backen Marcus Fagerudd, 18, från Luleå.

* Oskarshamn har fått tlllbaka LHC-lånet och succébacken Linus Hultström.

* Södertälje har kickat irrationelle forwarden Greger Hanson.

Det är hela åtta dagar kvar till deadlinen för övergångar. Det lär hända mer.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB