Startsida / Inlägg

Ranking: Backar

av Jonas Gustavsson

Målvakterna har ni fått, här får ni seriens tio bästa backar enligt mitt sätt att se det. 

Detta är den svåraste kategorin att ranka givetvis. Backar behöver man se mer än målvakter och fowards för att förstå hur mycket de betyder eller hur de spelar, och eftersom jag inte kan se alla lags alla matcher så går jag efter det jag sett.

Några som förbisetts är ju till exempel Nick Plastino och Jason Strudwick – killar som kommit in sent och som jag bara sett lite grand, men som gjort det bra. 

Nåväl, here goes: 

***

1. Mattias Timander, Leksand
Vi går på ett gammalt beprövat kort: 37-årige Timander har fått en nytändning i Leksand och spelar ett stort defensivt spel med mycket ansvar, och hans betydelse syns inte minst i hans mentorskap till Alen Bibic som håller på att växa ut till en klassback i allsvenskan. Timander har det mesta: rutin, tyngd, lugn och ledarskap – nyckelsaker som gjort Leksand solida defensivt.

2. Tom Koivisto, Tingsryd
Vi fortsätter i det gamla spåret och hyllar en annan veteran. Koivistos betydelse för Tingsryd ska absolut inte underskattas. Förväntningarna på veteranen var enorma när han värvades ifjol, men eftersom laget hade det jobbigt fick han lite cred för sitt spel – något som delvis återupprättats den här säsongen. 37-åringen är en allroundback av klass.

3. Andreas Frisk, Örebro
En personlig favorit och en allroundback av toppklass som torde vara elitserieaktuell. Lirar i alla spelformer och är riktigt följsam och brytningssäker i egen zon, men kan också severa härliga mackor framåt och vara ett hot i power play. I år kommer 27-åringen att notera en ny topp poängmässigt i allsvenskan. Allsidigheten är backens styrka.

4. Andreas Lindh, Västerås
Granithård back som gärna smäller på och är framförallt stark kring den egna buren där han har mycket respekt med sig gentemot motståndarna. Min känsla är också att Lindh blivit mer polerad i sitt spel och att han inte delar ut tacklingar i tid och otid. 33-åringen, som är helt okej med pucken också, har bara lirat en elitseriesäsong, och nu är det nog för sent att lira fler (om inte Västerås går upp…). 

5. Daniel Ljungqvist, Oskarshamn
Knappast en back som skapar de stora rubrikerna, men var under sina elitserieår en pålitligt defensiv bricka som minimerade misstag. Gör detsamma i Oskarshamn, fast med en betydligt större roll, för i IKO är han nestorn som försvaret byggs kring. Den 30-årige lagkaptenen har under hösten framgångsrikt varit mentor åt supertalangen och LHC-lånet Linus Hulström. 

6. Christoffer Norgren, Örebro
Tredje 37-åringen på listan: ifjol var det mest skadeproblem, men i år har veteranen Norgren visat att han fortfarande håller. Ingen spektakulär spelare på något sätt, men stor, tung och effektiv i den egna zonen, och gör ett stort arbete i det tysta medan de offensiva kreatörerna snor rubrikerna. Bidrar med värdefull rutin i de bakre leden.  

7. David Lidström, Karlskoga
Fortsätter att ta kliv framåt. Var bra redan ifjol, men är i år ännu bättre och en av de ledande backarna i Karlskoga. Lidström lever i mångt och mycket på sin allsidighet: han är inget fysiskt monster, men är bra på skridskorna, följsam i spelet och duktig med pucken. 23-åringen har redan spräckt sin toppnoteringen gällande poäng – och kanske är på väg mot ett elitseriekontrakt.

8. Daniel Sondell, Rögle
Meningarna var delade angående Sondell när han skrev på för Rögle i höstas, men det går inte att frångå att han varit lagets jämnaste försvare under säsongen. Bidrar som brukligt en hel del offensivt med sitt rörliga spel, men har också gjort det bra defensivt (+3). 27-åringen har således motsvarat förväntningarna, även om han inte fyllt ut fjolårssuccén Vic Bartleys kostym fullt ut (vilket inte var väntat). 

9. Ziga Pavlin, Troja/Ljungby
Respektingivande sloven som gjort en stark höst i Troja/Ljungby, så väl offensivt (åtta mål och 18 poäng) som defensivt (+9), vilket dragit med sig övriga backbesättningen med Jesper Williamsson i spetsen. Jag gillar verkligen vad jag ser hos 26-åringen i form av auktoritet och vilja i spelet.

10. Fredrik Sandgren, Almtuna
En doldis för många: men har gjort massor av säsonger i allsvenskan och blir fortfarande bättre. Ingen fysiskt stor spelare, utan lever på sin smidighet och sin smartness. Slog till med karriärsbästa poängmässigt ifjol och är en av Almtunas ledande backar i år.  Tveksamt om någon elitserieklubb snappar upp 28-åringen, men han är absolut mogen en toppklubb i serien. 

Bubblare: Tim Heed, Malmö
Seriens bästa offensiva back – och sett till bara den kategorin skulle han toppa den här rankingen. Problemet är bara att talangens defensiv fortsatt är under utveckling: ibland är Heed FÖR kylig med pucken, gör en extra dragning eller tvekar att gå på kropp i egen zon. Det är aspekter som måste förbättras innan Heed är elitseriematerial. 

Hedersomnämnanden: Dan Iliakis, Robin Gartner, Nick Plastino, Martin Thelander, Alen Bibic, Johan Svedberg, Mikko Kalteva, Robin Jacobsson, Jesper Williamsson, Robin Olsson, Per Helmersson

***

Då så: motorsåga på!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB