Startsida / Inlägg

Ranking: Centrar

av Jonas Gustavsson

Efter målvakter och backar går vi över på offensiven och börjar med centrarna.

Vi kör!

***

1. Jared Aulin, Örebro
Sett över hela säsongen så är Jared Aulin den som hållit den jämnaste och vassaste formen. Kanadensaren hade bland annat en poängsvit om 20 raka matcher. 29-åringen lyft sitt spel från tiden i Leksand och har det mesta: kreativitet och snabbhet som mynnar ut i både bra målskytte och passningsspel. Elitseriematerial.

2. Eric Himelfarb, Rögle
Ifjol ställde ryggen till det: Eric Himelfarb värvades på en tre månader lång tryout inför säsongen, fick bryta den på grund av ryggen men kom sedan tillbaka och växte under hela våren. I år visar den 29-årige kanadensaren hur bra han är: förutom sin spelskicklighet och sin småtjurighet så är han en riktig matchvinnare som stiger fram när det behövs som mest. Elitseriematerial.

3. Henrik Löwdahl, Örebro
Jag hoppas Örebro förstår vilket previlegium det är att ha fått behålla Henrik Löwdahl genom alla år. 30-åringen får betraktas som en av seriens allra bästa tvåvägscentrar: stark med pucken, bra i defensiven, levererar offensivt och tillför bra ledarskap. Löwdahl är en stor del av ryggraden i Örebro och lagkaptenen är en kulturbärare av stora mått.

4. Dustin Johner, Tingsryd
Dustin Johner gjorde en stark fjolårssäsong med Växjö, men då var han en av många bra lirare – i år har han visat att han kan bära ett lags offensiv på sina axlar. Den allroundkunnige 28-åringen är en rivig spelare, men har också gott om skills och fungerar som både målskytt och framspelare. Har redan spräckt målnoteringen från ifjol, och lär spräcka poängnoteringen också.

5. Ted Brithén, Rögle
Ifjol slog Ted Brithén igenom med dunder och brak och var jagad av elitserieklubbarna vilket skapade förväntningar inför den här säsongen. Hösten började dock trögt – som för hela laget – men 21-åringen har varvat upp i takt med att matcherna spelats och har nu nått formen från ifjol. Skicklig allroundcenter som har en härlig kreativitet. Vill han själv så spelar han i elitserien nästa säsong.

6. William Karlsson, Västerås
Årets största utropstecken! Nybakade JVM-mästaren William Karlsson har onekligen tagit allsvenskan med storm med sitt stora centerspel, där framförallt hans passningsspel och split vision sticker ut. 19-åringen snittar nästan en poäng per match. Kanske inte redo för elitserien redan nästa säsong, men är redan en stjärna i allsvenskan.

7. Evan McGrath, Oskarshamn
Han värvades till Oskarshamn för att bli stjärnan, och Evan McGrath har levt upp till förväntningarna i succélaget från den småländska kusten. 25-åringen är en riktig lirare och utpräglad playmaker och kan visa ojämn form, men är briljant när han är som bäst. Lär knappast komma upp i fjolårets poängnotering i VIK, men topparpoängligan i IKO.

8. Johan Ryno, Leksand
Ja, jo, jag vet: jag har en förkärlek till kreative centern Johan Ryno. 25-åringen har en svajig form – briljant ibland, under isen ibland. Men när Ryno är som bäst så dominerar han isen. Han har en fantastisk genombrottsförmåga och kan skapa massor av chanser på egen hand. Och ja, det blir en hel del poäng också (även om det varit skralt med den varan på sistone). 

9. Robert Carlsson, Malmö
Många blev överraskade när Mr SSK signade för Malmö i våras, men veteranen letade efter en nytändning och det får man säga att han fått i Skåne. 34-åringen har varit gjuten förstacenter i laget under säsongen och kan bära huvudet högt tack vare sin arbetskapacitet, sin ödmjuka inställning och sin fina poängskörd. En ledargestalt, helt klart.

10. Tobias Thermell, Karlskoga
Tobias Thermell är ingen stor poängmakare – och har stundtals varit ifrågasatt av fansen i Karlskoga under åren – men är en genomstabil spelare som är limmet i förstakedjan med Kristofer Näslund och Linus Persson, och har varit riktigt bra i år. Stor kulturbärare och ledargestalt.

Bubblare: Stefan Öhman, Oskarshamn
En av de hetaste värvningarna inför säsongen var Stefan Öhman, men värvningen från Finland drog av hälsenan redan under försäsongen och kunde inte göra comeback förrän strax innan nyår. 35-åringen har bara lirat tre matcher och har inte varvat upp ännu – men ska vara en stjärna i den här serien.

Hedersomnämnande: Daniel Wessner, Jesper Mattsson, Alexander Barta, Matt Ryan, Jacob Blomqvist, Niklas Fogström, Julian Jacobsen, Markus Ljungh

***

Då så, vad säger ni?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB