Startsida / Inlägg

Ranking: Forwards

av Jonas Gustavsson

Då så: målvakter, backar och centrar avklarade. Nu: forwards!

Svårt: de fem-sex första var ganska gjutna, men sedan tightar det till sig och det finns många hyfsat jämfördiga att välja mellan. Nåväl, min personliga smak fick stiga in och då blev det så här: 

***

1. Conny Strömberg, Örebro
Okej, kontinuiteten i poängmakandet är inte lika bra som ifjol, men det går inte att förneka att Strömberg levererar massor av poäng vilket hans tätkänning i poängligan är en indikation på. 36-åringen är inte snabbast på isen, men han har en magisk blick för spelet, hittar fantastiska passningar och vågar också misslyckas. Backchecking känns också bättre än den varit tidigare… faktiskt. 

2. Linus Persson, Karlskoga
Jo, jag har en förkärlek till Persson, men jag tycker han förtjänar en topplacering bland seriens bästa forwards. 26-åringen lyckades aldrig blomma ut i varken Leksand eller Rögle, men fick stabiliteten han behövde i Karlskoga – och där har han i lugn och ro utvecklats till en tvåvägsforward med härliga playmakeregenskaper som numera håller elitserieklass. 

3. Johan Wiklander, Örebro
Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Wiklander har verkligen gått framåt som spelare sedan han lämnade Södertälje för Italien och sedermera Oskarshamn där han fick större och mer betydande roller och därmed breddade sitt register. Sylvass forward som är iskall i sina avslut, men som också jobbar bra över hela rinken. Målkung i allsvenskan. 30-åringen bör spela elitseriehockey nästa år. 

4. Linus Klasen, Malmö
På förhand var Klasen den store stjärnan i serien. En meritlista med inte minst NHL-spel indikerade på stordåd – men så har det inte riktigt blivit.  25-åringen har visserligen en respekabel poängskörd och håller till i toppen av poängligan, men kraven är stora på pucktrollaren. Hans talang går det dock inte att snacka bort – Klasen är, när han är som bäst, riktigt jäkla bra.

5. Broc Little, Västerås
Sprutade in 14 poäng på säsongens sju första matcher och blev en stor snackis. Har inte levererat i samma takt efter det, men har ändå gjort massor av poäng, är femma i poängligan och är +17. Snacka om att sportchef Niklas Johansson gjorde ett fynd när han hittade Little. Ryktas redan vara på glid till elitserien. 23-åringen har en härlig offensiv verktygslåda och kan skapa chanser på egen hand. 

6. Kristofer Näslund, Karlskoga
Det är lite svårt att greppa att Näslund lade av 2008. Men kanske är det därför som han är så bra nu: att han fick ett break, laddade batterierna och fick tillbaka suget. 35-åringen fortsätter att spruta in poäng, har hittat en perfekt lekkamrat i Linus Persson och hade det inte varit för åldern så hade ”Näsa” varit elitserieaktuell. En stor del i lagets framgångar, inte bara med sina poäng, utan också med sin inställning och sin ”Bofors-anda”.  

7. David Åslin, Troja
Om Broc Little får anses vara succévärvningen bland forwards, så får vi säga att Åslin stått för säsongens genombrott på samma position. 22-åringen hamnade i ett defensivt fack i Leksand, slet och slet utan att få utdelning och tog ett välbehövligt miljöombyte till den här säsongen. Det blev jackpot: i Troja har Åslin fått en nyckelroll, fått offensiven att lossna och har bjudit på en hel del highlights (inte minst zorro-målet).  

8. Viktor Lindgren, Rögle
Frågan är om inte Lindgren just nu är seriens bäste tvåvägsforward. 25-åringen gjorde bara ett mål (!) för tre år sedan under sin första säsong i allsvenskan, men blommade ut när han kom till Rögle ifjol. I år har han tagit ett steg till. Lindgren är en duracellkanin, benen går hela tiden, han river och sliter både offensivt och defensivt, och får också poängmässig utdelning. Har redan satt ett präktigt poängrekord – och säsongen är inte slut. 

9. Marcus Weinstock, Örebro
Weinstock har alltid setts som en ganska endimensionell spelare som är väldigt ojämn – men i år har han haft en stid ström av poäng och även visat upp skapligt defensivt sinne. Det går inte att blunda för hans statistik: 14 mål, 37 poäng, nia i poängligan och finfina +20. 27-åringen har en fantastisk balans och härlig puckkontroll vilket gör att han själv kan underhålla ett försvar. 

10. Nicklas Jadeland, Oskarshamn
Måhända att jag övervärderar Jadeland lite grand, men jag älskar den här spelartypen. 25-åringen är inte lika poängstark som ifjol då han hade Johan Ryno som speluppläggare, men levererar ändå gott om poäng, men framförallt ett energifyllt spel där han borrar ner huvudet och ger allt i alla situationer. ”Jade” har en enorm vinnarskalle och skulle säkerligen inte göra bort sig som rollspelare i elitserien. 

Bubblare: Christopher Liljewall, Rögle
Ifjol fick han sitt stora genombrott i Rögle, men i år har det mest handlat om skador för Liljewall. Väl i spel har han dock levererat 16 poäng på 20 matcher, varit sedvanligt aktiv och bidragit med mycket hjärta till bandyklubben.  Liljewall är en spelare som lever mycket på sin inställning – och väl hel och frisk så tillhör han seriens bästa forwards.

Hedersomnämnande: Daniel Hermansson, Almtuna, Fredrik Höggren, Karlskoga, Johan Nilsson, Karlskoga, Dragan Umicevic, Malmö, Robin Alvarez, Malmö, Oscar Johansson, Sundsvall, David Rodman, Oskarshamn, Morten H Poulsen, Oskarshamn, Ken Andre Olimb, Leksand, Jens Jakobs, Mora, Mark Santorelli, Tingsryd, Ville Nieminen, Örebro, Kenneth Bergqvist, Västerås, Jens Bergenström, Leksand, Matt Keith, Örebro

***

Vad säger ni? Det finns onekligen många bra lirare att välja mellan!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB